16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

PIF: «Λύση» για το clawback και τη φαρμακευτική δαπάνη στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 31/03/2021 χαιρετίζει το PhRMA Innovation Forum (PIF), το οποίο εκπροσωπεί 25 πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης.

Το φόρουμ θεωρεί ότι το σχέδιο «μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη μιας βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης και στην προώθηση της ευημερίας για το σύνολο των πολιτών στη χώρα μας». Χαρακτηρίζει «άρτιο» το σχεδιασμό του, ο οποίος μπορεί να επιτρέψει την απορρόφηση και διοχέτευση ευρωπαϊκών κεφαλαίων στις κατάλληλες δομές και δραστηριότητες, καθώς η Ελλάδα αποτελεί την 6η χώρα κατά σειρά στο μερίδιο που της αναλογεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Το PhRMA Innovation Forum επισημαίνει ότι ο άξονας 3.3 του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο οποίος αφορά στην ενίσχυση της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος υγείας και περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ειδικότερα, «η προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος clawback με σκοπό τον μεσοπρόθεσμο δραστικό περιορισμό του καθώς και οι πολιτικές για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης αποτελούν ούτως ή άλλως κύριες στρατηγικές προτεραιότητες του PIF.

Επιπλέον, η κατάλληλη αξιοποίηση της επιστήμης των δεδομένων και η δημιουργία υποδομών μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην εφαρμογή, και στη χώρα μας, υγειονομικής φροντίδας “βάσει αξίας” (value based healthcare), αλλά και να δώσουν λύσεις για την ουσιαστική εφαρμογή της εξατομικευμένης ιατρικής (βιοδείκτες, προγράμματα προσδιορισμού αλληλουχίας και έγκαιρου προγνωστικού ελέγχου) σε όφελος των Ελλήνων ασθενών».

Το PhRMA Innovation Forum δηλώνει την πρόθεσή του να σταθεί αρωγός της Ελληνικής Πολιτείας και να συμβάλλει «ουσιαστικά στην ανάπτυξη των σχετικών εξειδικευμένων προγραμμάτων και προτάσεων, μέσω της από κοινού ενεργοποίησης σχετικών ομάδων εργασίας». Τέλος, υπενθυμίζει ότι έχει εκπονήσει και παρουσιάσει από το τέλος του προηγούμενου έτους έναν αναλυτικό Οδικό Χάρτη για τη βιώσιμη αναμόρφωση του συστήματος Υγείας και της φαρμακευτικής πολιτικής, με γνώμονα την παροχή αξιόπιστης και ποιοτικής φροντίδας στους πολίτες της χώρας μας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο .

Άνοιγμα σχολείων: Δεν ανοίγουν Γυμνάσια και Δημοτικά πριν το Πάσχα – Τι δήλωσε η Κεραμέως

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό