20.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

To Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στο «κυνήγι» της Google με θύμα την Apple

Ειδήσεις Ελλάδα

Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ αν και αποτελεί τη Μέκκα του ελεύθερου επιχειρείν αλλά είναι επίσης γνωστό ότι η λειτουργία της αγοράς διέπεται από αυστηρά πλαίσια κανόνων με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αλλά και κάθε είδους εμπλεκόμενες Αρχές να επεμβαίνουν γρήγορα και δυναμικά κάθε φορά που καταγγέλεται ή διαπιστώνεται μια τακτική ή πρακτική που ακολουθεί μια εταιρεί η οποία αντιβαίνει την νομοθεσία και νοθεύει τον ανταγωνισμό. Ειδικά στον τομέα των μονοπολιακών τακτικών το αμερικανικό πολιτικό και νομικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και το αμερικανικό κράτος δεν διστάζει να συγκρουστεί με κολοσσούς της αμερικανικής αλλά και παγκόσμιας οικονομίας.

Στο στόχαστρο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει μπει τον τελευταίο καιρό η Google για άσκηση μονοπωλιακών τακτικών. Ειδικότερα το υπουργείο ασχολείται με το γεγονός ότι στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα η μηχανή αναζήτησης της Google εμφανίζεται στο μενού των συσκευών ως μια από τις αποκαλούμενες «προεπιλεγμένες» υπηρεσίες που προσφέρει το τηλέφωνο στον κάτοχο του. Για να συμβεί αυτό η Google καταβάλει τεράστια ποσά στις κατασκευάστριες εταιρείες. «Η Google επενδύει δισεκατομμύρια σε προεπιλογές, γνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν θα τις αλλάξουν» δήλωσε πριν από λίγα 24ωρα ο Κένεθ Ντίντζετ δικηγόρος του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης σχετικής με την υπόθεση αυτή στην Ουάσινγκτον.

Η κατηγορία για την Google είναι ότι επιβάλει μέσω της οικονομικής της ισχύος την παρουσία της στην αγορά και δεν αφήνει χώρο σε ανταγωνίστριες εταιρείες να υπάρξουν και δραστηριοποιηθούν με ίσους όρους. Η Google από την πλευρά της όπως είναι ευνόητο αρνείται κατηγορηματικά την κατηγορία αυτή και οι δικηγόροι της υποστηρίζουν ότι το υπουργείο και οι ρυθμιστικές Αρχές δεν έχουν κατανοήσει πώς λειτουργεί η αγορά σήμερα και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις μηχανές αναζήτησης και τον ανταγωνισμό σε αυτές στα κινητά τηλέφωνα αλλά υπάρχει πρόβλημα με τα social media και τις αναζητήσεις που γινονται μέσω αυτών από τους χρήστες στο Διαδίκτυο και εκεί πρέπει να στρέψει την προσοχή του το υπουργείο.

Η υπόθεση φαίνεται ότι πλησιάζει προς το τέλος της και σύντομα θα εκδοθεί η απόφαση. Σε περίπτωση που είναι καταδικαστική για την Google αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων θα χάσουν πολύ μεγάλα ποσά με πρώτη και καλύτερη την Apple η οποία υπολογίζεται ότι το 2022 θα λάβει από την Google ένα ποσό της τάξης των 18-20 δισ. δολαρίων για να είναι η μηαχνή αναζήτησης της εταιρείας προεπιλεγμένη υπηρεσία στα iPhones ποσό που αναλογεί σε περισσότερο από 20% από τα ετήσια κέρδη της Apple.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό