27.9 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Γερμανός συντηρητικός κατηγορεί Γερμανία και ΕΕ για το Brexit

Ειδήσεις Ελλάδα

«Χάσαμε την υπομονή μας με τον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιζε πάντα η Βρετανία στην ευρωπαϊκή πολιτική», δήλωσε ο ηγέτης του CDU Φρίντριχ Μερτς.

Ειδικότερα δήλωσε πως «Το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να μοιραστούν μέρος της ευθύνης για το Brexit».

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της γερμανικής αντιπολίτευσης άφησε να εννοηθεί ότι η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας – η συνάδελφος χριστιανοδημοκράτισσα Άνγκελα Μέρκελ, αν και δεν την ανέφερε ονομαστικά – θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τον τότε πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον να κερδίσει την ψηφοφορία.

«Οι Ευρωπαίοι δεν ήταν εντελώς άμεμπτοι όταν ήρθε το Brexit»

«Θυμάμαι ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε αλλαγές στην κοινωνική πολιτική της ΕΕ και επέστρεψε στο Λονδίνο με άδεια χέρια», δήλωσε ο Μερτς, προσθέτοντας ότι «οι Ευρωπαίοι δεν ήταν εντελώς άμεμπτοι όταν ήρθε το Brexit».

«Χάσαμε την υπομονή μας με τον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιζε πάντα η Βρετανία στην ευρωπαϊκή πολιτική. Δεν κάναμε αρκετά για να τους βοηθήσουμε να καταλήξουν σε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα», είπε.

Τον Ιανουάριο του 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ μετά από ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016, το οποίο κέρδισε η εκστρατεία Leave με διαφορά 52% έναντι 48%.

Ο Μερτς, του οποίου το κεντροδεξιό CDU «πετάει» ψηλά στις δημοσκοπήσεις, πρόσθεσε ότι επιθυμεί στενότερους δεσμούς μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

«Έχουμε πληθώρα ευκαιριών, τουλάχιστον στην εξωτερική και αμυντική πολιτική, τις οποίες θα πρέπει να εξερευνήσουμε από κοινού», είπε. «Εμείς οι Γερμανοί έχουμε τεράστιο στρατηγικό συμφέρον να διατηρήσουμε τη στενή εμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό