27.9 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Εύκολα τσουρέκια με γεύση από… μαμά

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Πάσχα έφτασε και οι φούρνοι όπως κάθε χρόνο θα πάρουν «φωτιά», από τα πασχαλινά καλούδια. Πρωταγωνιστής του πασχαλινού τραπεζιού όμως – εκτός από το κατσικάκι και το αρνί – είναι τα τσουρέκια, που κάθε Πασχαλιά έχουν την τιμητική τους.

Για όσους δυσκολεύονται να πάρουν την απόφαση και να καταπιαστούν με τα τσουρέκια, καθώς το βρίσκουν… μπελαλίδικο, σας έχουμε μία συνταγή, η οποία έχει σίγουρη επιτυχία, είναι εύκολη, έχει γεύση από… μαμά και δεν χρειάζεται μίξερ!

Ειδικά δε, αν είστε αρχάριος, η συγκεκριμένη συνταγή θα σας βοηθήσει να μυηθείτε στα… άδυτα της πασχαλινής ζαχαροπλαστικής.

Μικρό tip για να μην πελαγώσετε: Τακτοποιήστε τον πάγκο σας με τα υλικά πριν ξεκινήσετε τις παρασκευές. Ζυγίστε τα και βάλτε τα σε μπωλάκια, έτσι ώστε να μην χάνετε χρόνο. Σιγουρευτείτε επίσης ότι η λεκάνη που διαλέξατε, είναι αρκετά μεγάλη για να χωρέσει το ζυμάρι όταν φουσκώσει.

Πασχαλινά Τσουρέκια: Τα υλικά για 7 με 8 πλεξούδες Για τη ζύμη θα χρειαστείτε: 6 αυγά2,5 κούπες ζάχαρη1 κούπα γάλα1/2 κούπα χυμό πορτοκάλιξύσμα από ένα πορτοκάλι250 γραμ. βούτυρο αγελαδινόλίγο λάδι1 1/2 σακούλες αλεύρι για τσουρέκια1 συσκευασία κακουλέ1 συσκευασία μαχλέπι1 βανίλια1 baking powder4 – 5 δάκρυα μαστίχας100 γραμ. φρέσκια μαγιάλίγο γάλα1 αυγό για άλειμμα Εκτέλεση συνταγής

Πρώτο βήμα: Ενεργοποιήστε τη μαγιά

Το «Α και το Ω» για πετυχημένα τσουρέκια είναι η ενεργοποίηση της μαγιάς. Καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά.

Για τη μαγιά, βάζετε σε ένα μπωλ τα κυβάκια της μαγιάς και περίπου 100 ml γάλα χλιαρό (προσοχή όχι καυτό). Προσθέτε έξτρα αλεύρι από αυτό που θα χρησιμοποιήσετε για το ζύμωμα (δύο χούφτες περίπου). Ανακατεύετε μέχρι να γίνει σαν χυλός.

Στη συνέχεια σκεπάζετε με μεμβράνη και το αφήνεται για 15 με 20 λεπτά να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμη, μόλις διπλασιαστεί.

Διαδικασία για τα υλικά

Σε μία μικρή κατσαρόλα θα βάλετε την κούπα με το γάλα, ρίχνετε τη ζάχαρη και το βάζετε σε μεσαίας έντασης φωτιά. Ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει, αλλά να μην καεί το μίγμα. Προσθέτετε τα αυγά, το κακουλέ, το μαχλέπι, τον χυμό από το πορτοκάλι, το ξύσμα, τη βανίλη, τη μαστίχα που έχετε θρυμματίσει και συνεχίζετε το ανακάτεμα, αποσύροντάς τα από τη φωτιά.

Τα υγρά υλικά με τα αυγά και τη ζάχαρη

Παράλληλα, κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε σε ξεχωριστή λεκάνη. Εκεί θα προσθέσετε το baking powder και στη συνέχεια το υγρό μίγμα και την ενεργοποιημένη μαγιά. Νωρίτερα έχετε λιώσει το βούτυρο και έχετε προσθέσει τρεις σταγόνες λάδι.

Ζύμωμα

Και τώρα ξεκινάει η διαδικασία του ζυμώματος. Βουτάτε τα χέρια σας στο μίγμα με το βούτυρο και διπλώνετε με δυνατές κινήσεις το ζυμάρι. Πρέπει να βάλετε όλο το βούτυρο μέσα στο μίγμα. Η διαδικασία ζυμώματος μπορεί να πάρει ώρα. Θέλει λίγο… παίδεμα, αλλά δεν είναι κάτι δύσκολο. Σε αυτή τη φάση το ζυμάρι θα είναι κολλώδες, αλλά θα ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα.

Έπειτα σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και ότι πιο ζεστό έχετε στο σπίτι. Την αφήνουμε για αρκετές ώρες μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι σε ζεστό μέρος. Μόλις δείτε ότι το ζυμάρι είναι έτοιμο παίρνετε ζυμάρι ικανό να βγάλει τρία κορδόνια, τα οποία πλέκετε μεταξύ τους.

Τα αλείφουμε με αυγό που το έχουμε αραιώσει με νερό και τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για περίπου 1 με 2 ώρες.

Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Για να διατηρήσετε τα τσουρέκια σας αφράτα, μόλις ψηθούν και κρυώσουν καλά τυλίγετε το καθένα με μεμβράνη κουζίνας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό