21.2 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

«Ramstein Flag 24»: Προκαλεί η Άγκυρα – Το σενάριο που εξετάζει το ΝΑΤΟ

Ειδήσεις Ελλάδα

Τις προκλητικές αξιώσεις της στο Αιγαίο επαναφέρει η Τουρκία μέσω της μεγάλης αεροπορικής άσκησης του ΝΑΤΟ «Ramstein Flag 24» που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου.

Η Άγκυρα επιχειρεί να προβάλλει τον ελληνικό εναέριο χώρο για τον οποίο υπεύθυνο είναι το FIR Αθηνών ως νατοϊκό, υποβάλλοντας σχέδια πτήσης για τα μαχητικά αεροσκάφη της και το ιπτάμενο τάνκερ που θα συμμετέχουν στην άσκηση, απευθείας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, κάτι το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πάγια τακτική η οποία προβλέπει ότι τα σχέδια πτήσης υποβάλλονται στη χώρα που φιλοξενεί την άσκηση.

Το προηγούμενο διάστημα η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι η παραπάνω ενέργεια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς αμφισβητεί ευθέως την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, μέσω της στρατιωτικής οδού, τηρώντας τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Συμμαχίας αλλά με ξεκάθαρο τρόπο, διαμηνύθηκε ότι η «Ramstein Flag 24» ή θα γίνει με τους ελληνικούς όρους ή η μεγάλη αεροπορική άσκηση θα ακυρωθεί και δεν θα πραγματοποιηθεί.

NATO

NATO
Το σενάριο που εξετάζεται

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με τους επιτελείς του ΝΑΤΟ να κατανοούν τις ελληνικές θέσεις και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας από τις αρχές του έτους να προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη φιλοξενία της «Ramstein Flag 24», το «μπαλάκι» φέρεται να έχει περάσει στην Άγκυρα η οποία καλείται να αποφασίσει άμεσα αν θα ακολουθήσει την πάγια τακτική και θα υποβάλλει τα σχέδια πτήσης στην Ελλάδα ή θα ακυρώσει τη συμμετοχή της.

Ωστόσο, φαίνεται ότι το ΝΑΤΟ επεξεργάζεται και ένα τρίτο σενάριο, με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή. Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για τη δημιουργία ενός «ειδικού» επιχειρησιακού σεναρίου το οποίο θα ενταχθεί στην «Ramstein Flag 24», με περιοχή διεξαγωγής τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Η «Ramstein Flag 24» θα πραγματοποιηθεί σε όλο το FIR Αθηνών

Πάνω από 140 συμμαχικά μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφη ενίσχυσης μαζί με ναυτικές, χερσαίες και ειδικές δυνάμεις από δεκατρία συμμαχικά έθνη θα συναντηθούν στην Ελλάδα από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου 2024.

Η «Ramstein Flag 24» είναι η νεότερη άσκηση της Συμμαχικής Διοίκησης Αεροπορίας. Θα πραγματοποιηθεί σε όλο το FIR Αθηνών και ο σχεδιασμός περιλαμβάνει σενάρια αντι-πρόσβασης / άρνησης περιοχής (C-A2/AD), καταστολή της εχθρικής αεράμυνας και στρατηγικές ολοκληρωμένης αεροπορικής άμυνας εναντίον βαλλιστικών πυραύλων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό