21.1 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

O Ecclestone μιλά για το μέλλον της F1, τους δικτάτορες και τον Elon Musk

Ειδήσεις Ελλάδα

Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από την στιγμή που η Liberty Media αγόρασε από τον Bernie Ecclestone τα δικαιώματα της Formula 1 για 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Έκτοτε, ο άλλοτε supremo της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού έχει απομακρυνθεί από τα φώτα της δημοσιότητας και δίνει σπάνια συνεντεύξεις. Μη ξεχνάς, ότι ο 89χρονος ετοιμάζεται να αποκτήσει μέσα στο καλοκαίρι τον πρώτο του γιο, από την 44χρονη γυναίκα του, Fabiana Flosi.

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος (η περιουσία του υπολογίζεται στα 3,1 δις δολάρια) έδωσε πρόσφατα μια συνέντευξη και μίλησε με το γνωστό του απότομο και κοφτό ύφος για όλους και για όλα. Ο Ecclestone αναφέρει ότι δεν του λείπει η F1, γιατί συνεχίζει να επικοινωνεί με αυτούς που μιλούσε στο παρελθόν, καθώς ζητούν τη συμβουλή του. Εξακολουθεί να βλέπει κάθε αγώνα, τονίζοντας ότι το sport είναι το ίδιο καλό με το παρελθόν, λέγοντας:
Υπάρχουν όλες αυτές οι ιδέες για την αύξηση των προσπεράσεων, αλλά οι αγώνες σήμερα δεν διαφέρουν πολύ από το πώς ήταν πάντα. Αυτό που χρειάζεται ο θεατής είναι ο ανταγωνισμός. Όταν μια ομάδα κυριαρχεί, τότε η F1 γίνεται απογοητευτική.
Παρακολουθώ κάθε αγώνα. Παρακολουθώ το sport και για να είμαι ειλικρινής, το επικρίνω λίγο. Όχι για τους αγώνες, αλλά για τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων και των οδηγών. Εκνευρίζομαι όταν βλέπω έναν οδηγό να μιλάει στη μικτή ζώνη και να στέκεται δίπλα του ο PR της ομάδας με ένα μικρόφωνο ή κάτι άλλο, περιμένοντας να δει τι θα πει. Εάν ο τύπος θέλει να εκραγεί και να πει κάτι, αφήστε τον.

Μιλώντας για την Ferrari, όταν ο Ecclestone ρωτήθηκε για το ότι η ιταλική ομάδα απειλεί συνεχώς να αποχωρίσει από την F1, απάντησε:
Ποτέ δεν έλαβα καμία ειδοποίηση. Δεν είμαι άνθρωπος για να προσέξω κάτι άλλο από αυτό που θέλω. Εάν η Ferrari ήθελε να φύγει, τότε θα έπρεπε να το είχε κάνει. Δεν το έκανε ποτέ, και συμβαίνει να έχω μόνο καλές αναμνήσεις με τον κ. Ferrari. Πάντα μου έλεγε τι συνέβαινε, ακόμα και όταν ήταν απασχολημένος να λέει στους άλλους το αντίθετο.
Νομίζω ότι η F1 χωρίς την Ferrari δεν θα είναι καθόλου καλή. Και η Ferrari είναι τόσο ισχυρή εταιρία που θα μπορούσε να φύγει από την F1 και να εξακολουθεί να είναι τεράστια. Ακόμα και όταν δεν κερδίζει στην F1, θα μπορούσες να ρωτήσεις κάποιον στο δρόμο “ποιος κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο”, και αυτός να απαντήσει απλά η Ferrari.

Όταν ρωτήθηκε για το μέλλον του sport, έχοντας ως βάση ότι οι νέες γενιές δεν ενδιαφέρονται πλέον για τα αυτοκίνητα γενικά, πόσο μάλλον αν είναι ηλεκτρικά για όλους, ο Ecclestone ήταν αφοπλιστικός:
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η F1 θα παραμείνει ένα πακέτο ψυχαγωγίας. Προσωπικά θα έφερνα πίσω του ατμοσφαιρικούς κινητήρες, που κάνουν θόρυβο και φαίνονται συναρπαστικοί. Δεν βλέπω με ποιον τρόπο ενδιαφέρουν το κοινό οι κινητήρες που έχουμε σήμερα, οι οποίοι είναι ότι καλύτερο υπάρχει από θέμα μηχανολογίας. Τι ενθουσιάζει τους ανθρώπους; Πόση βενζίνη καταναλώνει ένας κινητήρας ή πόση ισχύ παράγει;

Μιλώντας για το πως έχουν εξελιχθεί οι αγώνες, ο Βρετανός θεωρεί ότι αυτοί έχουν γίνει αρκετά αποστειρωμένοι, λέγοντας:
Υπάρχουν οι κανόνες: μην πατήσεις τη λευκή γραμμή, ό,τι κι αν κάνεις. Μην ρισκάρεις για να τερματίσεις, καθώς δεν θα κερδίσεις ποτέ βαθμούς. Κάποτε είχαμε τουλάχιστον έξι μονοθέσια που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν κάθε αγώνα, με μηχανικά προβλήματα ή επειδή οι οδηγοί έπαιρναν ρίσκα. Τώρα οι αγώνες αποφασίζονται από το χρονικό διάστημα που διαρκεί ένα pit stop.
Και ποια είναι λοιπόν η λύση;
Κάποιος πρέπει να σκίσει τα βιβλία των κανονισμών και να γράψει πραγματικά νέους κανόνες. Πρέπει να διατηρήσουμε τα βασικά της F1, αλλά απλώς να αφήσουμε όλα αυτά τα super-high-tech πράγματα. Και μετά πρέπει να σταματήσουμε να λέμε στους οδηγούς τι δεν μπορούν να κάνουν. Θέλω να δω αθλητές στο όριο. Όχι σε σημείο να γίνονται ατυχήματα, αλλά έναν σωστό αγώνα ρόδα-με-ρόδα. Και αν πάει στραβά; Θυμάστε όταν ο Nelson [Piquet] βγήκε από το αυτοκίνητο και χτύπησε την Eliseo Salazar αφού τράκαραν μεταξύ τους; Οι άνθρωποι το λάτρεψαν. Είναι ανθρώπινο.

Ερωτώμενος για ποιον οδηγό θεωρεί τον καλύτερο αυτή τη στιγμή, ο Ecclestone είπε τα αυτονόητα:
Αυτόματα λέω ο Lewis [Hamilton]. Υπάρχουν όμως και άλλοι που θα έκαναν τόσο καλή δουλειά, ίσως και καλύτερη από αυτόν στην ίδια ομάδα; Μάλλον ναι. Ο Max Verstappen, 100%. Επίσης, ο Sebastian Vettel, παρότι τελευταία δεν είναι ο καλύτερος εαυτός του. Όλα αυτά τα παιδιά είναι τόσο καλά, όσο η υποστήριξη που λαμβάνουν από τις ομάδες του. Ο Lewis έχει τη μέγιστη υποστήριξη. Δεν υπάρχει ούτε ένα πράγμα που να λείπει από αυτόν τον οργανισμό που έχει πίσω του. Βάσει αποτελεσμάτων, ο Vettel δεν έπρεπε να φύγει από την Red Bull, αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι οδηγοί θέλουν να οδηγήσουν για την Ferrari. O Hamilton δεν νομίζω ότι θα πήγαινε πολύ καλά στη Ferrari. Έχει συνηθίσει να είναι λίγο-πολύ o υπεύθυνος της ομάδας. Αν πάει, και αυτοί μείνουν ερωτευμένοι με τον Leclerc, θα τον θάψουν.
Αφήνοντας στην άκρη την Formula 1, ο Ecclestone ρωτήθηκε για την Tesla και είπε ότι κάποια στιγμή στο μέλλον η αμερικάνικη εταιρία θα ξεχαστεί, η Ferrari ποτέ, τονίζοντας:
Στο μέλλον θα φτιάχνουν και άλλοι ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σήμερα είναι ο ηγέτης, αλλά σύντομα δεν θα είναι κάτι το ιδιαίτερο. Γιατί είναι γνωστή η Tesla; Ποιος νοιάζεται για την πρωτοποριακή τεχνολογία; Τι ενδιαφέρει πραγματικά τον κόσμο; Μόνο ότι τα αυτοκίνητα είναι ηλεκτρικά, και όχι η ίδια η μάρκα. Αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα.
Ποια είναι, όμως, η γνώμη του για τον Elon Musk;
Νομίζω ότι είναι φανταστικός. Έχει κάνει μια απίστευτη δουλειά. Είναι ένας πραγματικός θαρραλέος τύπος που τα έχει καταφέρει μόνος του. Υπήρχαν στιγμές που οι άνθρωποι πίστευαν ότι η Tesla θα εξαφανιζόταν. Την έσωσε. Είναι έτοιμος να κάνει ό,τι χρειάζεται για αυτήν. Δεν είμαι άνθρωπος που πιστεύει στη δημοκρατία. Πιστεύω στη δικτατορία. Ο Musk είναι δικτάτορας και γι ‘αυτό λειτουργούν τα πράγματα. Πολλά έχουν επιτευχθεί από δικτάτορες, όχι λόγω δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας για το αν θα μπορούσε η Formula E να αποτελέσει απειλή για την F1, ο Ecclestone είπε:
Λυπάμαι τη διοίκηση που τρέχει την F1 τώρα, καθώς πρέπει να λάβει υπόψη τον αντίκτυπο της Formula E. Εγώ θα την είχα θάψει [την Formula E]. Έτσι, θα είχαμε γλυτώσει από όλα τα επιχειρήματα. Δεν θα συνέβαινε τίποτα αν ήμουν εκεί. Αλλά τώρα ο καθένας μπορεί μιλάει μόνο για ηλεκτρικά μονοθέσια, οπότε θα ήταν λίγο θαρραλέο να γίνει κάτι τώρα.

Κλείνοντας ρωτήθηκε αν έχει μετανοιώσει για κάτι στη ζωή του. Και η απάντηση ήταν καταφατική, λέγοντας:
Ναι, μια φορά μόνο. Όταν δεν υποστήριξα τον Max Mosley όταν το χρειαζόταν για την ιστορία του με το News of the World [το 2008]. Πάρα πολλοί άνθρωποι είπαν ότι δεν θα μπορούσαμε να τον έχουμε ως πρόεδρο της FIA μετά από αυτό.
Δεν τον υποστήριξα αρκετά, δημόσια. Ζήτησα συγνώμη, αλλά έβλαψε τη σχέση μας για λίγο. Νομίζω ότι ο Max εκτίμησε ότι δεν είχα πολλές επιλογές. Αλλά ήταν ένα προσωπικό ζήτημα, που δεν θα έπρεπε να έχει δημοσιοποιηθεί.
Τα κορίτσια του grid που πλέον αποτελούν παρελθόν, τα χαρακτήρισε ως “πολύχρωμα” όπως και είναι και η F1. Οι χορηγοί, οι θεατές και οι ομάδες ήταν χαρούμενοι, ενώ τα κορίτσια είχαν καλή καριέρα, Παλαιότερα ο Bernie φέρεται να είχε πει πως θαυμάζει τον Χίτλερ.
Στη πραγματικότητα δεν είπα ότι τον θαυμάζω, αλλά από τότε που ανέλαβε, στη δεκαετία του 1930, είναι σαφές πως έκανε πολλά πράγματα, όπως νοσοκομεία, τρένα και ούτω καθεξής. Αυτά όπως που έκανε στη συνέχεια ήταν τρελά και λάθος,
είπε ο Ecclestone, ενώ για το Brexit δήλωσε:
Η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει στάση εάν θέλει να επιβιώσει. Η αρχική ιδέα ήταν φανταστική, αλλά έγινε πολύ δημοκρατική. Δεν νομίζω ότι η Βρετανία πρέπει να είναι στην Ευρώπη, αλλά νομίζω πως πρέπει να συνεργαστούμε με την Ευρώπη και η Ευρώπη να συνεργαστεί με τη Βρετανία.
Για τον Frank Williams είπε:
Υποστήριξα τον Frank για χρόνια. Συνήθιζε να έρχεται και να δανείζεται χρήματα όταν οι καιροί ήταν δύσκολοι. Θα εμφανιζόταν και θα ζητούσε 500 λίρες και θα του τις έδινα υπό τον όρο ότι θα μου τις επέστρεφε την Τρίτη. Θα ερχόταν την Τρίτη, θα μου έδινε τις 500 λίρες, θα έπινε ένα φλιτζάνι τσάι, θα κουβεντιάζαμε λίγο και θα ρωτούσε αν θα μπορούσα να του δανείσω 700 λίρες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό