24.3 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Ειδήσεις Ελλάδα

Μετά την αντίστοιχη διαδικασία για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας , την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου άνοιξε η «αυλαία» αναφορικά με την αποστολή SMS για τα δωρεάν self test στο πλαίσιο της πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Πρόκειται για ένα ειδικό τεστ, το οποίο ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα, που αποτελεί μια ένδειξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

Στόχος του προγράμματος με τα self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η έγκαιρη διάγνωση προκαρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και του ίδιου του καρκίνου, με την προοπτική ίασης όταν ανιχνευτεί σε αρχικά στάδια.

Οι πολίτες που λαμβάνουν το SMS μπορούν να προμηθευτούν το self test και, ανάλογα με το αποτέλεσμα, να ακολουθήσουν διαφορετικά βήματα. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, η διαδικασία τερματίζεται. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, δημιουργείται αυτόματα κωδικός για δωρεάν ιατρική επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο, ο οποίος θα εκδώσει παραπεμπτικό για κολονοσκόπηση, αν χρειαστεί.

«Δυστυχώς υπάρχει κόσμος που δεν κάνει τις απαιτούμενες εξετάσεις και αυτό γιατί πολλοί φοβούνται το αποτέλεσμα. Δυστυχώς το ποσοστό αυτό είναι μεγάλο. Είναι πολύ σημαντική η πρόληψη. Όταν βρίσκεις τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, η ίαση είναι πιο εύκολη» είπε νωρίτερα μιλώντας στο Action 24 η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Οι δικαιούχοι μπορούν να προμηθεύονται τα self test από συγκεκριμένα φαρμακεία του προγράμματος, τα οποία βρίσκονται στο σημείο «Συνεργαζόμενα Φαρμακεία και Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων» στην ιστοσελίδα colon.gov.gr.

Για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών το υπουργείο Υγείας παρέχει χρήσιμες διευκρινήσεις προς τους δικαιούχους, σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Προλαμβάνω»: 

Ποιοι είναι δικαιούχοι;

To Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου αφορά ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 50-69 ετών και διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), είτε είναι ασφαλισμένοι, είτε ανασφάλιστοι. Από το Πρόγραμμα εξαιρούνται οι πολίτες που έχουν διαγνωσθεί με:

αδενωματώδεις πολύποδες του παχέος εντέρουκαρκίνο του παχέος εντέρουφλεγμονώδη νόσο του παχέος εντέρουσύνδρομο Λιντςοικογενή αδενωματώδη πολυποδίασηκληρονομικό καρκίνο του εντέρου Ποιες είναι οι εξετάσεις που περιλαμβάνονται;

Το Πρόγραμμα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, περιλαμβάνει δωρεάν:

Προμήθεια self-test από Συνεργαζόμενο Φαρμακείο (διάρκεια ισχύος 4 μήνες)Προμήθεια δεύτερου self-test (διάρκεια ισχύος 4 μήνες) από Συνεργαζόμενο Φαρμακείο σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος του πρώτουΕπίσκεψη σε Γαστρεντερολόγο για κλινική αξιολόγηση σε περίπτωση θετικού self-test (διάρκεια ισχύος 2 μήνες)Προμήθεια καθαρτικού από το Συνεργαζόμενο Φαρμακείο σε περίπτωση κολονοσκόπησης (διάρκεια ισχύος 2 μήνες)Εξέταση κολονοσκόπησης από τον Γαστρεντερολόγο κατόπιν θετικού self-test και έγκρισης του ίδιου (διάρκεια ισχύος 2 μήνες). Σε περίπτωση ευρημάτων κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης: Αφαίρεση όταν είναι εφικτή καθώς και δειγματοληψία βιοψίαςΔιενέργεια Βιοψίας (διάρκεια ισχύος 2 μήνες)

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό