16.3 C
Athens
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, 2024

WSJ: Ο Σινουάρ έκανε μοιραίο λάθος που αρνήθηκε να διαφύγει στην Αίγυπτο

Ειδήσεις Ελλάδα

Την ευκαιρία να διαφύγει στην Αίγυπτο και να συντονίζει από μακριά τη δράση της Χαμάς είχε ο ηγέτης της, Γιαχία Σινουάρ, την οποία όμως αρνήθηκε και προτίμησε να παραμείνει στη Γάζα μέχρι τον θάνατό του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, ο Σινουάρ δέχτηκε μια πρόταση από τους διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου στην οποία ωστόσο απάντησε «Δεν είμαι υπό πολιορκία, είμαι σε παλαιστινιακό έδαφος», λίγο μετά την έναρξη του πολέμου.

Ήξερε ότι κινδυνεύει να σκοτωθεί

Με την κλιμάκωση των εχθροπραξιών και την είσοδο του Ιράν αλλά και του Λιβάνου στις μάχες, ο ηγέτης της Χαμάς είχε αντιληφθεί ότι υπήρχε ενδεχόμενο να σκοτωθεί εάν δεν εγκατέλειπε τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τα όσα επικαλούνται οι Άραβες Διαμεσολαβητές και που μεταδίδει η Αμερικανική εφημερίδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους διαμεσολαβητές, είχε προτείνει σε μέλη της οργάνωσης να επιλέξει ηγετικό συμβούλιο που θα κυβερνούσε και θα διαχειριζόταν τη μεταβατική περίοδο μετά τον θάνατό του.

Αρκετές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του

Ο Γιαχία Σινουάρ είχε μπει πολλές φορές στο στόχαστρο των Ισραηλινών κυβερνήσεων καθώς αποτελούσε τη νούμερο 1 απειλή για το Ισραήλ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, υπό την προηγούμενη ισραηλινή κυβέρνηση, είχαν γίνει απόπειρες δολοφονίας τόσο κατά του Σινουάρ όσο και του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμας, Μοχάμεντ Ντέιφ.

Ο Ναφτάλι Μπένετ, προκάτοχός του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε προτείνει τη δολοφονία του Σινουάρ σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις πριν καταρρεύσει η κυβέρνησή του.

Ωστόσο, αξιωματούχοι τον έπεισαν να μην το κάνει διότι όπως είπαν επικεντρωνόταν στη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας που δεν αποτελούσε πραγματική απειλή για το Ισραήλ έως την 7η Οκτωβρίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό