18.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Podcast BABEΛ – Στουρνάρας: Εχουν κοπάσει οι φωνές που ζητούν μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα υποχωρήσει το 2023 γύρω στο 5,5%, από περίπου 10% που είναι σήμερα, προχώρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Podcast «ΒΑΒΕΛ» του ΟΤ και στον Νίκο Φιλιππίδη.

Στη μάχη κατά του πληθωρισμού, όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται συμμάχους τους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας, καθώς η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν αρκεί.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των επιτοκίων, εκτιμά ότι «θα πάμε σε πιο λογικές αυξήσεις τώρα», καθώς διαπιστώνει ότι τις τελευταίες μέρες έχουν κοπάσει οι φωνές που ζητούν μεγάλες αυξήσεις.

Ασφαλιστικό: 11 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο

Ο Γιάννης Στουρνάρας παραδέχεται ότι θα υπάρξει αύξηση κόκκινων δανείων, αλλά όχι δραματική και εκτιμά ότι γύρω στο 2024 θα υπάρξει σύγκλιση στα ελληνικά κόκκινα δάνεια με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο ως ποσοστό.

Θεωρεί επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες, οδηγούμενες από τον ανταγωνισμό, θα αυξήσουν σταδιακά τα επιτόκια των καταθέσεων.

«Βλέπει» συγχωνεύσεις στον χώρο των μη συστημικών τραπεζών, αφού όμως πρώτα ενδυναμωθούν κεφαλαιακά. «Η Ελλάδα χρειάζεται τον ανταγωνισμό, διότι ο βαθμός συγκέντρωσης είναι τεράστιος».

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κρούει εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για τα κρυπτονομίσματα χαρακτηρίζοντάς τα πολύ επικίνδυνα προϊόντα, ενώ πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν ανοίγματα σε αυτή την αγορά.

Δηλώνει δικαιωμένος για την απόφασή του να αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών πριν από περίπου 10 χρόνια και χαρακτηρίζει τραγικό λάθος τις προτάσεις των αναλυτών που θεωρούσαν ότι η Ελλάδα έπρεπε να βγει από το ευρώ. «Τώρα βέβαια, το έχουν μετανιώσει, το έχουν σκυλομετανιώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο 2015 και στις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε, ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για χτυπήματα κάτω από τη μέση και απάντησε επικαλούμενος τον Νίτσε: «Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε χαλυβδώνει» προσθέτοντας πως τώρα οι συκοφάντες κρύβονται ζητώντας τη μία αναβολή μετά την άλλη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό