16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

To ενεργειακό «καταλύτης» για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη[email protected]

Κλειδί για την στρατηγική που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση είναι το ενεργειακό, καθώς αυξάνονται οι ανάγκες για πρόσθετα μέτρα στήριξης γεγονός που επηρεάζει και τη δημοσιονομική ισορροπία. Οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου τον χειμώνα, ωστόσο μια σειρά προκλήσεων είναι μπροστά. Για παράδειγμα χθες η Gazprom ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει εκ νέου στη μείωση των ροών μέσω του αγωγού Nord Stream 1 (που προμηθεύει με αέριο την Κεντρική Ευρώπη), γεγονός που οδήγησε σε νέο άνοδο των τιμών.

Η κυβέρνηση κινείται σε δύο μέτωπα: πρώτον υπογραμμίζει την ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης και δεύτερον εστιάζει σε μια σειρά κινήσεων στο εσωτερικό της χώρας για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας. Σε επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρεται σε έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα. Παράλληλα η κυβέρνηση ζητά να προχωρήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέτρα, όπως η εφαρμογή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και η αποσύνδεση αυτού από την ηλεκτρική ενέργεια.

Σε εφαρμογή είναι και το σχέδιο  για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, καθώς στην κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωποι το χειμώνα με το ενδεχόμενο κυλιόμενων διακοπών ρεύματος. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ενεργοποιήσει ένα plan b που προβλέπει διασφάλιση LNG (με τη Ρεβυθούσα να παίζει κομβικό ρόλο), συζητήσεις για αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία, διπλασιασμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη κ.α.

Προτεραιότητα στα μέτρα για την απορρόφηση των ενεργειακών κραδασμών

Η συνολική επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Αύγουστο προσεγγίζει το 1,1 δισεκατομμύριο και όπως σημειώνεται από την κυβερνητική πλευρά απορροφάται έως και το 90% της αύξησης για τους οικιακούς καταναλωτές. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες η επιδότηση ανέρχεται στα 337 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και  χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Δεδομένο πάντως είναι πως οι αυξημένες ανάγκες στο ενεργειακό δημιουργούν νέα δεδομένα στην οικονομία και επηρεάζουν ευρύτερα τις επόμενες κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Η καλή πορεία των εσόδων δίνει μια ανάσα, ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό πως όσο αυξάνονται οι ανάγκες για την ενέργεια τόσο περιορίζονται τα περιθώρια για άλλες παρεμβάσεις στην οικονομία. 

Κλειδωμένες είναι οι αποφάσεις για αύξηση των συντάξεων (για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά) και για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023. Από εκεί και πέρα τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα  προκύψουν, καθώς προτεραιότητα παραμένει η απορρόφηση των κραδασμών στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από τις ενεργειακές αυξήσεις.

ΣΥΡΙΖΑ : Η κυβέρνηση συνεχίζει την επιδότηση της ακρίβειας

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την επιδότηση της ακρίβειας για έναν ακόμη μήνα με ένα ποσό ρεκόρ των 1,136 δισ. ευρώ, κρύβοντας ότι αυτά είναι λεφτά των καταναλωτών που κακώς εισπράχτηκαν τους προηγούμενους μήνες» αναφέρουν οι αρμόδιοι τομεάρχες Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα. Προσθέτουν δε «κρύβοντας ακόμα ότι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα έχει τα περιθώρια συνεχίσει την τόσο υψηλή επιδότηση της ακρίβειας τους επόμενους μήνες αν δεν αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η ακρίβεια των τιμών ρεύματος».

Οι τομεάρχες Ενέργειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση πως «δεν είπε κουβέντα βέβαια για τη φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών που ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ το τελευταίο 12-μηνο, με βάση την έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και τα στοιχεία της ΡΑΕ. Όπως κουβέντα δεν είπε και για τα νέα υπερκέρδη που δημιουργεί ο νέος μηχανισμός που επιτρέπει πάνω από 1 δισ. ευρώ στο καρτέλ ενέργειας και κυρίως στη ΔΕΗ».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό