20.9 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

O εξερευνητής του Ερμή έστειλε τις πρώτες εικόνες του από τον πλανήτη

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια από τις εικόνες που έστειλε το σκάφος της αποστολής BepiColompo στην οποία σημειώνονται ορισμένες από τις περιοχές του Ερμή που οι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για αυτές.

Τις πρώτες πρωϊνες ώρες του περασμένου Σαββάτου το σκάφος της κοινής ευρω-ιαπωνικής διαστημικής αποστολής BepiColompo έφθασε στον Ερμή τον οποίο θα εξερευνήσει. Στην πρώτη του προσέγγιση στον πλανήτη το σκάφος πέρασε σε απόσταση μόλις 200 χιλιομέτρων από αυτόν και κατέγραψε φωτογραφίες αν και όχι με τις κάμερες υψηλής ανάλυσης που διαθέτει οι οποίες θα ενεργοποιηθούν στο δεύτερο στάδιο, κυρίως στάδιο, της αποστολής. Οι πρώτες εικόνες δείχνουν πάντως με λεπτομέρεια πολλές περιοχές του πλανήτη ώστε οι επιστήμονες να πραγματοποιήσουν νέες παρατηρήσεις που πιθανώς να οδηγήσουν σε αποκάλυψη νέων στοιχείων.

Το σκάφος κινείται πολύ γρήγορα και θα προσπεράσει τον Ερμή, ο οποίος θα επιβραδύνει κάπως την ταχύτητα του σκάφους. Θα χρειαστούν και άλλες κοντινές διελεύσεις του BepiColombo πριν καταφέρει να τεθεί σε σταθερή και ελεγχόμενη τροχιά γύρω από τον πλανήτη προς το τέλος του 2025. Ένα μέρος του σκάφους έχει κατασκευαστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και ένα άλλο από την Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA). Αυτά τα δύο ξεχωριστά τμήματα έχουν «παντρευτεί» για να δημιουργήσουν μία ενιαία διαστημοσυσκευή, αλλά θα διαχωριστούν όταν αυτή τεθεί στην τελική τροχιά της το 2025. Τότε θα τεθούν το καθένα σε ξεχωριστή τροχιά και θα ακολουθήσουν διαφορετικούς επιστημονικούς ρόλους.

 

 

Η νέα αποστολή ελπίζεται ότι θα φωτίσει περισσότερο τα μυστήρια του Ερμή, όπως τον υπερμεγέθη σιδερένιο πυρήνα του, που εκτιμάται ότι αποτελεί περίπου το 60% της μάζας του πλανήτη. Το σκάφος φέρει το όνομα του Ιταλού επιστήμονα και μηχανικού Τζιουζέπε «Μπέπι» Κολόμπο (1920-1984), ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στη μελέτη του Ερμή και οι υπολογισμοί του επέτρεψαν στο σκάφος Mariner 10 της NASA να φθάσει στον πλανήτη το 1974-75. Ακολούθησε η αποστολή του Messenger της NASA που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Ερμή το 2011-15.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό