19.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Roland-Garros: Δεν τα κατάφερε ο Τσιτσιπάς- Νικητής ο Τζόκοβιτς

Ειδήσεις Ελλάδα

Δεν κατάφερε να επικρατήσει του αντιπάλου του Νόβακ Τζόκοβιτς στο τουρνουά του Ρολάν Γκαρός ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Οι δύο αθλητές έδωσαν μια απίστευτη μάχη 4 ωρών στον τελικό του Roland Garros στην Γαλλία.

Ο Ελληνας τενίστας, στον συγκλονιστικό τελικό αυτό, δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη και τον τίτλο του Roland Garros, αν και προηγήθηκε με 2-0 στα σετ.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έγραψε ιστορία με την πρώτη συμμετοχή Έλληνα τενίστα σε τελικό Grand Slam, αλλά ο μύθος Νόβακ Τζόκοβιτς ανέβαλε την κατάκτηση της κορυφής από εκείνον, αφού επικράτησε 3-2 στον συγκλονιστικό τελικό του Roland Garros με μεγάλη ανατροπή (7-6, 6-2, 3-6, 2-6, 4-6 σε 4 ώρες και 11 λεπτά) και έφτασε στον 19ο Grand Slam τίτλο (και δεύτερο Roland Garros) στην τεράστια καριέρα του. Ο Έλληνας πρωταθλητής προηγήθηκε με 2-0 σετ και έδειχνε απόλυτα ικανός να «σκοτώσει το θηρίο», όμως στα επόμενα τρία σετ ο Σέρβος αποκάλυψε σε όλο της το μέγεθος την απαράμιλλη ποιότητά του και έφθασε σε ένα ακόμα τρόπαιο.

Λίγο πριν την έναρξη του 4ου σετ και με το σκορ 2-1 υπέρ του, ο Στέφανος ένιωσε ενοχλήσεις στη μέση και ζήτησε τη βοήθεια των φυσιοθεραπευτών, χωρίς ωστόσο να δείξει ότι επρόκειτο για κάτι ιδιαίτερα σοβαρό, αλλά και δίχως να έχει διασαφηνιστεί αν αυτές οι ενοχλήσεις του προκάλεσαν κάποιο -έστω μικρό- πρόβλημα στο παιχνίδι του.

Όπως όλη η πορεία του 22χρονου Τσιτσιπά στο γαλλικό τουρνουά, έτσι και η εμφάνισή του στον τελικό ήταν top-class επιπέδου, προκαλώντας τη βεβαιότητα ότι όταν ο 34χρονος Τζόκοβιτς και ο 35χρονος Ναδάλ αποσυρθούν, ο Έλληνας τενίστας θα πρωταγωνιστεί ανάμεσα σε αυτούς που θα τους διαδεχθούν στην κορυφή της παγκόσμιας ιεραρχίας του τένις. Προς το παρόν, από αύριο (14/6) θα φιγουράρει στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με την 3η θέση που θα έπιανε αν κατακτούσε το Roland Garros να πρέπει να περιμένει για λίγο.

Ο Τζόκοβιτς με τη νίκη απέναντι στον Έλληνα τενίστα αφενός τον προσπέρασε στην πρώτη θέση του ATP Race του 2021, αφετέρου έγινε ο τρίτος στην ιστορία (μετά τους Ροντ Λέιβερ και Ρόι Έμερσον) με τουλάχιστον δύο κατακτήσεις και των τεσσάρων Grand Slam. Συνολικά, δε, έφτασε τους 84 τίτλους.

Όσο για τις χρηματικές απολαβές του Στέφανου Τσιτσιπά από την κατάκτηση της 2ης θέσης στο Roland Garros, μπορεί να μην κέρδισε τα 1,4 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία θα επιβραβευθεί ο νικητής, αλλά θα εισπράξει το τεράστιο ποσό των 750.000 ευρώ.

Το ματς

Ο Τσιτσιπάς σέρβιρε πρώτος στον τελικό και παρότι ο Τζόκοβιτς έφτασε σε δύο μπρέικ πόιντ, ο Έλληνας κατάφερε να πάρει το γκέιμ με τρεις συνεχόμενους άσους στο τέλος του. Ο Σέρβος ισοφάρισε πολύ γρήγορα σε 1-1 με love service game, με τον Στέφανο να απαντάει αρκετά πιο εύκολα απ΄ότι στο πρώτο γκέιμ για το 2-1. Με νέο love service game ο Τζόκοβιτς ισοφάρισε σε 2-2, για να υπερασπιστεί ξανά το σερβίς του ο Τσιτσιπάς και να κάνει το 3-2, πριν γίνει το 3-3 έπειτα από το 3/3 σε love service games του Σέρβου. Με εξαιρετική απόδοση από τον Στέφανο στο έβδομο γκέιμ έγινε το 4-3 υπέρ του, αλλά στη συνέχεια ήρθε η ισοφάριση σε 4-4, παρότι ο Έλληνας τενίστας κέρδισε τους δύο πρώτους πόντους του σε service game του αντιπάλου του. Με love service game ο Τσιτσιπάς προηγήθηκε 5-4 και στο επόμενο γκέιμ έχασε μπρέικ πόιντ και την ευκαιρία να τελειώσει το πρώτο σετ, με τον Τζόκοβιτς να ισοφαρίζει τελικά σε 5-5. Το πρώτο μπρέικ στον τελικό το έκανε αμέσως μετά ο Σέρβος για το 6-5 υπέρ του, αλλά ο Στέφανος έδειξε τεράστια ψυχραμία και έμεινε «ζωντανός» στο σετ, αφού απάντησε με δικό του μπρέικ για το 6-6. Ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν τελικά αυτός που πήρε το πρώτο σετ (1-0) επικρατώντας στο αγχωτικό τάι μπρέικ, «σβήνοντας» μάλιστα σετ πόιντ του Τζόκοβιτς.

Ο Στέφανος ξεκίνησε ιδανικά και το δεύτερο σετ, αφού έκανε το μπρέικ με το… καλησπέρα για το 1-0. Οι δύο αντίπαλοι υπερασπίστηκαν στη συνέχεια με άνεση το σερβίς τους για το 3-1 υπέρ του Τσιτσιπά, ενώ με δύο συνεχόμενα love service games εκατέρωθεν έγινε το 4-2. Ο Έλληνας πρωταθλητής έκανε καθοριστικό δεύτερο μπρέικ στο σετ για το 5-2 και στη συνέχεια υπερασπίστηκε το σερβίς του για να τελειώσει το δεύτερο σετ σε μόλις 31 λεπτά έναντι των 68 λεπτών του πρώτου.

Ο Τζόκοβιτς σέρβιρε πρώτος στο τρίτο σετ και ήξερε πως έπρεπε να τα δώσει όλα για να μείνει εντός τελικού. Οι δύο τενίστες κράτησαν το σερβίς τους εύκολα μέχρι το 2-1 υπέρ του Σέρβου. Στο απίθανο σε εξέλιξη τέταρτο γκέιμ, που διήρκεσε 12 λεπτά, ο Σέρβος κατάφερε να κάνει το μπρέικ έπειτα από 5 μπρέικ πόιντς, ενώ στη συνέχεια έφτασε στο 4-1. Ο Στέφανος σέρβιρε για να μειώσει σε 4-2 και το Νο.1 στον κόσμο απάντησε με το δικό του service game για το 5-2. Ο Τσιτσιπάς γύρισε με εντυπωσιακό τένις από το 30-0 στο επόμενο γκέιμ για να μειώσει σε 5-3 και να παραμείνει στη διεκδίκηση του σετ, όμως ο Τζόκοβιτς πήρε το service game του και κέρδισε το σετ σε 53′, μειώνοντας σε 2-1.

Στο τέταρτο σετ, ο Σέρβος ξεκίνησε όπως ο Στέφανος στο δεύτερο, δηλαδή με μπρέικ για το 1-0. Πολύ γρήγορα έκανε και το 2-0. Έπειτα από μεγάλη μάχη στο επόμενο γκέιμ, ο Τζόκοβιτς έκανε νέο μπρέικ για το 3-0 και έχοντας αποκτήσει ψυχολογία και ρυθμό έκανε και το 4-0 με love service game. Με τον ίδιο τρόπο εκατέρωθεν έγινε το 5-1, πριν μειώσει σε 5-2 ο Τσιτσιπάς στο service game του. Ο Τζόκοβιτς τελείωσε στο επόμενο γκέιμ το σετ, κάνοντας το 6-2 σε 34′ και ισοφάρισε σε 2-2.

Στο πρώτο γκέιμ του 5ου και τελευταίου σετ, ο Στέφανος κατάφερε αγχωτικά να υπερασπιστεί το σερβίς του, αφού έσβησε μπρέικ πόιντ του Τζόκοβιτς, και να κάνει το 1-0. Ο Σέρβος ισοφάρισε σε 1-1 και στη συνέχεια προηγήθηκε με 2-1 κάνοντας το μπρέικ. Με love service game έφτασε στο 3-1 μπαίνοντας σε ρόλο απόλυτου φαβορί, με τον Στέφανο να μειώνει σε 3-2 και να παραμένει εντός διεκδίκησης του τίτλου. Ο Τζόκοβιτς υπερασπίστηκε το σερβίς του για το 4-2, αλλά ο Στέφανος επέστρεψε από το εις βάρος του 40-14 στο service game του και διατήρησε τις ελπίδες του κάνοντας το 4-3. To love game service του Σέρβου έγραψε το 5-3, αλλά ο Τσιτσιπάς βάζοντας όλες του τις δυνάμεις μείωσε αρχικά σε 5-4 και πάλεψε με συγκινητικό τρόπο για το μπρέικ στο επόμενο γκέιμ. Ο σπουδαίος Νόλε δεν επέτρεψε ωστόσο κάτι τέτοιο και έφτασε στο 6-4 και στην κατάκτηση του Roland Garros.

ΠΗΓΗ: SKAI.GR-SPORT FM

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό