Home Auto • Moto Polestar 4 – Ένα πολύ διαφορετικό SUV Coupe!

Polestar 4 – Ένα πολύ διαφορετικό SUV Coupe!

Ειδήσεις Ελλάδα

Κυρίες και κύριοι, αυτό είναι το νέο Polestar 4. Το τέταρτο κατά σειρά μοντέλο της σουηδικής εταιρίας που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το coupe αδερφάκι του Polestar 3, αν αυτή η δήλωση δεν είναι λάθος σε πολύ θεμελιώδες επίπεδο. Ναι, τα Polestar 3 και Polestar 4 συγγενεύουν καθώς έχουν περίπου τον ίδιο όγκο αλλά θα ήταν πολύ μειωτικό για την προσπάθεια της σουηδικής μάρκας να πούμε ότι το “4” είναι απλά η SUV coupe έκδοση του “3”. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά η Polestar, το νέο μοντέλο της είναι μία “νέα ράτσα”, ένα αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε από το μηδέν ώστε να μην επιβαρυνθεί από τα μειονεκτήματα της μετατροπής ενός υπάρχοντος σχεδίου σε κάτι διαφορετικό!

Το Polestar 4 λοιπόν, βασίζεται στην SEA αρχιτεκτονική που εξέλιξε η μητρική Geely και έχει μήκος 4.839 χιλιοστά, πλάτος 2.139 και ύψος 1.544 χιλιοστά. Το μεταξόνιο του αγγίζει τα 2.999 mm και εξασφαλίζει γενναιόδωρους χώρους, κυρίως στο πίσω μέρος όπου οι επιβάτες απολαμβάνουν ένα πολύ ζεστό περιβάλλον παρά τα coupe χαρακτηριστικά του μοντέλου. Η standard ηλιοροφή που καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το μήκος της οροφής είναι διαθέσιμη και με ηλεκτροχρωμική λειτουργία που μεταβάλλει την φωτοδιαπερατότητα ανάλογα με την διάθεση με το πάτημα ενός κουμπιού ενώ ο καθρέφτης οπισθοπορείας έχει αντικατασταθεί από μία υψηλής ευκρίνειας οθόνη. Γιατί; Γιατί το Polestar 4 δεν έχει πίσω τζάμι. Ήταν συνειδητή απόφαση της εταιρίας να μην θυσιάσει ούτε τους διαθέσιμους χώρους για τους πίσω επιβάτες, ούτε το design και την αεροδυναμική οπότε τοποθέτησε ένα κλειστό πάνελ και βρήκε έξυπνες και premium λύσεις για τα θέματα που δημιούργησε αυτή η απόφαση. Κατά τα άλλα, ο σχεδιασμός του “4” είναι εμφανώς επηρεασμένος από το Precept Concept με τα διπλά LED φωτιστικά σώματα και την χαμηλή μάσκα να κονταροχτυπιούνται για προσοχή με το πίσω μέρος, με τα λεπτά φανάρια και τον σπορ προφυλακτήρα ενώ το πακέτο συμπληρώνουν οι εντυπωσιακές ζάντες ελαφρού κράματος σε διάσταση από 20 έως 22 ιντσών.

Προχωρώντας στα μηχανικά, το Polestar 4 είναι και επισήμως το ταχύτερο μοντέλο παραγωγής της εταιρίας. Χάρη σε δύο ηλεκτροκινητήρες (έναν σε κάθε άξονα) συνδυαστικής απόδοσης 544 ίππων και 686 Nm ροπής, το σουηδικό SUV coupe επιταχύνει στα 100 km/h σε μόλις 3.8 δευτερόλεπτα αλλά δεν περιορίζεται στις επιδόσεις στην ευθεία, προσφέροντας “κοφτερό τιμόνι και άμεσες αντιδράσεις”. Αν οι απόλυτες επιδόσεις δεν είναι ζητούμενο, η Polestar προσφέρει και μία έκδοση με έναν ηλεκτροκινητήρα (στον πίσω άξονα) 272 ίππων και 343 Nm ροπής. Σε αυτό το στάδιο, η εταιρία κάνει λόγο αποκλειστικά για τις “Long Range” εκδόσεις που εξοπλίζονται με μία μπαταρία 102 kWh η οποία εξασφαλίζει αυτονομία έως 560 χιλιομέτρων στον κύκλο WLTP για το “4” με τους δύο ηλεκτροκινητήρες και έως 600 χιλιομέτρων για αυτό με τον έναν ηλεκτροκινητήρα. Σε κάθε περίπτωση, το Polestar 4 προσφέρει δυνατότητες ταχείας φόρτισης έως 200 kW ενώ στο… πακέτο περιλαμβάνει και η αμφίδρομη φόρτιση με δυνατότητα vehicle-to-load που σημαίνει ότι το αυτοκίνητο μπορεί να παρέχει ενέργεια σε εξωτερικές συσκευές.

Standard είναι και η αντλία θερμότητας εκμεταλλεύεται την θερμοκρασία του περιβάλλοντος για να προετοιμάσει την καμπίνα αλλά και την μπαταρία. Πιστή στην πολιτική βιωσιμότητας της δε, η Polestar έχει επενδύσει την καμπίνα με βιώσιμα όπως για παράδειγμα ένα πλεκτό ύφασμα που αποτελείται από 100% ανακυκλωμένα PET ή το βιολογικό MicroTech βινύλιο και το Nappa δέρμα από ζώα που έχουν εκτραφεί υπεύθυνα. Τα πατάκια είναι κατασκευασμένα από Econyl, ένα υλικό που περιλαμβάνει και αλιευτικά δίχτυα  ενώ κάποιες επενδύσεις στις πόρτες παράγονται από NFPP (natural fibre polypropylene) που μειώνει το βάρος κατά 40% και έχει ως αποτέλεσμα έως και 50% λιγότερο παρθένο πλαστικό! Ολοκληρωμένο είναι το νέο μοντέλο της Polestar και όσον αφορά στην τεχνολογία με ένα σύστημα infotainment που βασίζεται στο Android Automotive OS και χρησιμοποιεί μία οθόνη 15.4 ιντσών, ένα προηγμένο σύστημα head-up display 14.7 ιντσών, δυνατότητα over-the-air αναβαθμίσεων και φυσικά, μία υπερπλήρη σουίτα συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης που περιλαμβάνουν 12 κάμερες, ένα ραντάρ και 12 υπερηχητικούς αισθητήρες!

Το Polestar 4 ξεκινά την εμπορική του πορεία από την Κίνα, με την ευρωπαϊκή αγορά να ακολουθεί στις αρχές του 2024 ενώ η εταιρία παρέχει και μία ενδεικτική αρχική τιμή της τάξης των €60.000.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Exit mobile version