28 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

SOS από ειδικούς: Επικίνδυνη «εμμονή» για τους νέους το Ozempic

Ειδήσεις Ελλάδα

Όλο και περισσότεροι έφηβοι καταφεύγουν στα «αδυνατιστικά» Ozempic και Wegovy κι αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητα καλό.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσηςαναφέρει ότι μεταξύ των ατόμων ηλικίας 12-25 ετών, σημειώθηκε αύξηση σχεδόν 600% στις συνταγές για αγωνιστές GLP-1 όπως το Ozempic και το Wegovy την τριετία 2020-2023.

Το 2020, η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου 8.700 συνταγές για φάρμακα GLP-1, που μιμούνται το αίσθημα πληρότητας στο στομάχι και κυκλοφορούσαν στην αγορά για δεκαετίες πριν το Ozempic βγει στη σκηνή, γράφονταν κάθε μήνα.

Μέχρι το 2023, την ίδια χρονιά που η Αμερικανική Ένωση Παιδιατρικής άρχισε να συνιστά στους έφηβους να λαμβάνουν τόσο χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους όσο και φαρμακευτική αγωγή σε προσπάθειες να αντιμετωπιστεί πιο επιθετικά η παιδική παχυσαρκία, ο αριθμός αυτός είχε εκτιναχθεί σε περισσότερους από 60.000.

Μερικοί νεαροί λήπτες του δύσκολου φαρμάκου έχουν δει απίστευτα αποτελέσματα, όπως ο έφηβος του Τενεσί, Israel McKenzie, ο οποίος είπε στο Associated Press ότι είχε χάσει 110 κιλά σε εννέα μήνες και ένιωθε πολύ καλύτερα για τον εαυτό του και την υγεία του.

Ωστόσο τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν σοβαρές παρενέργειες και ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τα σκευάσματα αυτής της κατηγορίας είναι το ευρύ φάσμα των παρενεργειών τους, που περιλαμβάνουν τα πάντα, από ζάλη, κράμπες στο στομάχι και ναυτία έως πιο σοβαρές ασθένειες όπως η γαστροπάρεση, η οποία είναι όταν το στομάχι κάποιου παραλύει.

Επειδή δεν έχει διεξαχθεί σε εύρος μελέτη για το πώς το GLP-1 επηρεάζει συγκεκριμένα τους εφήβους, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος οι έφηβοι να αναπτύξουν παρενέργειες του GLP-1.

Λανθασμένα και επικίνδυνα μηνύματα

Εντούτοις, η ιδέα να δίνεται σε ένα παιδί ένα φάρμακο που πρέπει να κάνει το ίδιο ή ο γονέας του και το οποίο μπορεί να το κάνει να αρρωστήσει εγείρει ερωτήματα συναίνεσης, ειδικά εάν ο έφηβος είναι πολύ μικρός για να κατανοήσει τις συνέπειες ή λαμβάνει αυτά τα φάρμακα εναντίον του. θέλω.

Εν ολίγοις, είναι ένα θέμα που χρειάζεται περίσκεψη, σοβαρότητα και προσοχή. Η εμμονή με το Ozempic ως ένα είδος μιμητικής στάσης για γρήγορη απώλεια βάρους, θέτει σε εγρήγορση ορισμένους γιατρούς που εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι έφηβοι μπορεί να λαμβάνουν λάθος μηνύματα για τα εν λόγω σκευάσματα.

«Αν οι νέοι λάβουν το μήνυμα «το σώμα σου κάνει λάθος και για να το διορθώσεις, ορίστε ένα χάπι», μπορεί να ξεκινήσει ένας τσουνάμι καταφυγής σε γρήγορες κι εύκολες λύσεις, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αρνητική εικόνα σώματος που μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να αναιρεθούν», δήλωσε ο διαιτολόγος και ειδικός σε θέματα ευεξίας Lexy Penney στο WebMD νωρίτερα φέτος.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό