22.3 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Persona non grata για το Ισραήλ ο Γκουτέρες – Του απαγορεύει την είσοδο στη χώρα

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε μια κίνηση απόλυτης κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Έθνη σε διπλωματικό επίπεδο, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης (2/10) ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κηρύχθηκε “persona non grata” (ανεπιθύμητο πρόσωπο) στο Ισραήλ, το οποίο του προσάπτει ότι δεν καταδίκασε την μαζική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν χθες, Τρίτη, το βράδυ κατά του Ισραήλ.

«Οποιοσδήποτε δεν μπορεί να καταδικάσει κατηγορηματικά την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος. Έχουμε να κάνουμε με έναν αντιισραηλινό γενικό γραμματέα που υποστηρίζει τους τρομοκράτες, τους βιαστές και τους δολοφόνους», σημείωσε ο Κατς σε ανακοίνωσή του.

Today, I have declared UN Secretary-General @antonioguterres persona non grata in Israel and banned him from entering the country.

Anyone who cannot unequivocally condemn Iran’s heinous attack on Israel, as almost every country in the world has done, does not deserve to step…

— ישראל כ”ץ Israel Katz (@Israel_katz) October 2, 2024

Η επίθεση στο πρόσωπο του Αντόνιο Γκουτέρες είχε ξεκινήσει από το βράδυ της Δευτέρας, μετά την εξαπόλυσης της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ. Πράγματι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έγραψε γενικόλογα στην πλατφόρμα Χ ότι «καταδικάζει την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή», χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στο Ιράν. Αυτή η ανάρτηση δεν άρεσε καθόλου στο Ισραήλ που στον επίσημο λογαριασμό του στο Χ επέκρινε τον Αντόνιο Γκουτέρες. 

Τι σημαίνει persnona non grata

Η λατινογενής έκφραση persona non gratia, σημαίνει «ανεπιθύμητο πρόσωπο» και αποτελεί όρο του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα βασικό όρο στις σύγχρονες Διπλωματικές σχέσεις. Ο χαρακτηρισμός persona non gratia (πληθυντικός: personae non gratae) χρησιμοποιείται σε διακοπή διεθνών σχέσεων (συνηθέστερα διμερών), ή σε άρση διαπίστευσης προσώπου που δια λόγου ή έργου προσέβαλε τη Χώρα στην οποία ήταν διαπιστευμένο. Πρόσωπα χαρακτηριζόμενα ομοίως είτε υποχρεούνται σε άμεση αναχώρηση, είτε απαγορεύεται η είσοδός τους στη Χώρα, (τουλάχιστον ως διαπιστευμένα).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό