20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Oι ενδιάμεσες γραμμές της επιστολής της Τουρκίας στον ΟΗΕ

Ειδήσεις Ελλάδα

Το τελευταίο κείμενο που κατέθεσε η Τουρκία στον ΟΗΕ με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου έχει την υπογραφή ενός εμπειρότατου διπλωμάτη, του Φεριντούν Σινιρλίογλου ο οποίος είναι βαθύς γνώστης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το κείμενο δεν είναι ένα απλό πολιτικό μανιφέστο αλλά εκφράζει μια πλήρη νομική θέση που διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα δεν απέκλειαν να έχει συνδράμει και δικηγορικό γραφείο στη συγγραφή του.

Και οσοι ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις γραμμές των διπλωματικών κειμένων έλεγαν ότι είναι τόσο καλά δομημένο, και έχει γίνει προετοιμασία ώστε να σταθεί ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου. Είναι ενδεικτικό, πρόσθεταν ότι έχει ενταχθεί επιχειρηματολογία από αποφάσεις προηγούμενων δικαστηρίων κάτι που δεν συνηθίζει η Τουρκία όταν απαντά στις ελληνικές επιστολές.

Και ερχόμαστε τώρα στην ουσία του κειμένου της επιστολής. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι αφού η Ελλάδα υπέγραψε τη συνθήκη της Λωζάνης, πρέπει να αποδεχτεί όλους τους όρους της και όχι επιλεκτικά. Δηλαδή η Ελλάδα συμφώνησε ότι έρχεται στην κυριαρχία της χώρας η Λέσβος, η Λήμνος η Σαμοθράκη υπό τον όρο όμως ότι θα τους επιβληθεί μερική ή ολική αποστρατικοποίηση. Αν λοιπόν τα εξοπλίζεις-ισχυρίζεται η Αγκυρα-όπως μαρτυρούν οι πρόσφατες φωτογραφίες, τότε τίθεται και υπό αμφισβήτηση και η κυριαρχία τους.

Η Ελλάδα ήδη ετοιμάζει να απαντήσει με επιστολή στο επιχείρημα αυτό το οποίο θα έχει δύο σκέλη. Το πρώτο θα εξηγεί ότι τα νησιά αυτά ήρθαν στην κυριαρχία της Ελλάδας μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων το 1913. Και δεύτερο, οποιαδήποτε αμυντική θωράκιση έρχεται ως αποτέλεσμα της απόφασης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης το 1995 με την απειλή πολέμου, το casus belli.

Στο υπουργείο εξωτερικών βλέπουν πάντως η επιθετική στρατηγική της Τουρκίας, η οποία είναι απολύτως ενορχηστρωμένη, να εστιάζει σε τρία σημεία: Το πρώτο σημείο είναι το μεταναστευτικό. Γι΄αυτό και πλέον ο φράχτης του Εβρου είναι απροσπέλαστος σε περίπτωση που επιχειρηθεί μαζική οργανωμένη απόπειρα διέλευσης από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

Το δέυτερο σημείο είναι η κινητικότητα επί του πεδίου είτε με το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλ Χαμίντ Χαν είτε με το Orus Reis. Oι ΝΑVTEX είναι σε ισχύ άρα οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να επιχειρήσουν τα πλησιάζουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το τρίτο σημείο κινείται καθαρά στο διπλωματικό πεδίο και αφορά την αποστρατικοποίηση των νησιών, να θέσουν δηλαδή θέμα στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε όλα αυτά η Αθήνα και προσωπικά ο πρωθυπουργός δεν θέλει να σηκώσει τους τόνους. Ακόμη και στην κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της 29ης Σεπτεμβρίου όπου άκουσε και πολύ προχωρημένες εισηγήσεις ως απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα, ο ίδιος προς το παρόν προτιμά την πιο κατευναστική στρατηγική. Εδωσε μάλιστα οδηγίες στον Νίκο Δένδια να αναζητήσει τρόπους ώστε η Τουρκία να βγεί από αυτή την αυτοτροφοδοτούμενη και αυτοεγκλωβιζόμενη πολιτική προκειμένου να δημιουργηθούν ελάχιστες συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου.

Διότι όχι μόνο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρονου, ούτε ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών. Η οποιαδήποτε επαφή στην παρούσα φάση βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στην προσωπική σχέση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι οποίοι βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη, γευμάτισαν μαζί, τα είπανε αλλά από καμμία πλευρά δεν διέρρευσε τίποτα για το περιεχόμενο της συζήτησης. Και ασφαλώς η απάντηση ότι επρόκειτο για κοινωνικού χαρακτήρα συζήτηση κανένα δεν πείθει. Από καμμία πλευρά του Αιγαίου.

Διαβάστε επίσης

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό