20.6 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Skoda Enyaq RS Race – Ανεβάζει την ένταση στο 11…

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Skoda είναι γνωστή ως η λογική επιλογή. Προσφέρει ότι μπορεί να χρειαστεί ο μέσος αγοραστής σε προσιτή τιμή. Εστιάζει σε… βαρετά πράγματα όπως η πρακτικότητα, οι χώροι και το value-for-money. Ενίοτε όμως, κάθε εταιρία θέλει να ξεσπάσει. Να βγει από τον χώρο στον οποίο αισθάνεται άνετα και να διασκεδάσει. Η Skoda το έκανε στο παρελθόν λαμβάνοντας μέρος, έστω και με πολύ περιορισμένη επιτυχία, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και μάλλον εκείνα τα χρόνια θυμήθηκε τώρα και παρουσιάζει το Enyaq RS Race. Ένα πρωτότυπο Skoda Enyaq RS το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Skoda Motorsport, το αγωνιστικό τμήμα της εταιρίας, και δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι πρόκειται για ένα κτήνος.

Όπως μπορείς να φανταστείς, οι μηχανικοί ξεκίνησαν με ένα Enyaq Coupe RS αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα σχεδόν αγωνιστικό concept που χάρη σε επεμβάσεις σε πολλούς τομείς, “κάθεται” 70 χιλιοστά πιο κοντά στο έδαφος και είναι 72 χιλιοστά φαρδύτερο μπροστά και 116 χιλιοστά φαρδύτερο πίσω. Η πιο σημαντική αναβάθμιση όμως έχει να κάνει με την εκτενή χρήση βιο-συνθετικών και συνθετικών υλικών, τόσο στο αμάξωμα όσο και στο εσωτερικό, με στόχο την δραστική μείωση του βάρους.
Έτσι, το Skoda Enyaq RS Race εξοπλίζεται με ένα ολοκληρωμένο και πολύ επιθετικό bodykit που περιλαμβάνει νέους προφυλακτήρες, φαρδύτερα μαρσπιέ, φαρδύτερα φτερά και διαφόρων ειδών αεροδυναμικά βοηθήματα με πιο εμφανή το μεγάλο splitter στο εμπρός μέρος και την τεράστια αεροτομή στο πίσω – μία αεροτομή που συνδυάζεται με έναν μεγάλο διαχύτη για την βέλτιστη διαχείριση της ροής του αέρα. Ως συνήθως, το πακέτο συμπληρώνουν οι 20άρες ζάντες ελαφρού κράματος που έρχονται για να “κουμπώσουν” άριστα με το νέο ύφος του αμιγώς ηλεκτρικού crossover.

Όσον αφορά στα μηχανικά, η Skoda δεν προέβη σε καμία αναβάθμιση του κινητήριου συνόλου οπότε αυτό είναι πανομοιότυπο με οποιοδήποτε άλλο Enyaq Coupe RS που μπορείς να αγοράσεις από την αντιπροσωπεία αυτή τη στιγμή. Έτσι, έχουμε δύο ηλεκτροκινητήρες με συνδυαστική απόδοση 340 ίππων και μία μπαταρία 82 kWh. Το σημείο κλειδί όμως, είναι ότι οι ηλεκτροκινητήρες δεν έχουν να κινήσουν τα 2.262 κιλά ενός εργοστασιακού Enyaq Coupe RS. Όλα αυτά τα βιο-συνθετικά και συνθετικά υλικά μαζί με την δίαιτα που έχει υποστεί το μεγάλο crossover είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση του βάρους κατά 316 κιλά (!!) που με την σειρά του, έχει ως αποτέλεσμα την αισθητή βελτίωση των επιδόσεων: Η μέγιστη ταχύτητα εξακολουθεί να είναι 180 km/h αλλά το Enyaq RS Race επιταχύνει στα 100 km/h από στάση σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα!

Οι επεμβάσεις δεν σταματούν εδώ όμως. Οι μηχανικοί αναβάθμισαν το σύστημα πέδησης με ένα carbon-ceramic που διαθέτει 10-πίστονες δαγκάνες στον εμπρός άξονα και τετραπίστονες πίσω, τοποθέτησαν ένα υδραυλικό χειρόφρενο όπως αυτά που βρίσκουμε συνήθως σε αγωνιστικά τύπου ράλι ενώ η στάνταρ DCC ανάρτηση έχει αντικατασταθεί από μία σπορ, “συμβατική” υπό την έννοια ότι δεν είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενη αλλά έχει ρυθμιστεί σε σκληρότητα, συμπίεση και rebound σύμφωνα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της νέας δημιουργίας. Ριζικά διαφορετικό είναι και το εσωτερικό του Enyaq RS Race, με σαφείς επιρροές από το Skoda Fabia RS Rally2.

Παρατηρούμε λοιπόν το τροποποιημένο σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, τα νέα χειριστήρια, το αγωνιστικό τιμόνι που συνδυάζεται με ένα νέο, γραμμικό (και όχι προοδευτικό όπως στο εργοστασιακό μοντέλο) σύστημα διεύθυνσης του οποίου το βάρος ρυθμίζεται μέσα από το λογισμικό καθώς και το γεγονός ότι το Enyaq RS Race είναι πλέον αυστηρά διθέσιο, με δύο bucket καθίσματα για τον οδηγό και τον συνοδηγό και ένα roll cage στην θέση των πίσω καθισμάτων. Εννοείται ότι δεν πρόκειται να δούμε ποτέ το Skoda Enyaq RS Race να κυκλοφορεί στους δρόμους ενώ εξαιρετικά απίθανο είναι να το δούμε να λαμβάνει μέρος και σε κάποια επίσημη μορφή motorsports. Ωστόσο μας δείχνει τι είναι εφικτό ενώ κάποια από τα μαθήματα που θα αποκομίσουν οι μηχανικοί δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν σε μελλοντικά μοντέλα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό