22.8 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Titan: Το τελευταίο μήνυμα από το μοιραίο υποβρύχιο – Ξεκίνησε η δίκη για την τραγωδία της OceanGate

Ειδήσεις Ελλάδα

Ξεκίνησε στη Νότια Καρολίνα η πολυαναμενόμενη ακρόαση της Αμερικανικής Ακτοφυλακής για το μοιραίο υποβρύχιο Titan της OceanGate, που έστειλε στον θάνατο τους πέντε επιβαίνοντες σε αυτό, όταν εξερράγη καθώς κατευθυνόταν προς το ναυάγιο του Τιτανικού. 

Το πειραματικό υποβρύχιο Titan σχεδόν εξαϋλώθηκε την ώρα που πλησίαζε προς το κουφάρι του Τιτανικού στις 18 Ιουνίου του 2023, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι πέντε επιβάτες που επέβαιναν, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της OceanGate, Stockton Rush.

Δέκα πρώην υπάλληλοι της OceanGate αναμένεται να καταθέσουν στην ακρόαση στο Βόρειο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, η οποία διερευνά εάν υπήρξε οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα που να οδήγησε στην τραγωδία της τραγωδίας.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αποκαλύφθηκαν και οι τελευταίες λέξεις που προήλθαν από το πλήρωμα του πειραματικού υποβρυχίου. «Όλα καλά εδώ», ήταν το μήνυμα που έστειλε μέλος του πληρώματος, λίγο πριν την έκρηξη.

Στην ανασκόπηση της ιστορίας του Titan, που έγινε στην ακροαματική διαδικασία, έχει ήδη αποκαλυφθεί ένα μοτίβο αστοχιών ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων ρίψεων βάρους και μπαταριών.

Coast Guard investigators detailed a series of problems on Monday that took place in the years before the Titan submersible imploded deep in the ocean and killed five people last year, including testing oversights and equipment failures. https://t.co/FygHLg62d6

— The New York Times (@nytimes) September 16, 2024 Το χρονικό

Τραγικός ήταν ο επίλογος των ερευνών για τον εντοπισμό του βαθυσκάφους Titan, τα ίχνη των οποίου είχαν χαθεί κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού. Η αμερικανική ακτοφυλακή επιβεβαίωσε πως τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν ανήκουν στο Titan, διευκρινίζοντας ότι οι πέντε επιβαίνοντες πέθαναν εξαιτίας καταστροφικής αποσυμπίεσης που οδήγησε στη διάλυση του βαθυσκάφους.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ φέρεται να «άκουσε» τον ήχο της έκρηξης του υποβρυχίου Titan λίγο αφότου αναφέρθηκε ότι αγνοείται, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, αλλά η τεράστια διεθνής έρευνα ξεκίνησε με την ελπίδα να βρεθούν επιζώντες. Το ΠΝ των ΗΠΑ διαθέτει ένα μυστικό σύστημα για να καταγράφει ήχους κοντά στις ακτές της χώρας για τον έγκαιρο εντοπισμό εχθρικών υποβρυχίων. Η επαφή με το τουριστικό βαθυσκάφος Titan με τους πέντε επιβαίνοντες χάθηκε μία ώρα και 45 λεπτά μετά την έναρξη της κατάδυσης του υποβρυχίου.

«Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διεξήγαγε ανάλυση ακουστικών δεδομένων και εντόπισε μια ανωμαλία που συνάδει με έκρηξη στην ευρύτερη περιοχή, όπου βρισκόταν το υποβρύχιο Titan όταν χάθηκαν οι επικοινωνίες», δήλωσε στη Wall Street Journal ένας ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, συμπληρώνοντας ότι μολονότι δεν ήταν σίγουρο ότι ο κρότος προερχόταν από το υποβρύχιο, οι πληροφορίες αυτές κοινοποιήθηκαν αμέσως στον επικεφαλής της επιχείρησης εντοπισμού του Titan.

Ο ήχος καταγράφηκε ότι προερχόταν από την περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια από το υποβρύχιο την Πέμπτη. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν αποκάλυψε το όνομα του μυστικού συστήματος ακρόασης, επικαλούμενο ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Η έκρηξη δεν εντοπίστηκε από σημαδούρες σόναρ που χρησιμοποιήθηκαν από τις ομάδες έρευνας, κάτι που υποδηλώνει ότι συνέβη πριν φτάσουν εκεί– και φαίνεται ότι την «άκουσε» το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. «Είχαμε συσκευές ακρόασης μέσα στο νερό και δεν ακούσαμε κανένα σημάδι καταστροφικής έκρηξης», πρόσθεσε ο αντιναύαρχος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, Τζον Μόγκερ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό