27.8 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2024

Xpeng Mona M03 – Αυτό είναι το πιο αεροδυναμικό sedan στον κόσμο

Ειδήσεις Ελλάδα

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση για την έλευση της Xpeng στη χώρα μας από τον όμιλο της Autohellas, καλό είναι να αρχίσουμε να μαθαίνουμε πράγματα για την νέα αυτή εταιρία. Ο ανταγωνισμός σε όλες τις κατηγορίες είναι ιδιαίτερα έντονος και το ίδιο ισχύει, ενδεχομένως σε υπερθετικό βαθμό και στην κατηγορία των ηλεκτρικών. Οι εταιρίες που διαθέτουν προϊόντα στην αγορά είναι πολλές, ιδίως αν συμπεριλάβουμε και τις κινέζικες που απευθύνονται πρωτίστως στην εγχώρια αγορά και δευτερευόντως στον υπόλοιπο κόσμο οπότε για να ξεχωρίσει κάποιο μοντέλο θα πρέπει να έχει κάτι που δεν έχουν όλοι οι άλλοι. Μπορεί να είναι πολυτέλεια, μπορεί να είναι ταχύτητα, ποιότητα κύλισης, οδική συμπεριφορά ή κάποιος συνδυασμός όλων αυτών ή μπορεί να είναι η κορυφαία αεροδυναμική επίδοση για sedan μοντέλο όπως στην περίπτωση του Mona M03 της Xpeng!

Σύμφωνα με την κινέζικη εταιρία, ο αεροδυναμικός συντελεστής οπισθέλκουσας Cd του Mona M03 δεν υπερβαίνει το 0.194 και αυτό το κάνει πιο… ολισθηρό από το Tesla Model S Plaid (0.208) και το Nio ET7 (αμφότερα με Cd 0.208), την Mercedes-Benz EQS (Cd 0.20), το Lucid Air (Cd 0.197) αλλά και τον τελευταίο κάτοχο του ρεκόρ που δεν είναι άλλος από το BYD YangWang U6 με Cd που δεν ξεπερνούσε το 0.195. Οι διαφορές είναι ελάχιστες και σε αυτό το επίπεδο είναι λογικό καθώς δεν είναι εφικτό κάποιο μεγάλο άλμα αλλά είναι αισθητές και έχουν αντίκτυπο σε κάθε πτυχή του αυτοκινήτου και κυρίως στην αυτονομία.

Η Xpeng αναφέρει ότι βασικοί παράγοντες στην μείωση του συντελεστή οπισθέλκουσας ήταν η ενεργή εισαγωγή αέρα στο κάτω μέρος του εμπρός προφυλακτήρα, τα μικρά πτερύγια στο πίσω μέρος που κατευθύνουν την ροή του αέρα, οι αεροδυναμικά βελτιστοποιημένες ζάντες ελαφρού κράματος κ.ά. ενώ το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας του μοντέλου κατά 15% που οδήγησε σε αύξηση της αυτονομίας κατά 60 ολόκληρα χιλιόμετρα. Αυτό που κάνει το Mona M03 της Xpeng ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι η προσιτή τιμή του καθώς οι πληροφορίες μέχρι τώρα αναφέρουν ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν θα χρειαστεί να αποχωριστούν περισσότερα από 150.000 yuan που αντιστοιχούν σε λιγότερα από €19.500 με την τρέχουσα ισοτιμία. Με αυτά τα χρήματα οι πελάτες αποκτούν ένα ηλεκτρικό μήκους 4.78 μέτρων με έναν ηλεκτροκινητήρα που προσφέρει είτε 190, είτε 215 ίππους και τροφοδοτείται με ενέργεια από την “Blade” μπαταρία της BYD. Κλείνοντας να προσθέσουμε ότι το M03 είναι το πρώτο μέλος της οικογένειας Mona (“Made of New AI”) που δημιουργήθηκε από την Xpeng σε συνεργασία με την Didi. Προφανώς δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν βλέψεις για παγκόσμιο λανσάρισμα του μοντέλου αφού προέχει η κυκλοφορία στην εγχώρια αγορά αλλά υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις τίποτα δεν αποκλείεται.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό