28 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

United we stand, died we fall!

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα καταφέραμε! Τουλάχιστον, έτσι δείχνουν οι «αριθμοί» και η πορεία της κατάστασης. Η Ελλάδα επέδειξε άψογα αντανακλαστικά (από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού) και υπευθυνότητα (από την πλευρά των πολιτών) και πετύχαμε στο να περιορίσουμε τις ανθρώπινες απώλειες σε πολύ χαμηλό επίπεδο, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη και τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari το 78% δηλώνουν πολύ περήφανοι και το 15% λίγο, ενώ μόνο ένα 7% είναι απογοητευμένο. Και τώρα, τι;

Αρχικά, παραμένουμε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα κρούσματα έχουν αγγίξει μονοψήφιο αριθμό ανά ημέρα, αλλά εκατομμύρια Έλληνες έχουν ξεχυθεί σε δρόμους, πλατείες, βουνά και παραλίες. Αρκεί μια «σπίθα» για να επέλθει… «αναζωπύρωση».

Ένα άλλο θέμα είναι η οικονομία, η οποία έχει μπει στη ΜΕΘ και η θεραπεία της είναι μία εξίσωση με πολλούς αγνώστους. Βίαιες αλλαγές επήλθαν για να μείνουν, αλλά -αφού ξεπεράσουμε το σοκ- οι περισσότερες θα μπορούσαν να είναι προς το καλύτερο, αρκεί να διαχειριστούμε σωστά και ψύχραιμα την κατάσταση. Τουλάχιστον όσοι λειτουργούμε στην αγορά του ΙΤ.

Ο λόγος είναι ότι στη διάρκεια της κρίσης αποδείχτηκε ότι το αίμα που κυλάει στις φλέβες της οικονομίας είναι η τεχνολογία. Χωρίς αυτήν κάθε δραστηριότητα θα είχε σταματήσει. Το ηλεκτρονικό εμπόριο γνώρισε «έκρηξη» τις τελευταίες εβδομάδες καθώς πολλοί κατέφυγαν στις online αγορές, διευρύνοντας το πελατολόγιο. Η τηλεκπαίδευση έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσουν τα μαθήματα και η τηλεεργασία φαίνεται πως θα συνεχίσει σε κάποιο βαθμό αφού αρκετές μεγάλες εταιρείες δείχνουν διατεθειμένες να την διατηρήσουν στη νέα τους «κανονικότητα», αφουγκραζόμενες και τις ανάγκες των εργαζόμενων. Η επικοινωνία μεταξύ μας μέσω calls, με 2 ή περισσότερους συμμετέχοντες, ήταν «μονόδρομος» και μυήθηκαν σε αυτήν ακόμα και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, που μέχρι σήμερα απέφευγαν την τεχνολογία όπως ο διάβολος το λιβάνι. Τέλος, το υπουργείο με το gov.gr και τους πενταψήφιους έδωσε εξετάσεις και πέρασε με άριστα. Ποια είναι η κοινή συνισταμένη για όλα τα παραπάνω; Η τεχνολογία.

Μη φοβάστε, δε θα βρεθούμε απότομα μέσα σε κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Θα επανέλθουμε στη γνωστή μας ρουτίνα, αργά ή γρήγορα, γιατί τίποτα δεν αποκαθιστά την ανθρώπινη επαφή. Όμως, όπως συνέβη και πριν λίγα χρόνια με την επιβολή των capital controls και τη ραγδαία αύξηση των πληρωμών μέσω κάρτας, έτσι και τώρα, χρειάστηκε ένα «σοκ» για να αλλάξουμε νοοτροπία και συνήθειες. Κατά βάθος, η Ελλάδα ήταν μια τεχνοφοβική και γραφειοκρατική χώρα. Όμως όλοι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται πόσο ευκολότερη μπορεί να γίνει η καθημερινότητά μας, αν εκμεταλλευθούμε τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία.

Οι πάροχοι σταθερής και Internet κατάφεραν να μην καταρρεύσουν τα δίκτυά τους από την τεράστια αύξηση της ζήτησης το τελευταίο δίμηνο. Η κατάσταση αυτή, όμως, δεν είναι προσωρινή. Τα δίκτυα οπτικών ινών θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ευρυζωνικών συνδέσεων θα βελτιωθούν. Σύντομα, ελάχιστα νοικοκυριά θα μπορούν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα χωρίς μια σταθερή και γρήγορη σύνδεση. Οι ανάγκες υπάρχουν και πρέπει να καλυφθούν και δεν είναι τυχαίο που το υπουργείο ενισχύει αυτή την προσπάθεια.

Το ίδιο ισχύει και για τα δίκτυα κινητής, όπου η κατάσταση ήταν αρκετά καλύτερη, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Και οι διαδικασίες για το 5G δείχνουν να προχωρούν με κανονικό ρυθμό, παρά τις σποραδικές «αναταραχές» που προκύπτουν, από κάθε πικραμένο, εντελώς ανυπόστατα και σε ενάντια στη λογική. Όλα δείχνουν ότι ανεβήκαμε στο τραίνο της τεχνολογίας και πλέον μόνο καλύτερα μπορεί να γίνουν τα πράγματα. Τουλάχιστον όσον αφορά την τεχνολογία.

Οι πάροχοι, μεν, είναι πάντα πρόθυμοι, αλλά ο κλάδος, δε, ασθενής. Τα περιθώρια κέρδους είναι μικρά, η υπερφορολόγηση τα συμπιέζει και η οικονομική δυνατότητα του μέσου Έλληνα δεν επιτρέπει… πολυτέλειες. Οι επενδύσεις της τελευταίας δεκαετίας μας βοήθησαν να συγκλίνουμε με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, όμως τώρα είναι που πρέπει να «πιέσουμε» ακόμα περισσότερο. Οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί εύκολα να μας «ρίξει» και πάλι αρκετές θέσεις στα… charts.

Το πιο σημαντικό είναι ότι αποδείξαμε πως ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Μας ένωσε ο κίνδυνος του κορωνοιού. Ας μας ενώσει και ο κίνδυνος της ύφεσης -και παρόλο που τραυματίστηκε άσχημα η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός- να είστε σίγουροι ότι μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Αυτή θα είναι η μητέρα των μαχών. United we stand died we fall!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό