20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Oι ειδικοί απαντούν: Πόσες ημέρες παραμένετε μεταδοτικοί μετά τον κορωνοϊό

Ειδήσεις Ελλάδα

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021, 19:00

Αν παρατηρείτε συμπτώματα κορωνοϊού στον εαυτό σας ή αν ήρθατε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, αυτό που πρέπει  να κάνετε είναι να μείνετε σπίτι μέχρι να αναρρώσετε κι αν δείτε την υγεία σας να επιδεινώνετε, πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Όμως, για πόσο καιρό μετά από αυτά τα γεγονότα θα πρέπει να λαμβάνετε τις απαραίτητες προφυλάξεις, ώστε να είστε εντελώς καλά και να μην αποτελείτε κίνδυνο για τους γύρω σας;

Ο ειδικός των μολυσματικών ασθενειών Amesh A. Adalja, MD, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας Johns Hopkins στο Μέριλαντ, λέει στο Health ότι κάποιος που είχε COVID-19 σταματά να είναι μεταδοτικός περίπου 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και μετά από τουλάχιστον τρεις ημέρες χωρίς πυρετό.
Αυτό συμβαδίζει με τη σύσταση του CDC ότι ένα άτομο που έχει διαγνωστεί με COVID-19 μπορεί να απελευθερωθεί από απομόνωση μετά από 10 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και τουλάχιστον τρεις ημέρες απύρετος και με εμφανή βελτίωση των αναπνευστικών συμπτωμάτων.

Αυτό το δεδομένο, συμβαδίζει και με την οδηγία του CDC για τα άτομα με κορωνοϊό, τα οποία μπορούν να βγουν από την απομόνωση αφού περάσουν 10 μέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και τρεις μέρες απύρετα, με εμφανή βελτίωση των αναπνευστικών παθήσεων.

Από την πλευρά της, η επιδημιολόγος Supriya Narasimhan, MD, επικεφαλής τμήματος μολυσματικών ασθενειών και γιατρός διευθυντής πρόληψης λοιμώξεων στο Το Ιατρικό Κέντρο Santa Clara Valley, στην Καλιφόρνια, δηλώνει ότι η οδηγία του ΠΟΥ είναι άκρως αποτελεσματική, καθώς αν τηρηθεί δεν παρατηρείται δευτερεύουσα εξάπλωση του ιού, καθώς ούτε και κάποια μετάδοση.

Βέβαια, επειδή ο ιός αλλάζει συνέχεια και έρχονται νέα δεδομένα συνέχεια στην επφάνεια, πρόσφατο έγγραφο από την Κίνα, ανέφερε ότι οι ασθενείς κορνοϊού μπορούν να είναι μεταδοτικοί μέχρι και 21 ημέρες. Τα στοιχεία της μελέτης αυτής δεν είναι πλήρως διαθέσιμα μέχρι στιγμής.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό