28.9 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

SOS από τα νεκρά ψάρια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Βόλου – Μάζεψαν πάνω από 160 τόνους

Ειδήσεις Ελλάδα

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, με απόφαση του γενικού γραμματέα Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Βόλου, της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας & Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από θαλάσσια ρύπανση που εκδηλώθηκε στον Παγασητικό κόλπο, στις 28-08-2024.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου και για έναν μήνα, ήτοι έως και 30 Σεπτεμβρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Δείτε την απόφαση:

Με νεκροταφείο ψαριών μοιάζει ο Παγασητικός κόλπος καθώς έχουν συλλεχθεί έως τώρα πάνω από 160 τόνοι νεκρών ψαριών, τόσο από τη θάλασσα όσο και από ποτάμια που εκβάλουν στον Παγασητικό.

Ωστόσο, εκτός από την μεγάλη οικολογική καταστροφή στην περιοχή, τα νεκρά ψάρια αποτελούν και μια υγειονομική «βόμβα». Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι βγήκε «απαγορευτικό» για κολύμπι σε παραλίες οι οποίες έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα νεκρά ψάρια. Πρόκειται για τις παραλίες: Σουτραλί Αγριάς, Πλάκες, Άναυρος, Ξενία, Πευκάκια-Δημοτική ακτή Βόλου (πλαζ Αλυκών), Αλυκές, Αμφανών και Αμαρυλλίς.

Φωτο: Eurokinissi

Κι ενώ συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας αλλά και ιδιώτες ψαράδες επιχειρούν καθημερινά για να καθαρίσουν τα νερά, στον εμπορικό κόσμο της Μαγνησίας επικρατεί απόγνωση. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού εκπέμπουν σήμα SOS καθώς δυσωδία και οι απόκοσμες εικόνες «διώχνουν» τον κόσμο. Πολλά από τα μαγαζιά του παραλιακού μετώπου έχουν κλείσει προσωρινά.

Πολλές είναι και οι ακυρώσεις στις κρατήσεις των τουριστών, γεγονός που κάνει τους ξενοδόχους να βγάζουν κραυγή αγωνίας. Σύμφωνα με όσα είπαν στο Action 24 εκπρόσωποι του κλάδου καταγράφονται έως τώρα τουλάχιστον ακυρώσεις που αγγίζουν το 30%.

Φωτο: Eurokinissi

Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση έχει προκαλέσει αγανάκτηση και στους κατοίκους του Βόλου που κυκλοφορούν με μάσκες και ανησυχούν και για την επόμενη μέρα. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει κίνδυνος, όπως λένε επιστήμονες, τα νεκρά ψάρια να «φέρουν» στα νερά του Παγασητικού επικίνδυνους θηρευτές, όπως είναι τα διάφορα καρχαριοειδή.

Την ίδια ώρα, ένα γαϊτανάκι δηλώσεων έχει στηθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση για τις ευθύνες. Η Εισαγγελία Βόλου, με πόρισμά της, δικαιώνει την απόφαση να μην κλείσει το θυρόφραγμα στην Κάρλα, λόγω της εκτόνωσης του φαινομένου των πλημμυρών που έπληξαν τη Θεσσαλία.

Ειδικότερα, με αφορμή τη μήνυση που είχε καταθέσει ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά τις πλημμύρες και τις ποσότητες νερών που κατέληγαν στον Παγασητικό Κόλπο, πραγματοποιήθηκε πολύμηνη έρευνα, η οποία ανέδειξε ότι τα νερά της Κάρλας δεν ήταν μολυσμένα, βάσει μετρήσεων που έγιναν.

Η ποιότητα των νερών του Παγασητικού Κόλπου δεν επηρεαζόταν από την είσοδο σε αυτόν, νερών από την Κάρλα. Το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει επειδή έπρεπε να εκτονωθεί η πλημμυρική κατάσταση. Επίσης, αναφέρεται ότι το άνοιγμα του θυροφράγματος ακολουθεί τους κανόνες που θέτει ο Νόμος. Με βάση τα παραπάνω η μήνυση του δημάρχου Βόλου τέθηκε στο αρχείο

Ωστόσο, ο δήμος Βόλου θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα προς την Περιφέρεια, ζητώντας να προχωρήσει άμεσα στον καθαρισμό του Ξηριά.

Σε ανενεργό λατομείο στην Κάρλα η ταφή των ψαριών;

Ένα ανενεργό λατομείο, απέναντι, από το θυρόφραγμα της σήραγγας στην Κάρλα, που είναι δημοτικός χώρος, υπέδειξε η δημοτική αρχή Νασίκα για να γίνει η υγειονομική ταφή των νεκρών ψαριών που δεν μπορεί να διαχειριστεί η εταιρεία καύσης στη Λάρισα, διότι έχουν φερτές ύλες, όπως ειπώθηκε.

Σύμφωνα με το taxydromos.gr, το αίτημα για να βρεθεί χώρος υπέβαλε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η απόφαση ελήφθη το μεσημέρι της Παρασκευής από το δημοτικό συμβούλιο Ρήγα Φεραίου κατά πλειοψηφία μόνο με τις θετικές ψήφους της ομάδας του κ. Νασίκα κι αφού προηγήθηκαν τρείς απανωτές προσκλήσεις σύγκλησης του ΔΣ, μία για συνεδρίαση εκ περιτροπής και δύο για να συνέλθει το Σώμα σε συνεδρίαση διά ζώσης, η πρώτη στη 1 και η επόμενη στις 3 το μεσημέρι. Αρνητική ψήφο παρείχε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας με επικεφαλής τον Γιώργο Παπαδάμ, που διαφώνησε αναπτύσσοντας συγκεκριμένο σκεπτικό ως προς την απόφαση αυτή.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό