30.6 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Spotify: Kατηγορείται για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων από μουσικούς εκδότες

Ειδήσεις Ελλάδα

Η National Music Publishers Association (NMPA) έστειλε επιστολή διακοπής στο Spotify, κατηγορώντας την υπηρεσία streaming μουσικής ότι χρησιμοποιεί το περιεχόμενο των μελών της που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς την κατάλληλη άδεια.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε από το Billboard και υποδηλώνει ότι το Spotify “φιλοξενεί μη αδειοδοτημένα μουσικά έργα στους στίχους, τα βίντεο και τα podcast του”.

Ζητήθηκε από το Spotify να αφαιρέσει το μη αδειοδοτημένο περιεχόμενο από την πλατφόρμα του ή να αντιμετωπίσει «ευθύνη πνευματικών δικαιωμάτων» για τη συνεχή χρήση του. Το NMPA είναι μια εμπορική ένωση που εκπροσωπεί μουσικούς εκδότες και τραγουδοποιούς στις Η.Π.Α. και η ομάδα επικεντρώνεται στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων της μουσικής.

Το NMPA υποστηρίζει ότι ενώ το Spotify διαθέτει μηχανικές και δημόσιες άδειες εκτέλεσης, η χρήση στίχων και μουσικής σε βίντεο και podcast απαιτεί δικαιώματα που πρέπει να διαπραγματεύονται απευθείας με τους κατόχους δικαιωμάτων.

Έχει υποπέσει στην αντίληψή μας ότι το Spotify εμφανίζει στίχους και αναπαράγει και διανέμει μουσικά βίντεο και podcast χρησιμοποιώντας μουσικά έργα χωρίς τη συγκατάθεση ή αποζημίωση των αντίστοιχων εκδοτών ή/και διαχειριστών (μέλη μας) που ελέγχουν τα πνευματικά δικαιώματα στις μουσικές συνθέσεις. Ως εκ τούτου, αυτές οι χρήσεις μουσικών έργων στην πλατφόρμα Spotify δεν έχουν άδεια ή σύντομα θα καταστούν χωρίς άδεια.

Ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων των ΗΠΑ παρέχει γενικά στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων το αποκλειστικό δικαίωμα, μεταξύ άλλων, να αναπαράγουν, να διανέμουν, να εμφανίζουν, να εκτελούν δημόσια και να δημιουργούν παράγωγα έργα από τα έργα τους που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα σύμφωνα με το 17 U.S.C. Sn. 106. Η παραβίαση αυτών των αποκλειστικών δικαιωμάτων συνιστά παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων σύμφωνα με το 17 U.S.C. Sn. 501.

Επομένως, το Spotify φαίνεται να έχει εμπλακεί σε άμεση παραβίαση φιλοξενώντας μουσικά έργα χωρίς άδεια στους στίχους, τα βίντεο και τα podcast του και διανέμοντας μη εξουσιοδοτημένες αναπαραγωγές, συγχρονισμούς, εμφανίσεις και παράγωγες χρήσεις αυτών των μουσικών έργων στους χρήστες του. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, το Spotify κερδίζει από τέτοιες παραβιάσεις.

Συνεπώς, εκ μέρους των μελών μας, το NMPA απαιτεί να αφαιρεθούν οι στίχοι, τα μουσικά βίντεο και τα podcast χωρίς άδεια από την πλατφόρμα διαφορετικά το Spotify θα φέρει ευθύνη πνευματικών δικαιωμάτων για τη συνεχή χρήση αυτών των έργων.

Ένας εκπρόσωπος του Spotify είπε στο Billboard ότι η επιστολή είναι «ένα δημοσιογραφικό κόλπο γεμάτο με ψευδείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς». Το Spotify συνέχισε λέγοντας ότι πλήρωσε ένα “ποσό ρεκόρ” σε τραγουδοποιούς το 2023 και βρίσκεται σε καλό δρόμο να ξεπεράσει αυτό το ποσό το 2024.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό