26.9 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Talk of the market: Πώς ο Co-19 επηρεάζει τα deals μεταβίβασης προβληματικών δανείων

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι οικονομίες παίρνουν μπρος και οι επενδυτές ποντάρουν – με επιφυλάξεις – σε νέο γύρο μέτρων από τις κεντρικές τράπεζες. Πρωτοβουλίες για επιπλέον στήριξη της οικονομίας ανακοίνωσε ήδη η Τράπεζα της Ιαπωνίας που άρχισε χθες μια διήμερη συνεδρίαση. Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα η ομοσπονδιακή Fed, που θα συνεδριάσει και αύριο ενώ την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της ΕΚΤ. 

– Τα διλήμματα είναι μεγάλα και η επιστροφή στην κανονικότητα πηγαίνει όλο και πιο μακριά. Για παράδειγμα η Morgan Stanley, που στο βασικό της σενάριο προβλέπει για την Ελλάδα ύφεση 13,3%, στο «κακό» σενάριο ύφεση 21,3% και στο «καλό» 6,6%, δεν βλέπει επάνοδο στα προ Co-19 επίπεδα πριν το 2022. Επίσης η McKinsey, που προέβλεψε ισχυρό πλήγμα στην αγορά εργασίας, με πάνω από 25% των θέσεων εργασίας σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο να κινδυνεύουν με μειωμένο ωράριο και αμοιβές ή οριστικές απολύσεις, δεν προβλέπει ανάπτυξη πριν το 2024.

Υπό αυτό το πρίσμα πάει μακριά η βαλίτσα! 

– Το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων ανακοινώνει σήμερα το απόγευμα σε διάγγελμα του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ θα ακολουθήσει εξειδίκευση των μέτρων από το επιτελείο της κυβέρνησης, αμέσως μετά.

– Αύριο, 29 Απριλίου, στο παρά 5’ της λήξης του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας, διενεργείται διαβούλευση με τους θεσμούς. Σχεδόν βέβαιο είναι στην παρούσα φάση ότι για το βραχύ μέλλον, ήτοι για 2-3 μήνες, δεν θα διενεργούνται πλειστηριασμοί ενώ θα επιδοτείται η δόση των στεγαστικών δανείων δανειοληπτών των οποίων το εισόδημα αποδεδειγμένα έχει πληγεί από την πανδημία.   

– H πτώση των τιμών στα χρηματιστήρια έχει προκαλέσει καθίζηση στις αποτιμήσεις τόσο των τραπεζών όσο και των επενδυτών με τους οποίους έχουν κλείσει συμφωνίες για μεταβίβαση των προβληματικών δανείων. Παρ’ όλα αυτά, δεν φαίνεται να κινδυνεύουν τα deals και προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν οι ενέργειες του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο του σχεδίου “Ηρακλής”. Η Επιτροπή Παρακολούθησης άνοιξε το δρόμο για προέγκριση στη χορήγηση κρατικής εγγύησης στα πρώτα SPVs της Eurobank για την τιτλοποίηση Cairo. Η τράπεζα έχει συστήσει τρεις θυγατρικές ειδικού σκοπού εκδίδοντας ομόλογα 7,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του σχεδίου “Ηρακλής”. 

– Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ξεκινά να διαθέτει από σήμερα, Τρίτη 28 Απριλίου 2020, το νέο δανειοδοτικό προϊόν παροχής κεφαλαίων κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου.

– Εντός τριημέρου καλείται να προσκομίσει συμπληρωματικά έγγραφα η Hard Rock International στο Συμβούλιο της Επικρατείας που εκδίκασε χθες τα ασφαλιστικά μέτρα της εταιρείας, η οποία προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο για τον αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό για την άδεια καζίνο στο Ελληνικό. Η σχετική γνωμοδότηση είναι καθοριστικής σημασίας για  την επόμενη φάση του διαγωνισμού που θα ενεργοποιήσει τις εργασίες για το μεγάλο έργο.

– Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΔΑ κατά 9 εκατ. ευρώ αποφάσισε η μητρική εταιρεία ΔΕΠΑ εκφράζοντας έτσι την στήριξή της προς την εταιρεία για την απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια. Το ποσό αποτελεί ένεση ρευστότητας ενόψει της επανεκκίνησης της οικονομίας και είναι μέρος της προβλεπόμενης αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΔΑ κατά 75 εκατ. ευρώ η οποία απαιτείται για την υλοποίηση αναπτυξιακού προγράμματος ύψους 250 εκατ. ευρώ. Τα έργα θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται το φθινόπωρο του 2020, φέρνοντας σταδιακά το φυσικό αέριο σε περισσότερες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.

– Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που επωμίστηκε το κόστος της πανδημίας, αν και περιλαμβάνεται στις πληττόμενες επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ότι δεν θα προβεί σε καμία απόλυση εργαζόμενου εν μέσω κρίσης. Ωστόσο έχει αποφασίσει την πλήρη αναδιάταξη του τεχνικού της προσωπικού και τη μη ανανέωση συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, που είχαν συναφθεί το καλοκαίρι του 2019, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της τεχνικής της βάσης με την ανακατασκευή της πρώτης εγκατάστασης του ελληνικού δημοσίου που μισθώνει στη Θεσσαλονίκη, για τρεις ηλεκτροκίνητες αμαξοστοιχίες.

– Έσοδα 11,2 εκατ. ευρώ εμφάνισε το 2019 η Noval Property, εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας του ομίλου Βιοχάλκο, υπερβαίνοντας την επίδοση των 8,4 εκατ. ευρώ του 2018, ως αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων από μισθώματα στα εμπορικά κέντρα River West και Mare West Retail Park. Τα EBITDA ενισχύθηκαν επίσης, σε 7,7 εκατ. ευρώ από 4,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

– Την Πρωτομαγιά στις 12.00 τοπική ώρα οι κόρνες των πλοίων θα ηχήσουν συντονισμένα, ως αναγνώριση στη συνεισφορά των ναυτικών και των εργαζόμενων στις ναυτιλιακές εταιρείες στην αντιμετώπιση της κρίσης του Co-19. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (International Chamber of Shipping) που υιοθέτησε o ευρωπαϊκός σύνδεσμος ESCA, του οπίου οι εταιρείες μέλη απασχολούν πάνω από 685.000 ναυτικούς εκ των οποίων οι 555.000 στη θάλασσα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό