18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

To εργαστήριο Nauka συνδέθηκε με τον ISS- Ατύχημα με προσωρινή αποσταθεροποίηση

Ειδήσεις Ελλάδα

Το ρωσικό εργαστήριο Nauka συνδέθηκε επιτυχώς την Πέμπτη με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μετά από καθυστερήσεις και αναβολές 14 ετών- ωστόσο δεν έλειψαν τα «παρατράγουδα», καθώς σημειώθηκε περιστατικό ανεπιθύμητης ενεργοποίησης προωθητήρων του, με αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση του Σταθμού. Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι πάντως υπογραμμίζουν ότι ουδέποτε κινδύνεψε κάποιο από τα επτά μέλη του πληρώματος.

Το συμβάν έλαβε χώρα περίπου τρεις ώρες μετά από την πρόσδεση του Nauka με τον ISS, ύστερα από μια οκταήμερη πτήση. Αξιωματούχοι της NASA είπαν ότι οι προωθητήρες του εργαστηρίου ενεργοποιήθηκαν χωρίς να έχει δοθεί σχετική εντολή, με αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση του σταθμού, ο οποίος άλλαξε θέση κατά 45 μοίρες.

Για να διορθωθεί το λάθος, ενεργοποιήθηκαν το ρωσικό τμήμα Zvezda και ένα φορτηγό σκάφος Progress, ωθώντας τον σταθμό πίσω στη σωστή του θέση. Το επεισόδιο έλαβε τέλος σύντομα, και, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, όλα τα συστήματα λειτουργούν πλέον κανονικά.

Όπως γράφει το BBC, ο Τζόελ Μονταλμπάνο, υπεύθυνος προγράμματος της NASA για τον ISS, έκανε λόγο για «απίθανη δουλειά» από την ομάδα ελέγχου .

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η επικοινωνία με το πλήρωμα του ISS χάθηκε σε δύο φάσεις, χρονικής διάρκειας τεσσάρων λεπτών και επτά λεπτών αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια του περιστατικού. Ωστόσο υπογραμμίστηκε πως οι αστροναύτες ήταν ασφαλείς και πρακτικά δεν ένιωσαν κάποια κίνηση- αν και η NASA και η Boeing ανέβαλαν λόγω του συμβάντος μια μη επανδρωμένη πτήση του σκάφους Starliner στον Σταθμό για τις 3 Αυγούστου, αντί της Παρασκευής που ήταν προγραμματισμένο.

Το 13 μέτρων και 20 τόνων Nauka προσδέθηκε στο πίσω μέρος του σταθμού, συνδεόμενο με τα άλλα μεγάλα του ρωσικά τμήματα. Κανονικά ήταν να εκτοξευτεί το 2007, ωστόσο υπήρξαν αλλεπάλληλες καθυστερήσεις λόγω προβλημάτων στον προϋπολογισμό και τεχνικών προβλημάτων.

Ο επιπλέον χώρος θα χρησιμοποιείται για πειράματα και αποθήκευση, καθώς και ως χώρος ξεκούρασης. Επίσης, έχει μια επιπλέον τουαλέτα για χρήση από το πλήρωμα, ενώ είναι εξοπλισμένο και με έναν μεγάλο ρομποτικό βραχίονα του ΕΟΔ.

Η ρωσική υπηρεσία Roscosmos ανακοίνωσε την πρόσδεση την Πέμπτη. Πρόκειται για το πρώτο νέο τμήμα του ISS εδώ και μια δεκαετία, αντικαθιστώντας το 20ετές Pirs.

Η ενεργοποίηση των προωθητήρων κατά το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσει να περιστρέφεται ο σταθμός, με το πλήρωμα να λαμβάνει εντολή να κλείσει τα παράθυρα και να ενεργοποιήσει άλλους προωθητήρες ως αντίμετρο (Zvezda, Progress). Η επιλογή αυτή, όπως γράφει το RT, είχε ως αποτέλεσμα να αντισταθμιστεί η επίδραση των προωθητήρων του Nauka. Ρώσοι κοσμοναύτες παρενέβησαν στα συστήματα του τμήματος προκειμένου να μην συμβεί κάτι τέτοιο ξανά.

Δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς προκάλεσε το περιστατικό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό