18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Oliveex: Δυναμική είσοδος των εφαρμογών της start-up εταιρείας από το Βόλο στη ζυθοποιία-οινοποιία

Ειδήσεις Ελλάδα

Tης Βάσως Βεγίρη[email protected]

Ευρεία εφαρμογή στην ζυθοποιΐα, οινοποιΐα και όλες τις παραγωγές προϊόντων αλκοολικής ζύμωσης αλλά και σε άλλους κλάδους τροφίμων-ποτών όπως γαλακτοκομικά και φυτικά τρόφιμα έχουν οι καινοτομικοί αισθητήρες που αναπτύσσει η Oliveex, η start-up εταιρεία από το Βόλο που απέσπασε προ μερικών ημερών το τρίτο βραβείο στο WMF Worldwide Event Greece στο πλαίσιο της Έκθεσης Beyond 4.0, προσφέροντας αυτοματοποίηση και κατά συνέπεια μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία στη διαδικασία του ποιοτικού ελέγχου αλλά και τη δυνατότητα αυτόματης συνεχούς ανάλυσης δεδομένων, ακόμη και πρόβλεψης προβλημάτων στην παραγωγή.

Το αντικείμενο της εταιρείας, που ιδρύθηκε από τον Δημήτρη Γκαραγκούνη και τον Κωνσταντίνο Ακρίβο τον Αύγουστο του 2020 αλλά “γεννήθηκε” σε αρχικό στάδιο μέσω του Τεχνολογικού Διαγωνισμού “Mind Change Challenge” το 2018 , στον οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο, είναι η εφαρμογή τεχνολογιών Industrial Internet of Things. “Αυτό που κάνουμε – επισημαίνει στο naftemporiki.gr ο κ.Γκαραγκούνης – είναι να προσαρμόζουμε αισθητήρες αυτόνομους και ασύρματους σε διαφορετικά στάδια διαφόρων γραμμών παραγωγής, να παίρνουμε τις μετρήσεις απομακρυσμένα και να αναλύουμε τα δεδομένα.

Όλα αυτά είναι βασισμένα σε cloud υποδομή. Η βιομηχανία απλά κάνει την εγκατάσταση των αισθητήρων και από εκεί και πέρα όλα είναι αυτόνομα και τρέχουν απομακρυσμένα. Στην ουσία αντικαθιστούμε τον τον τωρινό ποιοτικό έλεγχο που γίνεται χειροκίνητα, τη συνολική δειγματοληψία και ανάλυση με αυτόματους αισθητήρες, συλλέγουμε δεδομένα μόνιμα , οι αισθητήρες παίρνουν συνεχόμενες μετρήσεις, άρα επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ακρίβεια και επειδή έχουμε τη δυνατότητα να συλλέγουμε συνέχεια μετρήσεις μπορούμε να προσφέρουμε data analytics αλλά και predictive data analytics, δηλαδή πρόβλεψη κινδύνων στην παραγωγή πριν αυτοί εμφανιστούν (σ.σ. με βάση τις προηγούμενες παρτίδες, μετρήσεις και τα δεδομένα κάθε στιγμής, οπότε μπορούν να αναγνωριστούν εγκαίρως κάποιες δυσλειτουργίες και προβλήματα στην παραγωγή).

Οι αισθητήρες της Oliveex επί του παρόντος έχουν εφαρμογή σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως κρασί, μπύρα, γαλακτοκομικά, plan based τρόφιμα (φυτικά τρόφιμα χωρίς ζωικές ύλες). Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πιλοτικές δοκιμές σε κάποια προϊόντα και προσεχώς αρχίζει, σύμφωνα με τον κ.Γκαραγκούνη νέος κύκλος πιλοτικών δοκιμών σε μεγάλη ζυθοποιία και σε οινοποιίες στη χώρα μας, που ουσιαστικά μετατρέπουν πλέον τις δοκιμές σε πωλήσεις.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οι αισθητήρες της Oliveex προσφέρουν Plug-N-Play εγκατάσταση και δεν έχουν καμία απαίτηση για παροχή ρεύματος ή internet. Η αυτονομία μπαταρίας ξεπερνά τα 10 έτη και η ακρίβεια μέτρησης φτάνει το τρίτο δεκαδικο ψηφιο. Αυτή τη στιγμή μπορούν να προσφέρουν τις περισσότερες από τις απαραίτητες μετρήσεις του ποιοτικού ελέγχου όπως pH, ηλεκτρική αγωγιμότητα, πυκνότητα, πίεση, ειδική βαρύτητα, διαλυμένο οξυγόνο, μετρήσεις αερίων CO2, O2 αλλά και μετρήσεις θερμοκρασίας, υγρασίας και ποιότητας αέρα στο χώρο παραγωγής και αποθήκευσης.Η απομακρυσμένη παρακολούθηση, η ανάλυση των δεδομένων και ειδοποιήσεις είναι διαθέσιμες μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, προσβάσιμης από οποιοδήποτε είδος συσκευής. 

Διακρίσεις – Χρηματοδοτήσεις

Η εταιρεία απαρτίζεται σήμερα από πέντε συνολικά άτομα (τέσσερις μηχανικοί και ένας υπεύθυνος πωλήσεων) και βρίσκεται σε φάση αναζήτησης επενδυτών-χρηματοδότησης, έχοντας ήδη ένα αξιόλογο βιογραφικό διακρίσεων. 

Το όλο concept ξεκίνησε από τον Τεχνολογικό Διαγωνισμό Mind Change Challenge το 2018, που υποστηρίζεται από την Αμερικανική πρεσβεία και από τον Οργανισμό The Peoples Trust, στον οποίο όπως προαναφέρεται απέσπασε το πρώτο βραβείο και μικροχρηματοδότηση από το “The People’s Trust”  για να ξεκινήσει την ανάπτυξη του προϊόντος. Έχει επιτύχει, επίσης, μικροχρηματοδοτήσεις από το EIT (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας), συγκεκριμένα από  δυο παρακλάδια του EIΤ: 

-το ΕΙΤ Food που ασχολείται με την τεχνολογία στα τρόφιμα, κερδίζοντας την πρώτη θέση στο ΕΙΤ FOOD Innovation Prizes 2019 και 

– το ΕΙΤ Digital που ασχολείται με την ψηφιακή βιομηχανία, το οποίο – σημειωτέον – συμμετέχει πλέον και ως μέτοχος στην εταιρεία

Μελλοντικός στόχος της Oliveex είναι, εξάλλου, να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους πέραν τροφίμων

Το WMF Worldwide Event Greece

Το WMF Worldwide Event Greece που πραγματοπιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη είναι ένας νέος σημαντικός ετήσιος θεσμός ανάδειξης και προώθησης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Η πραγματοποίησή του στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε μία συνδιοργάνωση του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ-Helexpo (σ.σ. Το WMF αποτελεί έναν από τους κορυφαίους διεθνείς θεσμούς digital και social innovation και στην Ελλάδα εκπροσωπείται από το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης). Κατά τη διάρκεια του WMF Worldwide Event Greece, 15 νεοφυείς επιχειρήσεις διαγωνίστηκαν, προκειμένου οι τρεις πρώτες να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Συνέδριο του WMF! Festival, που θα πραγματοποιηθεί στο Rimini της Ιταλίας τον Ιούνιο του 2022, με δυνατότητα παρουσίασης της ιδέας τους σε διεθνή διαγωνισμό και κοινό επιχειρηματικών παραγόντων, εκπροσώπων επενδυτικών εταιρειών και business angels.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό