20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Nίκος Ανδρουλάκης: «Δεν υπάρχει δίλημμα για το αν θα μας κυβερνήσει ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Τσίπρας» – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση του κόμματος, «Για ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής – Η δική μας απάντηση στην κρίση», που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας την Πέμπτη.

Την κατηγόρησε ότι «ξηλώνει» τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση της μεταπολίτευσης, «που φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ», τον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ απέδωσε αυτή την επιλογή σε «εξυπηρέτηση μικρών ή μεγαλύτερων οικονομικών συμφερόντων».

ΣΥΡΙΖΑ: «Αντί για ψευτοτσαμπουκάδες, ο κ. Μητσοτάκης να επιβάλει έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των τραπεζών» «Η ΝΔ καταργεί το ΕΣΥ»

«Μετατρέπει ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς», επανέλαβε ο κ. Ανδρουλάκης και τόνισε πως, ενώ οι Έλληνες πολίτες έχουν πανευρωπαϊκά «τις τρίτες μεγαλύτερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, η κυβέρνηση αδιαφορεί και καθιστά την περίθαλψη ‘προνόμιο’ για όσους μπορούν να πληρώσουν».

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και για το θέμα της ακρίβειας, για το οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι «οι κυβερνητικές επιλογές αποδεικνύονται ατελέσφορες και ανεπαρκείς», καθώς η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών «μειώνεται συνεχώς», ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, «υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας».

Πρόσθεσε ότι στη χώρα μας σήμερα, «οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι».

«Έχουμε πληθωρισμό απληστίας»

«Έχουμε πληθωρισμό κερδών, πληθωρισμό απληστίας, που στερεί από τον Έλληνα πολίτη την αξιοπρέπεια στη ζωή του, την ασφάλεια για το αύριο», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη κυβέρνηση πώς, αντί να μειώσει τους έμμεσους φόρους για να πέσουν οι τιμές των βασικών προϊόντων, προτίμησε ένα μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών που, πίσω από τις σχετικά χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές, «κρύβονται τα υπερκέρδη των παρόχων και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας».

«Ενημερωθήκαμε σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών πως βεβαιώθηκαν τελικά 367 εκατ. ευρώ ως έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022. Θυμίζουμε μόνο ότι το πρώτο πόρισμα της ΡΑΕ, το Μάιο, τα προσδιόριζε στα 930 εκατ. ευρώ! Φαίνεται ότι για κάποιους ισχυρούς της ενέργειας, κάθε μέρα είναι Βlack Friday», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής , ανέφερε οτι πρέπει να  δημιουργηθεί ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα διεκδίκησης και ένα ρεύμα αλλαγής απέναντι σε αυτή την πολιτική, «που στερείται κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης».

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε για τη χρηματοδότηση των ελληνικών νοκοκυριών να αξιοποιηθούν οι πόροι του προϋπολογισμού, με στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών και όχι με προσωρινά επιδόματα που εξανεμίζονται, όπως είπε.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

– Μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα, αλλά και πρόνοια να παραμείνουν στον υπερμειωμένο συντελεστή τα βρεφικά είδη, όπως το βρεφικό γάλα και οι πάνες.

– Πλαφόν στη λιανική αγορά ενέργειας.

– Στήριξη και ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ΡΑΕ, καθώς και των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς, ώστε να αντιμετωπισθούν οι ολιγοπωλιακές πρακτικές και η αισχροκέρδεια στην αγορά.

– Ενεργειακή δημοκρατία για την απεξάρτηση από τα ολιγοπώλια, με ενίσχυση  των υποδομών δικτύων μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας.

– Στήριξη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων με άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και επαναφορά του καθορισμού του μέσω των εθνικών συλλογικών διαπραγματεύσεων, νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους και αυξήσεις που καλύπτουν τον πληθωρισμό για όλους τους συνταξιούχους, καθώς και μειωμένο ενιαίο εισιτήριο στα μέσα μαζικής  μεταφοράς για την περίοδο της κρίσης.

– Δημιουργία κοινωνικής κατοικίας – ενίσχυση της φοιτητικής στέγης.

– Προστασία της πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών.

«Το δήθεν επιτελικό κράτος της ΝΔ καταπάτησε το κράτος δικαίου με το σκάνδαλο των υποκλοπών»

«Πώς μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι προασπίζεσαι το δημόσιο συμφέρον, όταν δεν σέβεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου;», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως «το δήθεν επιτελικό κράτος της ΝΔ, είναι αυτό που δεν δίστασε να καταπατήσει το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των πολιτών με το σκάνδαλο των υποκλοπών».

Οι χώρες που εξασφαλίζουν υψηλό βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες τους, είναι αυτές που οι θεσμοί είναι ισχυροί και ανεξάρτητοι να επιτελούν το έργο τους, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέληξε τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει δίλημμα για το αν θα μας κυβερνήσει ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Τσίπρας».

Γιατί και οι δύο, όπως είπε, «με τις πρακτικές τους έβλαψαν την χώρα και την κοινωνία, επέτειναν τα προβλήματα και σε πολλούς τομείς ακολούθησαν τις ίδιες συντηρητικές και καθεστωτικές λογικές».

Το δίλημμα των εκλογών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, το δίλημμα των εκλογών είναι «αν θα συνεχίσουμε τις ίδιες ατελέσφορες πολιτικές, αν θα επικρατήσει η πόλωση και ο διχασμός, ή αν θα ανοίξει ο δρόμος για την αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος και ο λαός μας. Με ενωμένους όλους τους Έλληνες».

Και κατέληξε πως «είναι η ώρα της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Είναι η ώρα της ανατροπής όλων των παθογενειών, που κρατούν αιχμάλωτη την κοινωνία»,

«Δημοκρατιική ανατροπή ή ανοχή στων καθεστωτισμό και την αδικία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης έγινε συζήτηση, με παρεμβάσεις από τους Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Η κατάσταση στην αγορά και το μετέωρο βήμα των μικρομεσαίων), την Παναγιώτα Καλαποθαράκου, πρόεδρο της ΕΚΠΟΙΖΩ και ΠΟΜΕΚ (Καταναλωτές και ακρίβεια), τον Γιώργο Αργείτη, καθηγητή ΕΚΠΑ, επιστημονικό διευθυντή ΙΝΕ/ΓΣΕΕ (Ακρίβεια και κρίση αξιοπρεπούς διαβίωσης) και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, επίκουρη καθηγητή ΕΜΠ (Χτίζοντας μαζί την ενεργειακή μας ανεξαρτησία, απαντάμε στην κρίση).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό