24.6 C
Athens
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024

Northvolt – Απολύσεις και προβλήματα ρευστότητας

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ιστορία της Northvolt ξεκίνησε το 2015 με ελπίδες και όνειρα αλλά η εξέλιξη της δεν ήταν η αναμενόμενη παρά το γεγονός ότι η εταιρία που ιδρύθηκε από δύο πρώην στελέχη της Tesla εξασφάλισε χρηματοδότηση από πολλαπλές πηγές, μεταξύ των οποίων και αυτοκινητοβιομηχανίες όπως το BMW Group, το Volkswagen Group και η Volvo. Ο Σεπτέμβριος του τρέχοντος έτους ειδικότερα περνά για την Northvolt ως ένα είδος σκωτσέζικου ντους καθώς από τη μία έχουμε την επίτευξη ενός πολύ σημαντικού ορόσημου στην παραγωγή μπαταριών και από την άλλη, τις φήμες για σημαντικά οικονομικά προβλήματα που θέτουν το μέλλον της εταιρίας εν αμφιβόλω.
Ξεκινώντας από τα ευχάριστα, η Northvolt ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε 60.000 κυψέλες μπαταριών στο εργοστάσιο της στη Skelleftea της Σουηδίας την περασμένη εβδομάδα. Το υψηλότερο νούμερο που έχει πετύχει η εταιρία μέχρι σήμερα που αναπαριστά τον τριπλασιασμό της παραγωγής από τις αρχές του έτους. Η επίτευξη αυτού του ορόσημου έρχεται την κατάλληλη στιγμή μάλιστα καθώς η Northvolt διεξάγει μία στρατηγική έρευνα των επιχειρήσεων της και διαπραγματεύεται έναν νέο κύκλο χρηματοδότησης με τους επενδυτές και τις τράπεζες. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι η εταιρία εξασφάλισε ένα πράσινο δάνεια ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Ιανουάριο, αυξάνοντας το χρέος και τις επενδύσεις της στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς προσπαθεί να καθιερωθεί ως η προεξέχουσα κατασκευάστρια μπαταριών στην Ευρώπη.

Η προσπάθεια αυτή όμως έχει και εμπόδια καθώς διάφορα δημοσιεύματα αναφέρουν πως η Northvolt χρειάζεται μία ένεση κεφαλαίου ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων περίπου για να αποφευχθεί μία κρίση ρευστότητας ενώ πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η εταιρία σκοπεύει να απολύσει περίπου 1.600 εργαζόμενους στην Σουηδία ενώ ταυτόχρονα, αναβάλλει τα πλάνα της για την επέκταση του εργοστασίου που θα αύξανε την δυνατότητα του από τις 16 GWh σήμερα, στις 46 GWh, εστιάζοντας στην επιτάχυνση της παραγωγής και δίνοντας προτεραιότητα στην κάλυψη των υπαρχόντων παραγγελιών. Να σημειώσουμε ότι η Northvolt απασχολούσε περισσότερους από 5.800 ανθρώπους οπότε καταλαβαίνεις ότι οι 1.600 που θα αποχωρήσουν από την εταιρία αναπαριστούν το 25% του ανθρώπινου δυναμικού της.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό