18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

WP: Φόβοι για τον τουρισμό στην Ευρώπη – Τι αναφέρει για την Ελλάδα – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Την αγωνία των ευρωπαϊκών κρατών για την επανεκκίνηση του τουρισμού, εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού αποτυπώνει δημοσίευμα της Washington Post, που αναφέρεται και στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος: «Η Ευρώπη χαλαρώνει τους περιορισμούς για τον κοροναϊό. Όμως, μην περιμένετε ότι θα ταξιδέψετε εκεί σύντομα».

Κοροναϊός: Πώς θα γίνουν οι εξετάσεις εαρινού εξαμήνου στο ΑΠΘ

Ο αρθρογράφος της WP σχολιάζει ότι ευρωπαϊκές χώρες απέχουν ακόμα πολύ από το να «ανοίξουν ξανά ως διεθνείς προορισμοί».

Αναφέρεται στην Ελλάδα και την Πορτογαλία ως «τις πιο αισιόδοξες χώρες», καθώς ελπίζουν ότι θα πλασαριστούν ως ασφαλείς προορισμοί για το δεύτερο μέρος του καλοκαιριού. Από την άλλη μεριά, χώρες όπως η Ιταλία έχουν αποφασίσει να βασιστούν κυρίως στον εγχώριο και περιφερειακό τουρισμό.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανέφερε στους πολίτες ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πότε θα πάνε διακοπές. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η Γαλλία θα περιορίσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα διεθνή ταξίδια μόνο σε Ευρωπαίους, ίσως και μόνο στους πολίτες της και τους γείτονές της.

Η Σικελία θέλει να δελεάσει τους τουρίστες με έκπτωση αεροπορικών εισιτηρίων και κάλυψη κάθε τρίτης νύχτας διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία, ωστόσο και πάλι άγνωστο παραμένει αν πράγματι θα μπορέσει να επανεκκινήσει τον τουρισμό της.

Μέχρι τις 15 Μαΐου η απαγόρευση ταξιδιών από χώρες εκτός ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει απαγορευτικό σε μη απαραίτητα ταξίδια σε χώρες εκτός του μπλοκ, που ισχύει έως τις 15 Μαΐου. Ωστόσο, ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται η Washington Post θεωρεί ως ιδιαίτερα πιθανή την παράταση της απαγόρευσης για τουλάχιστον ένα μήνα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν, που χειρίζεται το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού, δήλωσε σε γαλλικό ραδιόφωνο ότι είναι πολύ πιθανόν κάποιες χώρες να ανοίξουν για τους τουρίστες και κάποιες άλλες όχι. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κλείσιμο των συνόρων ανάμεσα και στα μέλη της ΕΕ, κάτι που εξαρτάται από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Μέχρι στιγμής, πολλές χώρες συζητούν με όμορα κράτη για τουριστικές επιλογές, ενώ άλλες σκοπεύουν να συνεχίσουν να επιβάλουν καραντίνα 14 ημερών στις διεθνείς αφίξεις.

Έντονη ανησυχία στις χώρες της νότιας Ευρώπης

Για τις οικονομίες της νότιας Ευρώπης που εξαρτώνται από τον τουρισμό, υπάρχει έντονη ανησυχία για την εξέλιξη του καλοκαιριού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για τον τουρισμό και χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος ζητούν συγκεκριμένη στήριξη στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Το 65% των ξενοδοχείων στην Ελλάδα ανησυχεί για χρεοκοπία

Η Χριστίνα Τετράδη, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ελλήνων Ξενοδόχων στην Ελλάδα ανέφερε ότι 65% των μελών ξενοδοχείων φοβούνται το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

«Η Ελλάδα έχει ένα εκατομμύριο ανθρώπους που εργάζονται για τον τουρισμό και υπηρεσίες σχετικές με τον τουρισμό. Είναι τεράστιο θέμα. Σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να εργαστούν λιγότερο ή και καθόλου το καλοκαίρι. Επίσης έχουν μικρή πιθανότητα να βρουν άλλη δουλειά» δήλωσε.

Αναφορά στη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η εφημερίδα παραθέτει όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο CNN, όπου σημείωσε ότι ο τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει εάν υπάρξουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, με την ελπίδα να συμβεί αυτό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως είπε «το καλό σενάριο», είναι ότι η Ελλάδα θα ανοίξει την 1η Ιουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε για διαγνωστικές εξετάσεις των τουριστών πριν επισκεφθούν τη χώρα είτε για τεστ αντισωμάτων και προσεκτική παρακολούθηση. Βεβαίως παραδέχθηκε ότι η τουριστική εμπειρία αυτό το καλοκαίρι ενδέχεται να είναι λίγο διαφορετική.

Ο χρόνος επανεκκίνησης του τουρισμού εξαρτάται από το εάν η πανδημία βρίσκεται σε «καθοδική πορεία» παγκοσμίως.

Κορωνοϊός: Το παράδειγμα της Ταϊβάν

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό