31.1 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Toyota, Mazda και Subaru εξελίσσουν μαζί νέους θερμικούς κινητήρες

Ειδήσεις Ελλάδα

Έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια τις εταιρίες να ανακοινώνουν κάποιο νέο πρόγραμμα εξηλεκτρισμού της γκάμας τους, νέα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα ή μέχρι πότε θα καταργήσουν τους θερμικούς κινητήρες οπότε η συνέντευξη τύπου των Toyota, Mazda και Subaru κατά την οποία οι τρεις ιαπωνικές μάρκες δήλωσαν ότι θα εξελίξουν από κοινού νέους θερμικούς κινητήρες είναι μία όαση στην έρημο. Οι τρεις κατασκευαστές αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση τους ότι η απόφαση για την συνεργασία βασίζεται σε μία “βαθιά κατανόηση των διαφορετικών αναγκών των πελατών” τους και ότι οι νέοι κινητήρες θα βελτιστοποιηθούν με τον συνδυασμό τους με ηλεκτροκινητήρες και μπαταρίες. Παράλληλα, οι… τρεις σωματοφύλακες των θερμικών κινητήρων δηλώνουν και δείχνουν ότι δεν πρόκειται να θυσιάσουν τον χαρακτήρα τους!

Γι’ αυτό η Mazda έφερε ως δείγμα της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσει περιστροφικούς κινητήρες με έναν και δύο ρότορες οι οποίοι προορίζονται για γεννήτριες σε διάφορες εφαρμογές. Η Toyota από την άλλη, παρουσίασε ως έργο εν εξελίξει τετρακύλινδρους κινητήρες 1.5 και 2.0 λίτρων με υψηλή απόδοση ενώ η Subaru έφερε ένα υβριδικό σύστημα νέας γενιάς το οποίο χρησιμοποιεί βεβαίως έναν κινητήρα boxer. Είναι προφανές λοιπόν ότι οι εταιρίες εστιάζουν συνειδητά στην εξέλιξη θερμικών κινητήρων μικρής ή μεσαίας χωρητικότητας και αυτό δεν οφείλεται μόνο στις εκπομπές ρύπων των νέων συνόλων αλλά και στο γεγονός ότι οι μικρότεροι σε χωρητικότητα και μέγεθος κινητήρες είναι ευκολότεροι στο packaging τους που σημαίνει καλύτερη αεροδυναμική για τα μοντέλα που θα τους χρησιμοποιούν και μειωμένη κατανάλωση. Θα πρόσεξες επίσης ότι δεν αναφερόμαστε σε κινητήρες βενζίνης αλλά χρησιμοποιούμε τον γενικότερο όρο “θερμικοί” και αυτό γιατί οι ίδιες οι εταιρίες δεν περιορίζονται σε έναν τύπο καυσίμου για τα μελλοντικά κινητήρια σύνολα τους. Τόσο η βενζίνη όσο και εναλλακτικά καύσιμα όπως τα βιοκαύσιμα, τα συνθετικά ή το υδρογόνο παραμένουν στο τραπέζι ως βιώσιμες λύσεις για το πρόβλημα της μείωσης των εκπομπών ρύπων.

Ανεξάρτητα από αυτή τη συνεργασία πάντως, οι τρεις εταιρίες θα συνεχίσουν να είναι ανταγωνιστές. Απλώς ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στον κοινό εχθρό που είναι ο άνθρακας και εξερευνούν όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές. Η συνεργασία αυτή θα προσφέρει μειωμένο κόστος γι’ αυτή την εξερεύνηση αλλά και μειωμένους χρόνους εξέλιξης για τις όποιες νέες τεχνολογίες προκύψουν. Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι τρεις εταιρίες δεν υποχωρούν στον τομέα της ηλεκτροκίνησης καθώς καθιστούν ξεκάθαρο ότι η συνεργασία στον τομέα των θερμικών κινητήρων και τα προγράμματα εξηλεκτρισμού τους αποτελούν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις που αποσκοπούν σε βάθος χρόνου στην ελαχιστοποίηση των εκπομπών ρύπων των οχημάτων που προσφέρουν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό