18.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

WSJ: Η Ευρώπη είναι πίσω στην κούρσα χρηματοδότησης για το εμβόλιο του Co19

Ειδήσεις Ελλάδα

Καθώς οι φαρμακευτικές συνεχίζουν την κούρσα τους για ένα εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, οι κυβερνήσεις που απαιτούν πρόσβαση στις όποιες προμήθειες ξεχνούν ένα στοιχείο της σκληρής πραγματικότητας: το λογαριασμό. Αυτό σχολιάζει η WSJ, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στη χρηματοδότηση σε σχέση με τις ΗΠΑ. 

Η πρόσφατη έντονη αντίδραση της Γαλλίας στις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Sanofi ότι ίσως οι ΗΠΑ αποκτήσουν πρώτες πρόσβαση στο εμβόλιο της γαλλικής εταιρείας είναι χαρακτηριστικές του τι γίνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίππε τηλεφώνησε στον πρόεδρο της εταιρείας και ζήτησε εξηγήσεις. Εκέίνος λοιπόν του απάντησε πως η Sanofi δεν υπόσχεται να βάλει σε προτεραιότητα τις ΗΠΑ, απλά το στέλεχος της εταιρείας είπε το αυτονόητο. Η εταιρεία θα αρχίσει την παραγωγή του εμβολίου στις χώρες, που θα την βοηθήσουν να αναλάβει το οικονομικό ρίσκο έως ότου αποδειχθεί ότι το εμβόλιο αποδίδει. 

Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στη χρηματοδότηση. Έτσι ενώ οι κυβερνήσεις της ηπείρου πιστευαν ότι οι πολίτες τους θα είναι από τους πρώτους που θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο χάρη, καθώς στην Ευρώπη έχουν την έδρα τους φαρμακευτικοί κολοσσοί όπως η Sanofi και η AstraZeneca, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Την Τρίτη ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο αξιωματούχους της εταιρείας, οι οποίοι και υποσχέθηκαν πως το όποιο εμβόλιο αναπτυχθεί θα είναι δημόσιο αγαθό, διαθέσιμο σε όλους, σύμφωνα με πηγή της προεδρίας. H Sanofi αρνήθηκε να σχολιάσει τη συνάντηση.

Σε κανονικές συνθήκες όταν αναπτύσσεται ένα νέο εμβόλιο οι εταιρείες περιμένουν να έχουν απτές αποδείξεις ότι αποδίδει πριν αυξήσουν την παραγωγή. Ακόμη και τότε οι προμήθειες αυξάνονται σταδιακά. Ωστόσο όταν έχεις μία πανδημία που έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες και έχει καταστρέψει οικονομίες παγκοσμίως, οι κυβερνήσεις περιμένουν από τις φαρμακευτικές να έχουν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις έτοιμες, αμέσως μόλις οι κλινικές δοκιμένες δείξουν αποτελέσματα.

Οι ΗΠΑ έσπευεσαν να δεσμεύσουν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση ορισμένων εμβολίων, χάρη στον κυβερνητικό οργανισμό BARDA, που ιδρύθηκε το 2006 για να προετοιμαστεί για βιολογικές απειλές, όπως οι πανδημίες και οι τρομοκρατικές επιθέσεις με βιολογικά όπλα. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό