24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Renault R17 Concept – Φουλ της νοσταλγίας!

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Renault το υποσχέθηκε πριν από μερικές ημέρες και τώρα κάνει πράξη την υπόσχεση της παρουσιάζοντας ένα ακόμα ρετρό πρωτότυπο και όπως σωστά υποθέσαμε εξαρχής, το concept αυτό παίρνει τη μορφή του Renault 17. Είναι προφανές ότι η Renault έχει και πιο γνωστά και πιο πετυχημένα μοντέλα στην ιστορία της αλλά ο τρόπος με τον οποίο έχει μεταμορφωθεί το R17 για να ταιριάζει στα δεδομένα της σημερινής εποχής είναι εντυπωσιακός και είναι σαφές ότι υπήρχε κάποιου είδους έμπνευση κατά τη δημιουργία του. Το νέο πρωτότυπο της γαλλικής μάρκας ακολουθεί τα βήματα τόσο της ίδιας της Renault που έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι οι ρετρό αναβιώσεις σαφώς έχουν θέσει στην γκάμα της και έχει δράσει με βάση αυτή την πεποίθηση λανσάροντας το Renault 5, όσο και άλλων εταιριών όπως για παράδειγμα η Fiat, η Mini, η Honda με το ηλεκτρικό “e”, η Opel με το Manta και η Hyundai με το Pony. Με λίγα λόγια, η Renault δεν ανακαλύπτει τον τροχό αλλά ποντάρει στη νοσταλγία με τον δικό της, χαρακτηριστικά γαλλικό τρόπο.

Για να φέρει το R17 στον κόσμο η Renault συνεργάστηκε με τον Γάλλο σχεδιαστή Ora Ito και το τελικό αποτέλεσμα νομίζω δικαιώνει όλους τους εμπλεκόμενους. Το “νέο” Renault 17 έχει διατηρήσει τις αναλογίες και τις βασικές γραμμές του αυθεντικού αλλά ενσωματώνει και πολλά μοντέρνα στοιχεία. Στο εμπρός μέρος για παράδειγμα, παρατηρούμε τα διπλά, παραλληλόγραμμα φωτιστικά σώματα με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και το μικρό σήμα στο κέντρο της μάσκας αλλά παράλληλα, παρατηρούμε και ότι η μάσκα δεν διαθέτει αεραγωγούς υποδηλώνοντας την σημαντική αλλαγή που έγινε στο κινητήριο σύνολο. Λίγο πιο πίσω βλέπουμε τους μικρούς καθρέπτες και τις λεπτές εμπρός κολώνες, χαρακτηριστικό των παλιών μοντέλων και των πιο χαλαρών στάνταρ ασφάλειας εκείνων των εποχών ενώ πίσω από τα πλαϊνά τζάμια υπάρχει ένα τμήμα του αμαξώματος που διακοσμείται από υπέροχες γρίλιες οι οποίες ταιριάζουν απόλυτα στο συνολικό design. Στο πίσω μέρος δε, υπάρχει μία λεπτή, ενιαία LED μπάρα που λειτουργεί ως φωτιστικό σώμα ενώ συνολικά, το Renault 17 ξεχωρίζει με την απλότητα του σχεδίου του. Καταφέρνει να εντυπωσιάζει χωρίς υπερβολές, χωρίς περιττές φανφάρες και χωρίς να αλλοιώνει τον χαρακτήρα του αυθεντικού. Όπως πάντα, οι ζάντες αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχω να συμπληρώσω κάτι περισσότερο από ένα ειλικρινές “ουάου”.

Το ίδιο μοτίβο συνεχίζεται και στο εσωτερικό με το “πιο 70s δεν γίνεται” τιμόνι που επενδύεται με ύφασμα, τα διακοσμητικά από ξύλο και τα 4 μεμονωμένα όργανα που παρέχουν μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες στον οδηγό. Υπάρχει και μία μεγαλύτερη οθόνη για το σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης αλλά με κάποιον τρόπο οι σχεδιαστές κατάφεραν να την ενσωματώσουν αρμονικά στο design της καμπίνας με αποτέλεσμα να μην ξεχωρίζει σαν την ψηφιακή μύγα στο ρετρό γάλα του R17. Το υπόλοιπο εσωτερικό έχει επενδυθεί με καφέ δέρμα και λευκό ύφασμα και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε κάτι καλύτερο!

Όσον αφορά σε όλα εκείνα που δεν φαίνονται, αξίζει να αναφέρουμε ότι το R17 βασίζεται σε ένα ανθρακονημάτινο πλαίσιο και αντικαθιστά το θερμικό κινητήριο σύνολο του αυθεντικού με ένα αμιγώς ηλεκτρικό. Η γαλλική εταιρία δεν παρέχει πολλές επιπλέον πληροφορίες αλλά αναφέρει πως για την κίνηση φροντίζει ένας ηλεκτροκινητήρας 270 ίππων που έχει τοποθετηθεί στον πίσω άξονα ενώ το βάρος του πρωτότυπου δεν υπερβαίνει τα 1.400 κιλά – καθόλου άσχημα για αμιγώς ηλεκτρικό. Εκτός από πανέμορφο λοιπόν, το Renault 17 είναι και αρκούντως γρήγορο και σίγουρα πολύ ταχύτερο από το μοντέλο στο οποίο βασίζεται.

Σε αυτό το σημείο, η Renault δεν κάνει λόγο για οποιοδήποτε πλάνο που θα φέρει το R17 στην παραγωγή αλλά δεν θα μας έκανε εντύπωση αν τελικά του έδινε το πράσινο φως. Όχι τώρα αμέσως αλλά στο προσεχές μέλλον. Το ίδιο έκανε άλλωστε με το R5, με το R4 και το Twingo, οπότε γιατί να μην εμπλουτίσει την γκάμα της με ένα φανταστικό ηλεκτρικό coupe όταν οι βασικές εκκρεμότητες διευθετηθούν;

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό