15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

VW Group: Παιχνίδια εξουσίας από τις οικογένειες Porsche και Piech με στόχο τον έλεγχο της Porsche

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ιδιοκτησία της Volkswagen μοιράζεται ως εξής. Το 31,4% των μετοχών του το κατέχει η Porsche Automobil Holding SE, το 27% το κατέχουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές, το 10,5% η Η Qatar Holding LLC, βραχίονας του ταμείου επενδύσεων κρατικού πλούτου του εμιράτου, το 11,8 το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, το 16% ιδιώτες μέτοχοι και το 3,3% Γερμανοί θεσμικοί επενδυτές.
Η Porsche Automobil Holding SE (Porsche SE) είναι μια εταιρία χαρτοφυλακίου που διαχειρίζεται το μερίδιο των μετοχών που κατέχουν οι οικογένειες Porsche και Piech στην Volkswagen AG (VW Group).1Οι οικογένειες των Porsche και Piech είναι αυτές που ελέγχουν την Porsche SE και που ελέγχουν το 31,4% των μετοχών της Volkswagen, κατέχοντας το 53,3% της Volkswagen AG (VW Group), έχοντας το ίδιο ποσοστό σε δικαιώματα ψήφου μέσω της Porsche.
Η Porsche Automobil Holding δημιουργήθηκε το 2007, όταν η αυτοκινητοβιομηχανία Porsche AG προσπάθησε να εξαγοράσει δίχως επιτυχία το μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών της Volkswagen. Η μάχη που ακολούθησε από τα ξαδέρφια, Wolfgang Porsche και τον πρώην πρόεδρο της Volkswagen Ferdinand Piech, τον εγγονό του Ferdinand Porsche, για τον έλεγχο των δύο εταιριών, οδήγησε στην εξαγορά της Porsche από την Volkswagen το 2012, με την Porsche SE να γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Volkswagen.2Στον απόηχο της μάχης εξαγοράς των μετοχών, η οικογένεια Porsche διαπραγματεύτηκε τις μετοχές της στην Porsche για να πάρει ως αντάλλαγμα το 31,5% των μετοχών της Volkswagen, ανεβάζοντας το ποσοστό των μετοχών αλλά και τα δικαιώματα ψήφου της στην VW στο 50,7%.
Η οικογένεια Porsche στη συνέχεια, δημιούργησε την Porsche Automobil Holding SE η οποία και διαχειρίζεται το μερίδιο των μετοχών της VW, ενώ εκμεταλλεύεται και τα αποθέματα μετρητών. Το 2015 η Porsche SE αγόρασε επιπλέον 1,5% των μετοχών της Volkswagen από την Suzuki, αυξάνοντας έτσι το μερίδιο των μετοχών που κατέχει στην Volkswagen στο 52,2%. Το 2020 απέκτησε επιπλέον 1,1% και κατέχει σήμερα το 53,3% της Volkswagen.3Δημοσίευμα του Reuters θέλει τις οικογένειες Porsche και Piech να επιθυμούν να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο και επιρροή στις στρατηγικές αποφάσεις του VW Group, σηματοδοτώντας ένα νέο παιχνίδια εξουσίας ενόψει της προγραμματισμένης εισαγωγής της Porsche στο χρηματιστήριο μέσω δημόσιας εγγραφής, κάτι που θα επιτρέψει στις οικογένειες να την ελέγχουν ξανά άμεσα.
Οι οικογένειες Porsche και Piech, οι οποίες ελέγχουν την εταιρεία χαρτοφυλακίου Porsche SE που κατέχει τα περισσότερα από τα δικαιώματα ψήφου της Volkswagen, ελπίζουν να επιστρέψουν τον όμιλο σε πιο “ήρεμα νερά” μετά από μια ταραγμένη περίοδο υπό τον απερχόμενο CEO Herbert Diess.
Θέλουν να παρακολουθούν στενότερα την εφαρμογή των στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών,
δήλωσε στο Reuters άτομο με γνώση των προθέσεων των οικογενειών.
Υπό τον Diess, η Volkswagen έκανε σημαντικά βήματα προς την ηλεκτροκίνηση, αλλά σύμφωνα με το δημοσίευμα, το στυλ διακυβέρνησης που ακολουθούσε και η κριτική που ασκούσε σε ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, προκάλεσε αντιδράσεις μέσα στην εταιρεία, που μερικές φορές επισκίαζε τα επιτεύγματά του, δοκιμάζοντας την υπομονή των οικογενειών. Ως αποτέλεσμα, οι οικογένειες σχεδιάζουν να έχουν μια “πιο σφιχτή διαχείριση”, με μεγαλύτερη επιρροή στις σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις του VW Group.4Γι’αυτό και διόρισαν ως νέο CEO του VW Group, τον Oliver Blume, τον CEO της Porsche, μια κίνηση που έχει προκαλέσει τα πυρά αρκετών επενδυτών επειδή εκτός από CEO του VW Group θα παραμείνει και CEO της Porsche.
Ο Blume θα αναλάβει την διαχείριση της εισόδου της Porsche στο χρηματιστήριο, κάτι που θα κάνει ξανά τις οικογένειες Porsche και Piech άμεσους μετόχους της Porsche, μετά την εξαγορά της εταιρίας από το VW Group.
Η δομή της δημόσιας εγγραφής εκπληρώνει πρωτίστως το ενδιαφέρον των οικογενειών να ενισχύσουν περαιτέρω την επιρροή τους στην Porsche και δεν θα αποθαρρυνθούν από αυτό το σχέδιο,
δήλωσε ο Hendrik Schmidt, ειδικός εταιρικής διακυβέρνησης στην DWS, η οποία κατέχει μετοχές τόσο στη Volkswagen όσο και στην Porsche SE.5Η συμφωνημένη δομή της δημόσιας εγγραφής της Porsche, η οποία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, θα δώσει στις οικογένειες Porsche και Piech μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας στην Porsche, που ιδρύθηκε από τον πρόγονό τους Ferdinand Porsche το 1931.
Ο πρωταρχικός λόγος είναι η εξουσία,
σχολίασε με νόημα ο Manuel Theisen, συνταξιούχος καθηγητής του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians του Μονάχου και ειδικός στην εταιρική διακυβέρνηση, λέγοντας πως αυτός ήταν ένας τρόπος για να ανακτηθεί μέρος της επιρροής των οικογενειών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό