35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

SOS για νέα άκρως σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη – Πώς το πρώτο κρούσμα συνδέεται με την Ελλάδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες της Νέας Υόρκης έχει σημάνει ο εντοπισμός μίας νέας, σπάνιας, σεξουαλικώς μεταδιδόμενης λοίμωξης και πιο συγκεκριμένα μυκητίασης σε έναν άνδρα 30 χρονών.

Πρόκειται, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η New York Post για το πρώτο κρούσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) και ειδικότερα για ένα νέο και άκρως μολυσματικό στέλεχος μύκητα.

«Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Trichophyton mentagrophytes τύπου VII [TMVII] είναι η τελευταία από μια ομάδα σοβαρών δερματικών λοιμώξεων που έχουν πλέον φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε ο Δρ Avrom S Caplan, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής NYU Grossman.

Ο Δρ Caplan, μαζί με έναν συν-συγγραφέα, δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη περίπτωσης για έναν άνδρα που προσβλήθηκε από τον TMVII και εμφάνισε εξανθήματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, τους γλουτούς και τα άκρα του. 

Το άτομο που συμμετείχε στη μελέτη, είχε ταξιδέψει στην Αγγλία, την Ελλάδα και την Καλιφόρνια, όπου συμμετείχε σε σεξουαλικές δραστηριότητες με άνδρες, κανένας, όμως, εκ των οποίων δεν ανέφερε ότι είχε παρόμοιες δερματικές παθήσεις.

Σύμφωνα με τη New York Post η συχνότητα του TMVII έχει αυξηθεί στην Ευρώπη, ιδίως μεταξύ των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες.

«Δεδομένου ότι οι ασθενείς συχνά διστάζουν να συζητήσουν προβλήματα σχετικά με τα γεννητικά τους όργανα, οι γιατροί πρέπει να ρωτούν άμεσα για εξανθήματα γύρω από τη βουβωνική χώρα και τους γλουτούς, ιδίως για όσους είναι σεξουαλικά ενεργοί, έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό και αναφέρουν φαγούρα σε άλλα σημεία του σώματος» συνέχισε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr John G Zampella.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι λοιμώξεις που προκαλούνται από το TMVII φαίνεται να ανταποκρίνονται σε τυπικές αντιμυκητιασικές θεραπείες όπως το φάρμακο τερβιναφίνη (επίσης γνωστό ως Lamisil), ωστόσο μπορεί να χρειαστούν μήνες μέχρι να υποχωρήσουν πλήρως. Μπορεί επίσης να συγχέονται με που προκαλούνται από έκζεμα, το οποίο μπορεί να καθυστερήσει τη θεραπεία.

Τι είναι το Trichophyton indotineae που ανησυχεί τους γιατρούς

Μια διαφορετική μεταδοτική λοίμωξη του δέρματος που προκαλεί φαγούρα και εξανθήματα παρόμοια με το TMVII αποδεικνύεται μεγαλύτερη πρόκληση για τους δερματολόγους.

Το Trichophyton indotineae – το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ινδία και επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ πέρυσι – συχνά αντιστέκεται στη θεραπεία με τερβιναφίνη, δήλωσαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του NYU Grossman.

Ανέλυσαν δεδομένα από 11 άνδρες και γυναίκες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για το Trichophyton indotineae σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης μεταξύ Μαΐου 2022 και Μαΐου 2023.

Επτά από τους ασθενείς έλαβαν τυπικές δόσεις τερβιναφίνης. Τα εξανθήματά τους δεν εξαφανίστηκαν, ίσως λόγω γενετικών μεταλλάξεων στον μύκητα.

Το αντιμυκητιασικό χάπι ιτρακοναζόλη έδωσε καλύτερα αποτελέσματα, αλλά ο Caplan προειδοποίησε ότι το φάρμακο μπορεί να επηρεάσει άλλα φάρμακα και να προκαλέσει ναυτία και διάρροια, μεταξύ άλλων παρενεργειών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό