31.9 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Temu: Η εκρηκτική ζήτηση στις ΗΠΑ φέρνει «μπλακάουτ» στα τελωνεία – Φόβοι για λαθρεμπόριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Η εκρηκτική αύξηση της ζήτησης για φθηνά προϊόντα από νέους διαδικτυακούς «κολοσσούς», όπως το Temu και η Shein, εκτός από τη συζήτηση που έχει προκαλέσει σχετικά με την ποιότητα αυτών των προϊόντων και την ασφάλεια των καταναλωτών, φαίνεται ότι φέρνει αναταράξεις και στα τελωνεία και τον έλεγχο των συνόρων.

Όπως ανακοίνωσε η CBP, η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας πολλών ιδιωτικών εταιρειών που διεξάγουν ελέγχους σε εισαγωγές προϊόντων από τις διαδικτυακές πλατφόρμες του εξωτερικού, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για φαινόμενα λαθρεμπορίου.

Unsplash

Αν και η εθνική υπηρεσία των ΗΠΑ δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένο αριθμό, τελωνειακοί εμπειρογνώμονες είπαν στο Reuters ότι αναστολή λειτουργίας επιβλήθηκε σε έως και έξι εταιρείες.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της προσπάθειας της CBP για αυξημένο έλεγχο σε τέτοιου είδους προϊόντα στα σύνορα της χώρας και, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε γενικές καθυστερήσεις στις εισαγωγές.

1 δισεκατομμύριο πακέτα φέτος από τις κινεζικές πλατφόρμες

Την ίδια στιγμή περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο πακέτα, μέσης αξίας περίπου 50 δολαρίων το καθένα (45,94 ευρώ), προβλέπεται να φτάσουν στις ΗΠΑ φέτος, λόγω της τεράστιας ζήτησης για «fast-fashion» προϊόντα που κατασκευάζονται, ως επί το πλείστον, σε κινεζικά εργοστάσια.

Unsplash

Η Shein, νέος ισχυρός «παίκτης» στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως και η δημοφιλέστατη πλέον παγκοσμίως, Temu, επιστρατεύουν μια νέα δυνατότητα με απευθείας αποστολές προϊόντων στους καταναλωτές. Οι μεσάζοντες στις ΗΠΑ, που χειρίζονται αυτά τα πακέτα, υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις πληροφορίες αποστολής στην CBP, ώστε να επιταχύνεται η όλη διαδικασία.

Η προστασία των αμερικανικών επιχειρήσεων και τα… ναρκωτικά

Το ζήτημα του ελέγχου των συνόρων, εν μέσω της «υστερίας» για το Temu και τις συναφείς πλατφόρμες, παίρνει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς ασκούνται έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν να προστατεύσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις και να ανακόψει τη ροή ναρκωτικών στη χώρα, δήλωσε στο Reuters ο Brandon Fried, εκτελεστικός διευθυντής του βιομηχανικού ομίλου Airforwarders Association.

Unsplash

Ορισμένοι Αμερικανοί νομοθέτες υποστηρίζουν ότι το νέο πλαίσιο που επιτρέπει σε πακέτα από το εξωτερικό, αξίας κάτω των 800 δολαρίων, να μπαίνουν στη χώρα χωρίς δασμούς, δίνει στις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου από την Κίνα και άλλες χώρες, ένα αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των αμερικανικών επιχειρήσεων. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι γίνεται πρόσφορο έδαφος ακόμα και για εισροή παράνομων ουσιών και ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό