21.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Samsung, Apple και Xiaomi πρώτες στις παγκόσμιες αποστολές smartphone

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι παγκόσμιες αποστολές smartphone μειώθηκαν κατά 3,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση αποστολής smartphone της Omdia για το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Η μείωση είναι 4,6% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο ενώ ανέρχεται σε 293,7 εκατομμύρια μονάδες.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι αποστολές προϊόντων ΟΕΜ στην Κίνα κατέγραψαν διψήφια αρνητική ανάπτυξη το 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που οδήγησε σε μείωση των παγκόσμιων αποστολών.

Στην πρώτη θέση της λίστας με τους κολοσσούς που σημείωσαν τις περισσότερες αποστολές είναι η Samsung με αποστολές 62,2 εκατομμυρίων smartphones το δεύτερο τρίμηνο, αύξηση 8,7% σε σύγκριση με πέρυσι. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Apple με 48,9 εκατομμύρια μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 12,9%.

«Η αύξηση των αποστολών της Samsung οφείλεται στις ισχυρές πωλήσεις low-end μοντέλων, όπως το Galaxy A13 και τo flagship της σειράς Galaxy S22. Επίσης, δεν υπήρξαν ειδικά προβλήματα στην παραγωγή και την προμήθεια ανταλλακτικών φέτος, σε αντίθεση με τη σημαντική μείωση των αποστολών λόγω της έλλειψης προμήθειας εξαρτημάτων και το κλείδωμα των μεγάλων βάσεων παραγωγής κατά τη διάρκεια της πανδημίας το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους», δήλωσε ο Jusy Hong. ιευθυντής Έρευνας στην Omdia.

Κυρίαρχος στην αγορά premium smartphone παραμένει η Apple με την αποστολή 48,9 εκατομμύρια τεμαχίων. Το μερίδιο αγοράς της Apple μειώθηκε από 18,3% το πρώτο τρίμηνο σε 16,6% το δεύτερο τρίμηνο φέτος, αλλά αυξήθηκε κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από 14,3% το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους. Αυτό οφείλεται στο ότι, σε αντίθεση με το iPhone 12, η σειρά iPhone 13 έχει ακόμα αυξημένη ζήτηση. Οι αποστολές iPhone συνέχισαν να αυξάνονται για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο, από το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Στον αντίποδα, οι κινεζικές Xiaomi, Oppo και Vivo, που κατείχαν την τρίτη έως την πέμπτη θέση στις αποστολές, κατέγραψαν όλες πτώση άνω του 20% το δεύτερο τρίμηνο όπως και το πρώτο. Η ύφεση της κινεζικής αγοράς smartphone που συνεχίζεται και ο ανταγωνισμός με την Honor στην εγχώρια αγορά συμβάλλουν σε αυτή την εξέλιξη.

Η Xiaomi απέστειλε 39,4 εκατομμύρια μονάδες το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας πτώση κάτω από τα 40 εκατομμύρια. Οι αποστολές Oppo και Vivo παρέμειναν μειωμένες κατά 20,9% και 21,5%, αντίστοιχα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα συνεχιζόμενα lockdown και οι ελλείψεις στα εξαρτήματα ήταν οι λόγοι που ανάγκασαν τις εταιρείες να μειώσουν τους στόχους αποστολής για τη χρονιά.

Όσον αφορά στην Honor, σημείωσε αύξηση στις αποστολές στην εγχώρια αγορά ενώ απέστειλε συνολικά 15,1 εκατομμύρια μονάδες το δεύτερο τρίμηνο. Η ανάπτυξή της σημαίνει ότι παίρνει από το μερίδιο των άλλων κινεζικών ΟΕΜ.

Στην έβδομη θέση της λίστας βρίσκουμε τη Realme με τις αποστολές της να μειώνονται κατά 8% από πέρυσι το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για την πρώτη πτώση μετά από σταθερή αύξηση από το τρίτο τρίμηνο του 2020. Στην όγδοη θέση είναι η Motorola που συνεχίζει να απολαμβάνει την επίδραση της απόσυρσης των smartphone της LG από τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική. Η Tecno βρίσκεται στην 9η θέση με αποστολές 8,7 εκατομμυρίων τεμαχίων. Τελευταία, στη 10η θέση η Huawei.

«Το δεύτερο εξάμηνο του έτους, λόγω αρνητικών παραγόντων όπως η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, ο πληθωρισμός και το ισχυρό δολάριο, οι στόχοι αποστολών των OEM για φέτος αναθεωρούνται προς τα κάτω. Οι περισσότεροι κατασκευαστές OEM μειώνουν γρήγορα τον όγκο αγορών των κύριων ανταλλακτικών λόγω ανησυχιών σχετικά με την ασθενή ζήτηση κατά το δεύτερο εξάμηνο – όχι μόνο εκείνων με υψηλά αποθέματα από το πρώτο εξάμηνο. Συνολικά, οι συνολικές αποστολές smartphone φέτος αναμένεται να είναι χαμηλότερες από ό,τι αρχικά αναμενόταν», κλείνει, συμπερασματικά ο Hong.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό