19.8 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κομματική γκρίνια σε ΝΔ, Αριστερά, μεγάλο καθισιό σε «ΕΦΚΑ Ακινήτων»

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην επιφάνεια όλα καλά με τις ευρωεκλογές για το κυβερνητικό στρατόπεδο. Δείχνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι και δίνουν την μάχη ενωμένοι. Ναι; Όχι. Μουρμούρα ακούω ανάμεσα σε ορισμένους υποψηφίους ευρωβουλευτές της ΝΔ, γιατί λέει υπάρχουν συγκεκριμένοι κομματικοί παράγοντες που προωθούν σταυροδοσία σε ορισμένους υποψηφίους. Μάλιστα, ένας εξ αυτών μου έλεγε το Σαββατοκύριακο, πως τα όσα περί σταυροδοσίας βλέπουμε σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, δεν έχουν καμμιά σχέση με την πραγματικότητα, αλλά προωθούνται από ορισμένους για δικούς τους λόγους. Μάλιστα ο ίδιος θεωρεί πως αυτό γίνεται και από ορισμένα κομματικά κανάλια. Και μπορεί να ξέρει τι γίνεται μια και έχει πείρα από τον κομματικό μηχανισμό…..

Βέβαια, είναι σαφές ότι υπάρχει προσπάθεια να γίνουν δίδυμα, στην σταυροδρόμια ή και τριπλέτες, αλλά όπως φαίνεται, «κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν». Έτσι, μαθαίνω πως ελάχιστες είναι οι συμφωνίες μεταξύ των υποψήφιων ευρωβουλευτών και αυτές αντιμετωπίζονται με καχυποψία εκατέρωθεν. Άρα δεν βλέπω να τηρούνται.

Αυτό που φαίνεται πάντως να προωθείται από συγκεκριμένη ιδεολογική πλευρά ψηφοφόρων της ΝΔ είναι η μονοσταυρία στον Μπελέρη. Μάλιστα αυτό είναι και ένα επιχείρημα για να κρατήσουν δυσαρεστημένους δεξιούς στους κόλπους της ΝΔ.

Πρόβλημα Σπίρτζη

Μετά τις ευρωεκλογές βλέπω «ξεκαθαρίσματα», μου λέει φίλος του χώρου της «ανανεωτικής αριστεράς», από τους πιο παλιούς, που έχει μείνει στην Κουμουνδούρου.

Στην ερώτηση τι είδους ξεκαθαρίσματα μου είπε πως αυτά μπορεί να είναι δυο ειδών.

Το πρώτο, θα γίνει αν το κόμμα δεν πάει καλά στις ευρωεκλογές. Αν δηλαδή, όπως μου λέει είναι κάτω από το 17% ή σε κάθε περίπτωση πάνω κάτω, κάπου εκεί. Και αυτό γιατί θα υπάρξει αμφισβήτηση αρχικά των «προεδρικών» και ίσως και του προέδρου. Βέβαια, μου λέει, αυτό μπορεί να αποφευχθεί (τουλάχιστον προσωρινά) αν το κόμμα είναι δεύτερο (κάτι που είναι πολύ πιθανό) ή αν η ΝΔ δεν καταγράψει 3 μπροστά από το ποσοστό της (πράγμα πιο δύσκολο). Το δεύτερο ξεκαθάρισμα, θα γίνει, υποστηρίζει ο φίλος μου, έτσι κι αλλιώς. Και αυτό αφορά ορισμένους που κάποιοι στο περιβάλλον του προέδρου Κασσελάκη θεωρούν «πρόβλημα».

Όταν ζήτησα διευκρινήσεις, μου ανέφερε ως «χαρακτηριστικό παράδειγμα», τον Χ. Σπίρτζη.

Τι τελευταίες μέρες, λέει, έχει βγει στα κανάλια και από την μια λέει θεωρίες για συνένωση των κομμάτων του «προοδευτικού χώρου» με εκλογή κοινού νέου αρχηγού με εκλογές από την βάση και από την άλλη δηλώνει πως «το κόμμα μας δεν έχει μια συγκροτημένη λειτουργία»…. Και κατέληξε φίλος μου «άλλο ένα από τα λάθη του Αλέξη. Τι τον θέλαμε εμείς; Δεν κοιτάγαμε που τον είχαν τρίτο – τέταρτο στο ΠΑΣΟΚ;» Τα λάθη πληρώνονται.

Αριστερή γκρίνια

Μια και αναφέρθηκα στον πρόεδρο Αλέξη, μιλώντας με ορισμένους από τους παλιούς συνεργάτες του (ορισμένοι εκ των οποίων έχουν μετακομίσει τώρα στην Νέα Αριστερά), αποκόμισα το συμπέρασμα πως δεν θα πρέπει να παραξενευτώ, αν ένα όχι ικανοποιητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές αλλά και πιθανές αναταράξεις στο κόμμα μετρά, ανοίξουν στόματα κατά του πρώην πρωθυπουργού. Και αυτό γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που τον θεωρούν υπεύθυνο για την κατάληψη της εξουσίας από τον Κασσελάκη και τα όσα συμβαίνουν με την προσπάθεια μεταλλαγής του κόμματος. Αν μη τι άλλο, σε αυτή την χώρα (και τον χώρο) δεν πλήττουμε…..

Αμοιβαία αντιπάθεια

Ενοχλημένοι μαθαίνω είναι κύκλοι κοντά στον Αρχιεπίσκοπο, με τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλου, που όπως λένε «περίπου τον κατέταξε στους προπαγανδιστές της κυβέρνησης». Μάλιστα, μαθαίνω πως ο αρχιεπίσκοπος ποτέ δεν είχε θετική άποψη για τα όσα έκανε εδώ και χρόνια ο συγκεκριμένος πολιτικός αρχηγός, όμως δεν ήθελε να μπλέξει. Γιαυτό μου λένε πως όταν πριν μερικά χρόνια του προτείναν να κάνει μια δήλωση για τις διαφημιζόμενες επιστολές του Ιησού, είχε αρνηθεί γιατί δεν ήθελε να γίνει μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης. Όμως, όπως μαθαίνω, συνεργάτες του λένε πως το πράγμα παράγινε…..

Δυσφορία για τον Μακρόν

Δυσαρέσκεια μαθαίνω πως υπάρχει στην ελληνική πλευρά από την μη άφιξη στην Αθήνα για την τελετή της Ολυμπιακής Φλόγας του Προέδρου Μακρόν, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά ούτε και του υπουργού Εξωτερικών. Την δυσαρέσκεια αυτή, μαθαίνω ότι έχουν οδηγία να την κάνουν γνωστή (ανεπισήμως) σε Γάλλους ομολόγους τους, διπλωμάτες και στην Αθήνα και το Παρίσι. Το όλο θέμα πάντως των ελληνογαλλικών σχέσεων φαίνεται πως θα προσπαθήσει να το διευκρινίσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην επόμενη άτυπη συνοδό των ηγετών της ΕΕ, μετρά τις ευρωεκλογές, στις 17 Ιουνίου σε μια τετ-α-τετ συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο. Μέχρι τότε θα κρατηθούν χαμηλοί τόνοι.

Ρίσκο Ερντογάν

Πόσο μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της συνάντησης Ερντογάν – Μητσοτάκη, η ματαίωση του ταξιδιού του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ρώτησα διπλωμάτη που χρόνια ασχολείται με τα ζητήματα αυτά. Προς το παρόν, μου είπε, δεν μπούμε να κάνουμε συνολική εκτίμηση των νέων δεδομένων, μια και δεν έχουμε ακόμα συνολική και σαφή εικόνα του γιατί η Αμερικανική πλευρά δεν προχώρησε στην συνάντηση, μια και είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον ματαίωσε την συνάντηση, ότι κι αν ισχυρίζεται ο Τούρκος πρόεδρος. Σίγουρο πάντως είναι, μου είπε, πως το γεγονός αυτό αλλάζει αρκετά από τα δεδομένα και θα πρέπει η ελληνική πλευρά να είναι προετοιμασμένη και για αλλά ζητήματα. Για παράδειγμα, μου είπε, ποια θα πρέπει να είναι η στάση του έλληνα πρωθυπουργού, αν ο κ. Ερντογάν σε κοινές δηλώσεις του επιτεθεί στο Ισραήλ και χαρακτηρίσει την Χαμάς «οργάνωση της δίκαιης παλαιστινιακής αντίστασης».

Μετά από καθισιό ενός έτους…

Μια «μόδα» στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι η αξιοποίηση των ακινήτων των διαφόρων εταιρειών και οργανισμών. Και πολύ σωστά θα έλεγα, μια και το να κάθονται και να «σαπίζουν» αναξιοποίητα κτίρια, ενώ η αγορά έχει πρόβλημα προσφοράς ακινήτων θα ήταν λάθος. Κάπως έτσι και ο ΕΦΚΑ, από τον Φεβρουάριο του 2023, δημιούργησε την ΕΦΚΑ Ακινήτων με στόχο την άμεση αξιοποίηση και διαχείριση των 400 ακινήτων του, προς την ενίσχυση των εσόδων του αλλά και του ασφαλιστικού συστήματος. Και επικεφαλής τοποθετήθηκε στέλεχος από την αγορά με προϋπηρεσία σε μεγάλο όμιλο τουριστικών ακινήτων. Εξαιρετικά θα έλεγα, αλλά όπως μου μεταφέρουν, αν και έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από την έναρξη λειτουργίας της, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό project στα σκαριά για την αξιοποίηση των ακίνητων ώστε να τρέξουν και οι ανάλογοι διαγωνισμοί. Απολαμβάνουν το μεγάλο καθισιό!

…προσλαμβάνουν στελέχη

Και όπως επίσης πληροφορούμαι, ότι ενώ έχει αναλωθεί ήδη το μεγαλύτερο μέρος από το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας, οι διαγωνισμοί που προκηρύχθηκαν, αφορούν τη πρόσληψη Γενικού Διευθυντή και Διευθυντή του Τομέα Αξιοποίησης και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας (ΑΔΑ 6ΑΜΨ46ΝΕΟΦ-Φ54). Δηλαδή για νέα στελέχη, ενώ η αξιοποίηση βρίσκεται εν αναμονή. Το ερώτημα μου λοιπόν, προφανές: Αφού ο επικεφαλής φέρεται να διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία ως προς το έργο, γιατί περίμενε ένα χρόνο για να ζητήσει και νέους διευθυντές, ενώ το αντικείμενο παραμένει στον «πάγο»;

Δεν φταίει αυτός

Δεν έχει αυτό που λέμε και τις «μεγαλύτερες συμπάθειες» ο CEO του Χρηματιστηρίου, Γιάννος Κοντόπουλος, αλλά μάλλον είναι άδικο να του προσάπτουν και …φυγή εταιρειών από το ΧΑ, με αφορμή το dual listing της Mytilineos. Στην αγορά είναι γνωστό ότι η εταιρεία εξέταζε εδώ και πολλά χρόνια αυτό το ενδεχόμενο. Και βέβαια, διαμορφώνοντας συνθήκες και όγκο για την κίνηση, προχώρησε στον κατάλληλο γιαυτήν χρόνο και σε ένα χρηματιστήριο που βρίσκεται στα νερά της. Από την άλλη, βέβαια, πριν μερικές ημέρες γνωστοποιήθηκε η απόφαση της Ελλάκτωρ να βγάλει την REDS από το ταμπλώ, ενώ κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με την EpsilonNet, μετά το μεγάλο deal του βασικού μετόχου Γιάννη Μίχου και της Εθνικής Τράπεζας με το private equity fund, General Atlantic και τη δημόσια πρόταση που ακολούθησε.

Νέα επανεισαγωγή

Πάντως αν ανησυχείτε για μια «φυγή» εταιρειών, να σημειώσω ότι η Mytilineos θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται κανονικά στην Αθήνα, ενώ όπως ακούω ο όμιλος εξετάζει προσεκτικά το ενδεχόμενο (σε στρατηγικό βάθος χρόνου) εισαγωγής στο χρηματιστήριο της ΜΕΤΚΑ, που πρόσφατα αποσχίσθηκε και κινείται ανεξάρτητα στο χώρο των κατασκευών και των υποδομών. Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν από κάποια χρόνια η ΜΕΤΚΑ ήταν πάλι μια ανεξάρτητη εισηγμένη…

Πυρετός πληροφορικής

Μια και μιλήσαμε για την Epsilon Net ένα ενδιαφέρον δεδομένο είναι ότι οι όροι αποτίμησης στην οποία έγινε η δημόσια προσφορά είναι σχεδόν 10% παραπάνω από το προγενέστερο deal για την Entersoft. Αυτό κατά τη γνώμη μου σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον ότι ο Πάνος Γερμανός και το παρεάκι των επενδυτών προφανώς και δεν …καταξοδεύτηκαν. Και δεύτερον ότι ο ελληνικός κλάδος της Πληροφορικής έχει trend και προφανώς θα έχει και συνέχεια, μια και οι αποτιμήσεις είναι συγκριτικά χαμηλές. Αυτό το οποίο θα πρέπει να προσέχουν οι μικρότεροι επενδυτές (που δεν είναι μέσα στα συστήματα) παραμένει ότι δεν είναι όλες οι εταιρείες ίδιες. Όπως επίσης και ότι γύρω απ’ τον συγκεκριμένο κλάδο έχουν μαζευτεί αρκετοί κερδοσκόποι…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό