18.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Resident Evil 4 review

Ειδήσεις Ελλάδα

Αν ρωτήσετε τους περισσότερους φαν του Resident Evil ποιο θεωρούν ότι είναι το καλύτερο παιχνίδι της σειράς, πιθανότατα η πλειοψηφία να αναφέρει το Resident Evil 4. Δεν είναι τυχαίο. Το Resident Evil 4 αποτελεί παιχνίδι-ορόσημο, τόσο για την ίδια τη σειρά, όσο και το είδος του αλλά και ολόκληρο το χώρο του gaming. Έτσι λοιπόν, μετά τα Resident Evil 2 και 3, η Capcom αναβιώνει και το Resident Evil 4. Αρκετοί θα έλεγαν πως το συγκεκριμένο remake αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για την εταιρεία, αφού αν παραδώσει κάτι λιγότερο από ένα εξαιρετικό τίτλο, οι παίκτες θα την κυνηγάνε με τσουγκράνες, τσεκούρια και αλυσοπρίονα, σαν άλλοι Los Ganados. Ας δούμε λοιπόν αν το remake του Resident Evil 4 είναι αντάξιο του αρχικού τίτλου.

O Leon S. Kennedy, το αγόρι με το ατσάλινο βλέμμα και τα μεταξένια μαλλιά, έχει καταφέρει να γλιτώσει από την Raccoon City και όλα όσα εκτυλίχθηκαν στο RE2. Πλέον είναι μέλος μίας επίλεκτης ειδικής μονάδας που αντιμετωπίζει ειδικές περιπτώσεις. Όταν η Ashley Graham, κόρη του προέδρου των ΗΠΑ, απαγάγεται από μία μυστηριώδη αίρεση, ο Leon καλείται να την σώσει, και τα ίχνη της οδηγούν σε ένα μυστηριώδες, απομακρυσμένο χωριό στην Ισπανία. Όμως, σε αυτό το γραφικό χωριουδάκι, το μονό κακό που δεν βρίσκει ο ήρωάς μας είναι γιαγιάδες που κάθονται στην πλατεία και ρωτάνε «τίν’ς εις’ συ;». Η εξέλιξη της πλοκής ακολουθεί αρκετά πιστά το original, αλλά υπάρχουν και νέα στοιχεία κι εκπλήξεις που προφανώς και δεν θα αναφέρω. Θα αρκεστώ απλά να πω πως υπάρχουν σημεία όπου μπορεί να νιώσετε «ασφαλής», επειδή είναι γνώριμα, αλλά διαπιστώνετε πως ίσως τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιμένατε. Επίσης, έχει δοθεί έκταση και παραπάνω βάθος σε κάποιους χαρακτήρες, όπως και σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας. Φυσικά, μην περιμένετε όσκαρ σεναρίου. Απλά είναι αυτό που πρέπει για ένα action blockbuster, όπως ίσχυε και για το original.

Ο βασικός πυρήνας του gameplay παραμένει ως έχει. Το Resident Evil 4 είναι ένα action-horror survival shooter τρίτου προσώπου. Πολεμάτε εχθρούς, λύνετε διάφορους γρίφους (παλιούς και καινούριους), εξερευνάτε για διάφορα καλούδια και πρέπει να διαχειριστείτε σωστά τον εξοπλισμό σας. Παρόλο που η έμφαση στην δράση είναι ξεκάθαρη, μην νομίζετε πως αρχίζετε να βαράτε παντού και όποιον πάρει ο χάρος. Τα πυρομαχικά είναι περιορισμένα και οι εχθροί πολλοί, κάνοντας το παν για να σας περικυκλώσουν και να σας σκοτώσουν με ιδιαίτερα βίαιους και αιματηρούς τρόπους. Πρέπει να έχετε πάντα τον νου σας πού βρίσκεστε, πώς κινούνται οι εχθροί και πώς τους αντιμετωπίζετε. Ευτυχώς, ο Leon πλέον δεν ελέγχεται με «tank controls» και είναι λίγο πιο ευκίνητος (πλέον μπορείτε και κινείστε ενώ σημαδεύετε!). Θα προτιμούσα να τρέχει λίγο πιο γρήγορα, καθώς μερικές φορές είναι σαν κάνει χαλαρό jogging ενώ παντού γύρω του του ορμάνε οι Los Ganados. Από την άλλη, κάτι τέτοιο ίσως να έγερνε την πλάστιγκα υπερβολικά προς την δράση, οπότε περί ορέξεως… Να σημειωθεί επίσης πως έχουν αφαιρεθεί τα quick time events και έχετε πάντα τον άμεσο έλεγχο.

Βρίσκετε πολλά όπλα και να είστε σίγουρος πως χρειάζονται. Όμως δεν έχουν όλοι οι εχθροί τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισης και ουκ ολίγες φορές πρέπει να αλλάξετε όπλα γρήγορα και άμεσα. Αυτό ισχύει ειδικά στα αρκετά και έντονα boss fights, που δοκιμάζουν τις ικανότητές σας στο έπακρο. Σε αυτό βοηθάει πολύ το νέο σύστημα γρήγορου equip, που επιτρέπει να βάλετε μέχρι και οκτώ όπλα στο d-pad. Οι μάχες μπορούν να γίνουν αρκετά ζόρικες, αλλά όταν βρείτε τον ρυθμό τους περνάτε πολύ καλά, ειδικά όταν μάθετε τα όπλα σας και χρησιμοποιείτε σωστά το περιβάλλον γύρω σας. Τίποτα δεν συγκρίνεται με το να αφοπλίσεις έναν Ganado με μία βολή ακριβείας με το πιστόλι, μετά να πυροβολήσεις την λάμπα από επάνω του βάζοντας του φωτιά και να τον αποτελειώσεις σκάζοντας του το κεφάλι ή κόβοντας τον στα δύο με μία γερή δόση shotgun εξ επαφής.

Όπως και στο original, η συνηθισμένη τακτική είναι να πυροβολάτε τους εχθρούς στο κεφάλι ή στα γόνατα, ώστε να ζαλιστούν (ή αν κρατάνε κάποιο όπλο, μπορείτε να σημαδέψετε στο χέρι τους και να τους κάνετε να το ρίξουν). Μόλις συμβεί αυτό, μπορείτε να πάτε κοντά τους και να τους τσακίσετε με μία βίαιη melee επίθεση που χτυπάει και όσους άλλους είναι κοντά τους (μπορεί να μην του φαίνεται, αλλά ο Leon δεν ξεχνάει ποτέ τη leg day, αφού οι κλωτσιές που ρίχνει είναι βάναυσες). Όμως ο Leon έχει μάθει και μερικά νέα κόλπα. Πλέον μπορείτε να σκύψετε, κάτι που σας επιτρέπει να αποφύγετε μερικές επιθέσεις. Επίσης, μπορείτε να προχωρήσετε σκυφτός, κάτι που σας δίνει ευκαιρία για μερικές stealth επιθέσεις, όπου σκοτώνετε άμεσα έναν ανυποψίαστο εχθρό με το μαχαίρι σας. Δεν μπορείτε να το κάνετε συχνά, αλλά είναι μία χρήσιμη νέα προσθήκη.

Μιλώντας για το μαχαίρι, πρέπει να πούμε πως αυτή την φορά, παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην μάχη. Αν το συγχρονίσετε σωστά, μπορείτε να αποκρούσετε πολλές επιθέσεις με αυτό (θα εκπλαγείτε από το πόσα χτυπήματα μπορείτε να κάνετε parry), αφήνοντας τους εχθρούς ζαλισμένους. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως το μαχαίρι σας σώζει πάντα, καθώς έχει μετρητή φθοράς και μπορεί να σπάσει. Η απλή απόκρουση δεν το χαλάει τόσο, αλλά αν το χρησιμοποιήσετε για stealth kill ή για να γλιτώσετε από έναν εχθρό όταν σας έχει αρπάξει, τότε ο μετρητής μειώνεται πολύ περισσότερο. Τί κάνετε λοιπόν αν μείνετε χωρίς μαχαίρι; Μην ανησυχείτε, αφού μπορείτε να βρείτε επιπλέον μαχαίρια, τα οποία ναι μεν δεν κάνουν την ίδια ζημία και σπάνε πολύ πιο εύκολα, αλλά σας κρατάνε μέχρι να πάτε στον έμπορο και να επισκευάσετε αλλά και να αναβαθμίσετε το βασικό μαχαίρι σας.

Ναι, ο θρυλικός έμπορος επιστρέφει (δεν έχει την ίδια φωνή, αλλά είναι παρόμοια με αυτή που είχε στο original) και είναι εδώ για να σας χτίσει το οπλοστάσιο, με το αζημίωτο φυσικά. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού μαζεύετε pesetas, όταν σπάτε συγκεκριμένα βαρέλια και κουτιά, από drops εχθρών, ή όταν βρίσκετε θησαυρούς και κοσμήματα, τα οποία μπορείτε να τα πουλήσετε στον έμπορο. Έτσι λοιπόν μπορείτε να αγοράσετε νέα όπλα, συνταγές για να φτιάχνετε πυρομαχικά και άλλα χρήσιμα αντικείμενα. Μπορείτε ακόμα να αναβαθμίσετε αυτά που έχετε ήδη και αν έχετε αρκετά πετράδια spinel, να τα ανταλλάξετε για ακόμα περισσότερα αντικείμενα. Για την ακρίβεια, τα περισσότερα spinel τα αποκτάτε μέσω του νέου συστήματος side-quest. Σε διάφορα σημεία βρίσκετε γαλάζια σημειώματα, τα οποία σας αναθέτουν μικρές αποστολές που συνήθως είναι να βρείτε ένα αντικείμενο και να το πουλήσετε στον έμπορο, να εξολοθρεύσετε κάποιους πιο δυνατούς εχθρούς ή να καταστρέψετε μερικά αντικείμενα σε συγκεκριμένες περιοχές. Όταν κάνετε αυτό που σας ζητείται, επιστρέφετε στον έμπορο για να ολοκληρώσετε το side-quest και να πάρετε την αμοιβή σας.

Όταν δεν πολεμάτε τις ορδές των Ganados, μπορείτε -και πρέπει- να εξερευνήσετε τo περιβάλλον γύρω σας, ώστε να βρείτε πυρομαχικά, θησαυρούς, βότανα που σας θεραπεύουν και διάφορα άλλα καλούδια. Αν θέλετε να κάνετε την ζωή σας πιο εύκολη, μην αφήσετε καμία γωνιά χωρίς να τσεκάρετε (μερικοί θησαυροί θέλουν αετίσιο μάτι), γιατί το παιχνίδι σας προτρέπει να ψάξετε και σας ανταμείβει καλά για αυτό. Κάτι που βοηθάει πολύ στην έρευνα αυτή, αλλά και στην μετακίνηση, είναι ο απλός και κατανοητός χάρτης (μην ξεχνάτε πως ο έμπορος πουλάει χάρτες με τις τοποθεσίες διάφορων θησαυρών).

Μία ακόμα επιστροφή, είναι αυτή της βαλίτσας του Leon, όπου αποθηκεύετε τα όπλα, τα πυρομαχικά, τα βότανα και τον εξοπλισμό σας. Το μέγεθός της είναι περιορισμένο, όποτε πρέπει να τακτοποιείτε σωστά τα αντικείμενά σας αν θέλετε να έχετε χώρο για τα καινούρια πράγματα που βρίσκετε (έχει πλάκα να παίζεις «tetris» στην βαλίτσα). Μπορείτε αργότερα να αγοράσετε μεγαλύτερες βαλίτσες, ώστε να έχετε μεγαλύτερο inventory. Αλλά κι εδώ υπάρχει μία νέα προσθήκη, τα charms. Κάθε ένα από αυτά, σας δίνει ένα χρήσιμο buff και μπορείτε να βάλετε έως και τρία στην βαλίτσα σας. Μπορείτε να τα κάνετε equip ή να τα αλλάξετε, όταν βρίσκετε γραφομηχανή. Η γραφομηχανή, εκτός από save point, είναι και το μέρος όπου έχετε πρόσβαση στην αποθήκη σας, όπου μπορείτε να αφήσετε ό,τι δεν χωρά στην βαλίτσα αλλά δεν θέλετε να το πετάξετε γιατί μπορεί να σας φανεί χρήσιμο αργότερα. Όπως καταλαβαίνετε, η διαχείριση του inventory παραμένει βασικό στοιχείο του gameplay.

Ένα άλλο μεγάλο μέρος της εμπειρίας του Resident Evil 4 είναι βέβαια η Ashley. Ναι, ξέρω πως ίσως έχετε άσχημα flashbacks, καθώς στο original ήταν ομολογουμένως αρκετά ενοχλητική ως χαρακτήρας, αλλά κυρίως μόνιμο αγκάθι στο πλευρό σας όταν έπρεπε να την προστατεύσετε. Τα πράγματα είναι καλύτερα πλέον, καθώς η Ashley είναι πολύ πιο καλογραμμένη και όχι τόσο σπαστική. Επιπλέον, δεν διαθέτει μπάρα υγείας όπως παλιά, και αντί να πεθαίνει άμεσα, απλά πέφτει κάτω και πρέπει να πάτε κοντά της για να την επαναφέρετε. Ακόμα, μπορείτε να της πείτε να σας ακολουθεί από μία ασφαλή απόσταση ή να είναι κοντά σας, αναλόγως την περίσταση. Υπάρχουν και μερικά σημεία όπου μπορείτε να της πείτε να κρυφτεί, κάτι που είναι χρήσιμο ειδικά στις πιο χαοτικές στιγμές που είστε περικυκλωμένος από εχθρούς. Πρέπει πάντως να παραμένετε σε εγρήγορση, γιατί οι Ganados πάντα προσπαθούν να την αρπάξουν και πρέπει να προλάβετε να τη σώσετε. Πάντως δεν είναι όλα ρόδινα, αφού υπάρχουν φορές που είτε μπαίνει στον δρόμο σας, είτε δυσκολεύει την κατάσταση όταν πέφτει κάπου και ταυτόχρονα γίνεται πανικός γύρω-γύρω.

Μία ακόμα νέα προσθήκη είναι τα challenge points. Υπάρχουν διάφορα challenges, όπως πχ να σκοτώσετε κάποιον εχθρό με συγκεκριμένο τρόπο. Όταν τα ολοκληρώνετε, κερδίζετε πόντους, με τους οποίους μπορείτε να ξεκλειδώσετε πολλά extras, όπως concept art, τρισδιάστατα μοντέλα των χαρακτήρων κτλ. Δυστυχώς το Mercenaries mode απουσιάζει, αλλά σύμφωνα με την Capcom θα προστεθεί αργότερα στο παιχνίδι. Το Separate Ways campaign επίσης λείπει και υποθέτω πως κι αυτό έρχεται ως DLC. Τουλάχιστον υπάρχει new game+, το οποίο έχει και περιεχόμενο που δεν συναντάτε στο πρώτο playthrough, κάτι που σίγουρα αυξάνει ακόμα περισσότερο το replayability.

Όπως και τα πρόσφατα remake των RE2 κα RE3, το Resident Evil 4 χρησιμοποιεί τη RE Engine και οπτικά εντυπωσιάζει. Το παιχνίδι είναι πανέμορφο. Το σχεδόν ξεχασμένο από το χρόνο χωριό, τα σκοτεινά μπουντρούμια και υπόγεια, τα έρημα, ανεμοδαρμένα δάση, το γοτθικό κι επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο κι ένα σωρό άλλες τοποθεσίες, δίνουν στο παιχνίδι κορυφαίο εικαστικό και φοβερή αισθητική. Το ίδιο ισχύει και για τους χαρακτήρες, οι οποίοι έχουν επανασχεδιαστεί. Δείχνουν καλύτεροι από ποτέ, με μπόλικες λεπτομέρειες και έχουν εξαιρετικό animation. Όλοι οι εχθροί, από τους απλούς χωρικούς, μέχρι τα τρομακτικά τέρατα και τα εντυπωσιακά boss, είναι αρκούντως ανατριχιαστικοί και διαθέτουν πολύ ωραίο σχεδιασμό (αν και δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία στους απλούς Ganados). Αν υπάρχει κάτι που αξίζει παράπονο, είναι ορισμένες όχι τόσο υψηλής ποιότητας υφές, αλλά η αλήθεια είναι πως όταν τρέχετε για να σωθείτε ίσως και να μην τις παρατηρήσετε άμεσα. Το παιχνίδι (στο PS5) διαθέτει δύο επιλογές γραφικών: performance για υψηλότερο frame rate, και resolution για μεγαλύτερη ανάλυση και ray tracing (αν και εδώ υπάρχουν frame drops). Υπάρχουν επίσης ένα σωρό ρυθμίσεις του οπτικο-ακουστικού τομέα αλλά και απρόσμενα πολλές επιλογές προσβασιμότητας, κάτι πάντα ευπρόσδεκτο. Το ίδιο ισχύει και για τον χειρισμό, όπου υπάρχει μέχρι και σύστημα ελέγχου για όσους θέλουν τον χειρισμό του original.

To ορχηστρικό soundtrack του παιχνιδιού είναι εξαιρετικό, με την μουσική να δίνει το κατάλληλο «χρώμα» σε κάθε στιγμή και κάθε τοπίο, από τις πιο ήρεμες, υποχθόνιες στιγμές, μέχρι τις καταιγιστικές καταδιώξεις και τις επικές μάχες με τα boss. Το voice acting είναι επίσης πολύ καλό, με κάθε χαρακτήρα να ακούγεται όπως πρέπει και αρκετοί είναι πιο φυσικοί και «σοβαροί» σε σχέση με όπως ήταν στο original. Εδώ πρέπει να αναφέρω και το ηχητικό design που είναι πολύ καλοδουλεμένο και ειδικά με 3D audio υπάρχουν στιγμές που κάνουν τις τρίχες σας να σηκωθούν, καθώς ακούτε τις φρικιαστικές κραυγές των σιχαμερών μεταλλαγμένων, σε συνδυασμό με τους σχεδόν απόκοσμους ήχους του περιβάλλοντος γύρω σας.

Το Resident Evil 4 είναι ένα remake σχεδιασμένο με αγάπη, μεράκι και προσοχή στη λεπτομέρεια, αντάξιο του επαναστατικού παιχνιδιού στο οποίο βασίζεται. Διατηρεί και βελτιώνει τα καλά στοιχεία του αρχικού τίτλου, προσθέτει νέο περιεχόμενο, ενώ ξεφορτώνεται τους περισσότερους old-school μηχανισμούς του original που πλέον δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Αν θέλετε μια περιπέτεια που ανεβάζει την αδρεναλίνη, προκαλεί ανατριχίλες και σας κρατά σε εγρήγορση ταυτόχρονα, το Resident Evil 4 είναι κάτι που πρέπει να (ξανα)ζήσετε.

Βελτιώσεις σε όλους τους τομείς σε σχέση με το original
Νέα χαρακτηριστικά, περιοχές και δυνατότητες gameplay
Έντονες, απολαυστικές μάχες
Μπόλικη εξερεύνηση για χρήσιμα καλούδια
New game+ με νέο περιεχόμενο
Τα γραφικά και η σκοτεινή, υποβλητική ατμόσφαιρα
Φανταστικό soundtrack και ήχος
Πληθώρα επιλογών εικόνας, ήχου και προσβασιμότητας
Μπόλικα extras για ξεκλείδωμα

Ο Leon θα μπορούσε να είναι λίγο πιο γρήγορος
Μερικές φορές η Ashley δυσκολεύει περισσότερο τα πράγματα
Οι βασικοί εχθροί δεν έχουν σχεδιαστική ποικιλία
Κάποιες υφές χαμηλής ποιότητας και περιστασιακά frame drops (resolution mode)
Αρχική απουσία Mercenaries και Separate Ways

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, Xbox Series X/S, PS4, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:CapcomΕΚΔΟΣΗ:CapcomΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό