28 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Oικοδομούμε ισχυρή, πράσινη, ανταγωνιστική, επιδραστική ναυτιλία

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Διεθνής Ναυτιλιακή Εκθεση των Ποσειδωνίων αποτελεί παγκόσμια συνάντηση κορυφής του κλάδου μας. Η ναυτιλία συνδέει ανθρώπους, οικονομίες, πολιτισμούς. Τα Ποσειδώνια, λειτουργώντας σε αυτό το πλαίσιο, αποτελούν μια εξαιρετικά επιτυχημένη πλατφόρμα συνεργασίας για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και τον ευρύτερο ναυτιλιακό κλάδο όπου ανταλλάσσονται απόψεις, παράγονται επιχειρηματικές ευκαιρίες, παρουσιάζονται καινοτομίες και προτάσεις στις σύγχρονες προκλήσεις.

Στην εποχή μας, η πύκνωση της οικονομικής, κλιματικής και ενεργειακής κρίσης είναι πρόκληση καθολική. Μέσα σε αυτό το πολύπλοκο κι απρόβλεπτο διεθνές περιβάλλον, η ναυτιλία παραμένει πυλώνας σταθερότητας. Προσφέρει τις ανεκτίμητες υπηρεσίες της με αξιοπιστία, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Υποστηρίζει αδιάκοπα την ευημερία της ανθρωπότητας κάθε ημέρα, κάθε ώρα, σε κάθε γωνιά της γης.

Εντός του θεμελιώδους αυτού κλάδου, η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία, παραμένει η πρωτοπόρος ηγέτιδα. Με τον ισχυρό, διεθνή και διασυνοριακό στόλο μας, διαδραματίζουμε έναν στρατηγικό και αναντικατάστατο ρόλο στο παγκόσμιο «επιχειρείν». Αντιπροσωπεύουμε πάνω από το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας και πάνω από το 60% του στόλου που ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ παράλληλα κατέχουμε τον κορυφαίο στόλο στον κόσμο με ικανότητα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων. Πιστοί στην ιστορική μας υπεροχή, τη ναυτοσύνη μας, ενισχύουμε τις ιδιότητες αυτές που είναι κρίσιμες για την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις του σήμερα. Συνεχίζουμε να επενδύουμε σταθερά σε νέες τεχνολογίες και στην ψηφιοποίηση, βελτιώνοντας έτσι, δραστικά και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Ολόκληρος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου μας, εισέρχεται σε μια νέα μεταβατική εποχή. Αποτελούμε το ναυτιλιακό έθνος που διαχρονικά διακρίνεται για την εξαιρετική ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα στις προκλήσεις της κάθε εποχής. Στη νέα τάξη πραγμάτων εστιάζουμε, ακόμα πιο συνειδητά, στη διαφύλαξη του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα της ναυτιλίας μας. Το επιχειρηματικό μας μοντέλο αποτελείται από χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γεγονός που εξασφαλίζει, κατ’ αρχάς, μια αγορά απόλυτα ανταγωνιστική και συμβάλλει, επίσης, στη συγκράτηση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων προς όφελος του τελικού καταναλωτή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιδίωξή μας είναι «επιχειρείν» και «ευ ζην» να συνυπάρχουν αρμονικά. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας, ώστε η ναυτιλία να συνεχίσει να οδηγεί στον δρόμο προς ένα βιώσιμο μέλλον, το οποίο συνδέεται στενά με την ευημερία των πολιτών του κόσμου. Η εύρυθμη λειτουργία του διεθνούς εμπορίου, και συνεπώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ναυτιλία. Επιπλέον, η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αδύνατη χωρίς τον κλάδο μας. Είναι σαφές ότι η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας μας είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια κοινότητα.

Η ενότητα και η συνεργασία όλων των μελών του ναυτιλιακού οικοσυστήματος είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς του. Τα Ποσειδώνια 2024 παρουσιάζουν μια ξεχωριστή ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ναυτιλία των Ελλήνων επικυρώνει τη δέσμευσή της ότι θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης, ενώνοντας όλους μας σε ένα βιώσιμο, καλύτερο μέλλον. Επικεντρωμένοι στο «εμείς» οικοδομούμε μια ακόμα πιο ισχυρή, πράσινη, ανταγωνιστική, επιδραστική ναυτιλία, που αναγνωρίζει και τιμά την ανθρώπινη αξία.

Η κυρία Μελίνα Τραυλού είναι πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό