21.5 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

SOS: «Έχετε τηλεφώνημα από το Ισραήλ»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ανησυχία για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο προκαλούν στον Λίβανο, οι προειδοποιήσεις των Ισραηλινών στους κατοίκους του νότιου Λιβάνου αλλά και τμημάτων της Βηρυτού να εκκενώσουν χωριά και γειτονιές, λίγο πριν ξεκινήσουν τους σημερινούς, ευρείας κλίμακας βομβαρδισμούς, προκαλώντας λουτρό αίματος.

Οι αναλυτές λένε ότι οι προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους της Βηρυτού υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ ίσως σχεδιάζει να επεκτείνει την εκστρατεία βομβαρδισμών του στην πρωτεύουσα.

Επίσης ανησυχία προκαλούν οι ενδείξεις ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της χώρας.

Νέο χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό με στόχο ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ

Η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα σε όλον τον Λίβανο

Τι συνέβη;

Οι κάτοικοι χωριών στο νότιο Λίβανο και σε ορισμένες συνοικίες της Βηρυτού έλαβαν μηνύματα και τηλεφωνήματα από λιβανέζικο αριθμό νωρίς τη Δευτέρα που τους καλούσε να απομακρυνθούν από τα προπύργια της Χεζμπολάχ.

Ορισμένοι έλαβαν ηχογραφημένες κλήσεις στα κινητά ή στα σταθερά τους τηλέφωνα, ενώ κάποιοι άλλοι έγιναν αποδέκτες γραπτών μηνυμάτων, μετέδωσε ο Mazen Ibrahim του Al Jazeera από τη Βηρυτό.

Τα μηνύματα ήταν όλα τα ίδια

Ένα μήνυμα που έχει στη διάθεσή τους το Al Jazeera παραδόθηκε περίπου στις 8:20 π.μ. και έγραφε: «Αν βρίσκεστε σε κτίριο με όπλα της Χεζμπολάχ, μείνετε μακριά μέχρι νεωτέρας».

Ραδιοφωνικές εκπομπές «χακαρίστηκαν» για να μεταδοθούν τα μηνύματα, ανέφεραν ανταποκριτές του Al Jazeera.

«Ζητάμε από τους κατοίκους των λιβανέζικων χωριών να δώσουν προσοχή στο μήνυμα και την προειδοποίηση που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός και να τα λάβουν υπόψη τους», δήλωσε ο Χαγκάρι σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X νωρίς τη Δευτέρα.

Τις περιοχές, από τις οποίες ζητήθηκε η εκκένωση, εκτός από κάποιους ελάχιστους που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, έχουν ήδη εγκαταλείψει πάνω από 100.000 πολίτες τους 11 μήνες που διαρκεί ο πόλεμος με την Χαμάς και εντάθηκαν οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ισραήλ- Λιβάνου.

Και ο υπουργός Πληροφοριών «θύμα»

Στη Βηρυτό, ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου Ζιάντ Μακάρι ήταν μεταξύ εκείνων που έλαβαν ηχογραφημένο τηλεφώνημα, σύμφωνα με το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πώς το Ισραήλ είχε τα στοιχεία των συγκεκριμένων πολιτών. Είναι λόγω διαρροής δεδομένων ή επειδή το Ισραήλ έχει παραβιάσει τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές του Λιβάνου;» ανεφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera.

Πρόκειται για κάτι περισσότερο από προειδοποιήσεις;

Το Ισραήλ λέει ότι ο στρατός του στέλνει προειδοποιήσεις πριν από τους βομβαρδισμούς για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των πολιτών. Αυτό ήταν το επιχείρημα της χώρας στη Γάζα κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου εκεί.

Αλλά τα γεγονότα στο έδαφος δεν το επιβεβαιώνουν αυτό. Σε πολλές περιπτώσεις, οι βόμβες του Ισραήλ έχουν προσγειωθεί σε κτίρια των οποίων οι κάτοικοι δεν έλαβαν καμία προειδοποίηση. Σε άλλες περιπτώσεις στη Γάζα, οι Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε άμαχους που επιχειρούσαν να διαφύγουν.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δήλωσε ο Elijah Magnier, αναλυτής σε θέματα συγκρούσεων.

Ο Magnier, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εχθροπραξίες του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, δήλωσε στο Al Jazeera ότι το Ισραήλ είχε παραβιάσει τα δίκτυα του Λιβάνου πολύ πριν από τις 8 Οκτωβρίου.

«Έχουν πρόσβαση σε σταθερά τηλέφωνα, αριθμούς πινακίδων αυτοκινήτων, κινητά τηλέφωνα – σε σημείο που είναι σε θέση να επικοινωνούν με οποιονδήποτε στο νότιο Λίβανο ακριβώς όπως μπορούν να κάνουν στη Δυτική Όχθη ή τη Γάζα», είπε.

Η εξελιγμένη τεχνολογία και ο εξοπλισμός κατασκοπείας σημαίνει ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ μπορεί να χαρτογραφήσει ακριβώς ποιος ζει πού, τι αριθμούς τηλεφώνου έχουν και ποιος συχνάζει στα σπίτια τους, δήλωσε ο Magnier.

«Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρή επίθεση στην ασφάλεια του Λιβάνου και των πολιτών του,  με την οποία το Ισραήλ παραβιάζει την αξιοπρέπεια και την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων και απειλεί άμεσα τη ζωή τους», έγραψε η Amal Mudalili, μόνιμος εκπρόσωπος του Λιβάνου στα Ηνωμένα Έθνη  σε επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. , ζητώντας την καταδίκη της «εχθρικής» συμπεριφοράς του Ισραήλ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό