22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

To στρες βάφει τα μαλλιά γκρι αλλά όταν το στρες φύγει το χρώμα επιστρέφει

Ειδήσεις Ελλάδα

Ερευνητές στις ΗΠΑ πιστοποίησαν επιστημονικά έναν από τους αποκαλούμενους «αστικούς μύθους» σχετικά με την επίδραση του στρες στο χρώμα των μαλλιών και πιο συγκεκριμένα ότι το στρες γκριζάρει τα μαλλιά.

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το στρες ενεργοποιεί μηχανισμούς που γκριζάρουν τα μαλλιά ενός ανθρώπου αλλά ανακάλυψαν πώς όταν σταματήσει να έχει στρες απενεργοποιούνται οι μηχανισμοί του γκρίζου χρώματος και τα νέα μαλλιά που βγαίνουν έχουν το κανονικό τους χρώμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ψυχολογικό στρες προκαλεί μεταβολές στα μιτοχόνδρια, τα αποκαλούμενα εργοστάσια των κυττάρων. Οι μεταβολές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να προκαλούνται αλλαγές σε εκατοντάδες πρωτεΐνες των μαλλιών γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να γκριζάρουν.

«Εντοπίζοντας και κατανοώντας τους μηχανισμούς που επιτρέπουν στα μαλλιά μετά το γκριζάρισμα να επιστρέφουν στο κανονικό τους χρώμα θα αποκαλύψει νέα στοιχεία για την διαδικασία της γήρανσης του ανθρώπου στο σύνολο της αλλά και πώς αυτή η διαδικασία επηρεάζεται από το στρες. Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής προστίθενται στις αποδείξεις που έχουν αναδειχθεί τα προηγούμενα χρόνια και δείχνουν ότι η ανθρώπινη γήρανση δεν είναι μια δεδομένη γραμμική βιολογική διαδικασία αλλά εν μέρει τουλάχιστον μπορεί να εμποδιστεί ή και προσωρινά να αναστραφεί» αναφέρει ο καθηγητής Μάρτιν Πικάρντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Πάντως οι ερευνητές έσπευσαν να σημειώσουν ότι η επιστροφή του κανονικού χρώματος των μαλλιών μετά την εξαφάνιση του στρες δεν αφορά ηλικιωμένα άτομα ενώ επίσης η αύξηση του στρες σε άτομα πολύ νεαρής ηλικίας (π.χ. σε παιδιά δέκα ετών) δεν θα οδηγήσει στο γκριζάρισμα των μαλλιών τους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό