21 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Suzuki – Έρχεται ηλεκτρικό Jimny και όχι μόνο!

Ειδήσεις Ελλάδα

Αυτή τη στιγμή η γκάμα της Suzuki μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα μικρή, καθώς αποτελείται από 6 διαφορετικά μοντέλα συν το Jimny που προσφέρεται ως επαγγελματικό, αλλά δεν έχει την δυναμική που αρμόζει στην ιαπωνική εταιρία. Καταρχάς, ενώ υπάρχουν ήπια υβριδικές, υβριδικές και plug-in υβριδικές επιλογές, η γκάμα δεν περιλαμβάνει ούτε ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο και παρότι είναι αρκετά νωρίς στην… πορεία της ηλεκτροκίνησης ώστε αυτό να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις πωλήσεις, αρχίζει να γίνεται ελαφρώς προβληματικό σε παγκόσμιο επίπεδο και γι’ αυτό προγραμματίζει να το αλλάξει όσο το δυνατόν συντομότερο. Η Suzuki έδωσε στη δημοσιότητα τα πλάνα εξηλεκτρισμού της γκάμας της με ορίζοντα τα τέλη της δεκαετίας και ομολογουμένως, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Λογικά, το μοντέλο που κεντρίζει αμέσως την προσοχή κοιτώντας την ανακοίνωση της Suzuki είναι το αμιγώς ηλεκτρικό Jimny που ξεχωρίζει με την φωτεινή, χαρακτηριστική γρίλια του και τα μοντέρνα φωτιστικά σώματα με τα νέα γραφικά. Ακόμα δεν γνωρίζουμε τίποτα για το ενδιαφέρον EV αλλά η λογική λέει πως το μοντέλο θα διατηρήσει το πλαίσιο τύπου σκάλας και την συντριπτική πλειοψηφία των σχεδιαστικών στοιχείων του τόσο στο αμάξωμα όσο και στην καμπίνα. Υποθέτουμε δε, ότι η Suzuki δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί τις εκτός δρόμου δυνατότητες του δημοφιλούς μοντέλου, ηλεκτρικό ή μη και το “μη” στην προκειμένη περίπτωση έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς η ιαπωνική μάρκα ετοιμάζει και μία ήπια υβριδική έκδοση του, η οποία θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων και θα επιτρέψει την πώληση του Jimny και ως επιβατικού στην Ευρώπη. Παράλληλα, η Suzuki φαίνεται πως θα λανσάρει τρία αμιγώς ηλεκτρικά crossovers, το ένα εκ των οποίων θα μπορούσε να είναι η επόμενη γενιά του Vitara, το άλλο η έκδοση παραγωγής του eVX Concept και το τρίτο ένα μοντέλο από την αγορά της Ασίας με όνομα Fronx καθώς και ένα μικρό, πρακτικό μοντέλο που θυμίζει αρκετά το Wagon R από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Σύμφωνα με την Suzuki, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της στην ευρωπαϊκή αγορά θα λανσαριστεί το 2024, αν και δεν αποκαλύπτει ακόμα πιο θα είναι αυτό. Δεν θα είναι μάλλον το eVX όμως αφού η εταιρία έχει δηλώσει πως αυτό θα έρθει το 2025. Όπως και να έχει, η συμπαθής ιαπωνική μάρκα έχει θέσει ως στόχο το 80% επί του συνόλου των πωλήσεων της να προέρχεται από αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2030 και για να πετύχει αυτόν τον στόχο, επενδύει τεράστια ποσά στην έρευνα και την εξέλιξη νέων προϊόντων και νέων τεχνολογιών. Επιπλέον κεφάλαια έχουν κατανεμηθεί δε στην δημιουργία εργοστασίων παραγωγής μπαταριών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ούτως ώστε να μπορέσει να είναι πλήρως carbon neutral στην Ιαπωνία μέχρι το 2035, στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας και στην Ινδία, μέχρι το 2070.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό