22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

O μεγαλύτερος διαστημικός θησαυρός ίσως είναι σκέτα… μπάζα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο  16 Psyce ίσως τελικά δεν διάθετει απίστευτης αξίας ορυκτό πλούτο αλλά είναι ένας κοινός διαστημικός βράχος.

Ο αστεροειδής 16 Psyche που έχει διάμετρο 240 χλμ. ανακαλύφθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από τον Ιταλό αστρονόμο Ανιμπάλε ντε Γκάσπαρις και πήρε το όνομα της νύμφης της ελληνικής μυθολογίας Ψυχής. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς στην Κύρια Ζώνη Αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος.

Οι παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες χρυσού, πλατίνας, νικελίου και σιδήρου στην επιφάνεια αλλά και το εσωτερικό του. Η αξία του ορυκτού πλούτου της Ψυχής αρχικά εκτιμήθηκε στα επτά πεντάκις εκατ. δολάρια αλλά νεότερες εκτιμήσεις μείωσαν λίγο την αξία του κάνοντας λόγο για δέκα τετράκις εκατ. δολάρια.

Μάλιστα η NASA αποφάσισε να στείλει ένα σκάφος να εξερευνήσει τον αστεροειδή. Η εκτόξευση του σκάφους είναι προγραμματισμένη για τον Αύγουστο του 2022.  Το σχέδιο είναι να τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν και να παραμείνει εκεί για 21 μήνες πραγματοποιώντας σειρά μελετών.

Όμως μία νέα μελέτη ανατρέπει τα πάντα για τον 16 Psyche και αναφέρει ότι… άνθρακες ο θησαυρός ή για να είμαστε πιο ακριβείς όσον αφορά την συγκεκριμένη περίπτωση «μπάζα ο θησαυρός». Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Planetary Science Journal» ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι ο αστεροειδής διαθέτει μικρότερες ποσότητες μετάλλων από όσο πιστεύαμε και σημαντικές ποσότητες ανθρακούχου χονδρίτη και πυροξένιο με χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

«Είναι λιγότερο μεταλλικός και περισσότερο μπαζωμένος στο εσωτερικό του και μοιάζει όπως πολλοί άλλοι αστεροειδείς στο ηλιακό μας σύστημα» αναφέρει ο Ντέιβιντ Καντίλο, του Πανεπιστημίου της Αριζόνα επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Ακόμη και αν πράγματι ο 16 Psyche δεν περιέχει τον θησαυρό που πιστεύαμε εξακολουθεί να έχει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον και θα πρέπει να μελετηθεί αφού πιστεύεται ότι μπορεί να αποτελεί μέρος ενός πλανήτη που υπήρχε στο ηλιακό μας σύστημα αλλά καταστράφηκε.  

 

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό