12.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

O EMA δεν είναι σίγουρος αν οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca

Ειδήσεις Ελλάδα

Συνεχίζεται η συζήτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca, αν και ακόμα δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις. Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φάρμακα δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν από τα διαθέσιμα δεδομένα εάν οι γυναίκες και οι νεαροί ενήλικες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο σπάνιων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca.

Οι περιορισμοί στον τρόπο συλλογής των δεδομένων σήμαιναν ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δεν μπορούσε να εντοπίσει κάποιον συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου που προκάλεσε την κατάσταση, θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας (TTS), πιο πιθανό, ανέφερε την Παρασκευή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει επιστημονική γνώμη από τον EMA μετά από αναφορές θρομβώσεων που σχετίζονται με το εμβόλιο, Vaxzevria, νωρίτερα αυτό το έτος, γεγονός που οδήγησε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ να αναστείλουν τη χρήση του σκευάσματος που κάποτε θεωρούνταν βασικό για τα σχέδια εμβολιασμού της περιοχής.

Ο EMA δήλωσε ότι επαναλαμβάνει ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου, που αναπτύχθηκε μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συνέχισε να χορηγείται μεταξύ 4 και 12 εβδομάδων μετά την πρώτη.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης», δήλωσε ο EMA.

Οι υπεύθυνοι τόνισαν επίσης ότι δεν μπορούν προς το παρόν να δοθούν οριστικές συστάσεις για τη χρήση διαφορετικού εμβολίου για δεύτερη δόση μετά την πρώτη με το σκεύασμα της AstraZeneca.

: Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό