20.9 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

To «έπος» Μητσοτάκη δεν συγκρίνεται με καμία άλλη κυβέρνηση της Δεξιάς

Ειδήσεις Ελλάδα

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για «διασπάθιση του δημοσίου χρήματος» την ώρα που οι πολίτες «ασφυκτιούν» από το κύμα ακρίβειας, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στη Βουλή του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης».

«Η φαυλότητα, η προπαγάνδα, η διαφθορά, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ήταν πάντα στο DNA της παράταξης σας, αλλά αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν έχει προηγούμενο, σε μια περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών ασφυκτιούν. Με το πρωτοφανές κύμα της ακρίβειας που σαρώνει το εισόδημα κι εσείς έχετε στήσει πάρτι με το δημόσιο χρήμα, για να χτίσετε το καθεστώς σας», ανέφερε συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχολιάζοντας πως βρέθηκε εκτός κυβέρνησης «όχι επειδή για 14 μήνες δεν παρήγαγε απολύτως τίποτα στο υπουργείο του, ούτε γιατί οι αγρότες είναι σε αναβρασμό», αλλά «επειδή εξέφρασε μια κρίση για τις σακούλες με τα 100ευρα στην Ηλεία, μετά τις φωτιές του 2007, όπως αληθώς τα εξιστόρησε ένας άλλος γαλάζιος πρώην υπουργός και νυν δήμαρχος».

Σε σκωπτικό τόνο ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης «προσέβαλε» την κυβέρνηση «διότι αν ήταν εποποιία τα διχίλιαρα του 2007, τότε τι είναι τα 5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς του 2022; Τι είναι τα δεκάδες εκατομμύρια της λίστας Πέτσα χωρίς κριτήρια σε ΜΜΕ; Τι είναι οι χαριστικές ρυθμίσεις σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ; Τι είναι οι απευθείας αναθέσεις με το τσουβάλι σε δημοσκοπικές εταιρείες, που αρνούνται ακόμη και να δώσουν τα πρωτογενή στοιχεία των ερευνών τους και προστατεύονται προκλητικά και παράνομα;».

«Όλα κι όλα. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν μπορεί να προσβάλει έτσι τη κυβέρνηση ο κ. Λιβανός. Πολύ σωστά λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης τον απέπεμψε. Δεν μπορεί να λέει ότι ήταν το 2007 εποποιία και ότι σήμερα υπολειπόμεθα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «το έπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη κυβέρνηση της Δεξιάς από τη μεταπολίτευση και μετά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταλόγισε επίσης στη Ν.Δ. ότι εδώ και δυόμισι χρόνια τρώει «από τα έτοιμα», της «στρωμένης οικονομίας» και των χαμηλών επιτοκίων που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση χάρη στη «ρύθμιση του χρέους» και την έξοδο από τα μνημόνια. «Κι εσείς μιλούσατε για το Μητσοτάκης effect. Πού πήγε τώρα το Μητσοτάκης effect που ανεβαίνουν τα επιτόκια και διπλασιάστηκαν τα spreads;», διερωτήθηκε και κάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να δώσει «εξηγήσεις» στον ελληνικό λαό όταν αρνούνται να «επιδοτήσουν τις πρωτοφανείς αυξήσεις» για το «πού πήγαν τα λεφτά των απευθείας αναθέσεων».

Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει «και πάλι ρεσάλτο στις θυσίες και τους κόπους ενός ολόκληρου λαού», τονίζοντας ότι τώρα βγήκε «από μια επίπονη πολυετή κρίση» και χάρη στην «υπεύθυνη στάση» της προηγούμενης κυβέρνησης, «κατάφερε με πολλές θυσίες να έχει ένα κομπόδεμα στην άκρη για μια ώρα ανάγκης». «Σε αυτό το κομπόδεμα έχετε επιπέσει εσείς και οι κρατικοδίαιτοι κηφήνες που κουβαλάτε μαζί σας εδώ και δεκαετίες. Και όχι μόνο τρώτε από τα έτοιμα αλλά ροκανίζετε τα εφόδια που είναι τώρα απαραίτητα για να καλυφθούν οι ανάγκες του λαού μας», συμπλήρωσε.

Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται την αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αλλά μοιράζει «χρυσούς μισθούς» ύψους ως 100.000 ευρώ σε «γαλάζια Golden Boys» και κατήγγειλε αύξηση μισθού στον «διορισμένο, νυν διοικητή του ΕΦΚΑ και πρώην διευθυντή του γραφείου του κ. Χατζηδάκη» σε περισσότερα από 8.000 ευρώ το μήνα. «Είστε βουτηγμένοι στη λογική του νεποτισμού, του πελατειασμού και της αναξιοκρατίας», είπε.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ανέφερε ότι όσο μοιράζονται χρήματα στα «φερέφωνα και τους κρατικοδίαιτους χορηγούς» της κυβέρνησης, ο πληθωρισμός «εκτινάχθηκε στο 5,5%», «πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Απευθυνόμενος, μάλιστα στους βουλευτές της συγκυβέρνησης, εκτίμησε πως εκείνοι έρχονται αντιμέτωποι με τη «λαϊκή οργή», ενώ οι υπουργοί είναι «κλεισμένοι σε γυάλα».  Αναφορικά με την τιμή της βενζίνης, παρουσίασε στοιχεία ότι η Ελλάδα είναι 17η στην Ε.Ε. στην τιμή προ φόρων αλλά μετά φόρων σκαρφαλώνει στην 5η θέση της Ευρώπης με την ακριβότερη βενζίνη. «Ακριβότεροι στο ρεύμα, ακριβότεροι στη βενζίνη, ακριβότεροι στα τρόφιμα αλλά χειρότεροι στον κατώτατο μισθό», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ επέκρινε τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού «τον Μάιο», λέγοντας πως «τώρα ο κόσμος στενάζει και δεν έχει να πληρώσει», αλλά δεν τους «απασχολεί». «Το μόνο που σας απασχολεί είναι πώς θα ενημερώνονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι» και γι’ αυτό «μοιράζετε χρήμα σε ΜΜΕ και δημοσκοπικές εταιρίες» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναφερθείς στην Εξεταστική κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι πήγε να την μετατρέψει «σε νεκροταφείο της αλήθειας», «με μονοκομματικό προεδρείο, με επιλεκτική ενημέρωσης, αποκρύπτοντας έγγραφα, χωρίς να κληθούν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί». «Φτάσαμε στο σημείο στην εξεταστική για τη λίστα Πέτσα, να κρύψετε τον ίδιο τον κ. Πέτσα», είπε και υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει λίστα Πέτσα, Σκέρτσου, Δημητριάδη, Κικίλια. Υπάρχει μόνο λίστα Μητσοτάκη. Γεμάτη χορηγούς, φίλους, κουμπάρους, γαλάζια παιδιά, ημέτερους και αεριτζήδες που καταναλώνει αχόρταγα την περιουσία του ελληνικού λαού, χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς καμία συστολή. Ένα σύστημα που εντέλει και εντέλλεται, προστατεύει και προστατεύεται από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη».

«Τα καθεστώτα, συνήθως πέφτουν απότομα και με πάταγο, να το θυμάστε γιατί έρχεται η ώρα σας», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και προειδοποίησε ότι «η πλειοψηφία των πολιτών έχει βγάλει το πόρισμά της: είστε μία ανοιχτή πληγή για τον λαό».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό