18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Nέα επιδότηση μέχρι 888 ευρώ για γρήγορο Internet

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με σκοπό να καλύψει την απόσταση της χώρας από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στη διαθεσιμότητα και τη διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων.

Το Gigabit Voucher Scheme είναι ένα νέο κουπόνι που θα μειώνει το αρχικό κόστος σύνδεσης και τα μηνιαία τέλη για μια περίοδο 24 μηνών διασφαλίζοντας ταχύτητες 250 GB. Έτσι φιλοδοξεί να αυξήσει τη ζήτηση στο πολύ γρήγορο ίντερνετ.

Η δράση θα παραμείνει όλο τον Αύγουστο σε δημόσια διαβούλευση από το αρμόδιο υπουργείο και θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την εφαρμογή των κανόνων στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων όσον αφορά την ταχεία ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων.

Στόχος της είναι να υποστηρίξει νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν ευρυζωνική σύνδεση Gigabit, δημιουργώντας έναν αριθμό συνδρομητών (άνω του 10%) που μπορεί να στηρίξει την περαιτέρω διείσδυση των υπηρεσιών αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη των δικτύων.

Οι ελάχιστες απαιτήσεις για το κουπόνι:

-ταχύτητα download 250 Mbps-παροχή του απαραίτητου για τη λειτουργία της τερματικός εξοπλισμός του τελικού χρήστη (modem / router)-υπηρεσία με δυνατότητα άμεσης αναβάθμισης σε ταχύτητα έως και 1 Gbps-Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει, επιπλέον, να υποστηρίζονται συμμετρικές ταχύτητες download / upload, πράγμα που σημαίνει πως και η ταχύτητα upload θα μπορεί να φτάνει στα 250 Mbps.-Εάν η υπηρεσία παρέχεται από καθετοποιημένο πάροχο του οποίου το μερίδιο αγοράς στην λιανική αγορά ευρυζωνικών συνδέσεων είναι μεγαλύτερο από 20% τότε ο πάροχος πρέπει να παρέχει τουλάχιστον μία υπηρεσία χονδρικής που θα επιτρέπει σε άλλους παρόχους να παρέχουν αντίστοιχη υπηρεσία λιανικής.

Οι συνδρομητές, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο της δράσης, θα λαμβάνουν επιδότηση του αρχικού εφάπαξ τέλους σύνδεσης καθώς και μέρους του μηνιαίου τέλους για περίοδο 24 μηνών. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης προβλέπεται στα 432€ ανά ωφελούμενο νοικοκυριό και στα 888€ ανά ωφελούμενη μικρο-μεσαία επιχείρηση.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσό ενίσχυσης είναι:

48 € εφάπαξ ποσό που αντιστοιχεί στο τέλος σύνδεσης16 € μηνιαίως ανά ωφελούμενο νοικοκυριό για διάστημα 24 μηνών35 € μηνιαίως ανά ωφελούμενη μικρο-μεσαία επιχείρηση για διάστημα 24 μηνώνΚάθε ενισχυόμενο νοικοκυριό ή μικρο-μεσαία επιχείρηση θα μπορεί να λάβει μόνο μία φορά ενίσχυση στο πλαίσιο της δράσης ενώ θα είναι δυνατή η μεταφορά της επιδοτούμενης σύνδεσης σε άλλη διεύθυνση εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας.

Σε περίπτωση ωστόσο διακοπής της σύνδεσης πριν την πάροδο της περιόδου των 24 μηνών τότε η επιδότησή για το υπολειπόμενο διάστημα διακόπτεται και ο ωφελούμενος δεν δικαιούται να συμμετάσχει εκ νέου στη δράση.

Ωφελούμενοι θα είναι όλοι οι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των περιοχών παρέμβασης και δεν διαθέτουν ήδη ευρυζωνική σύνδεση με ταχύτητα download μεγαλύτερη των 100 Mbps. Επιπλέον φυσικά πρόσωπα και μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν λάβει επιδότηση στο πλαίσιο της δράσης SFBB, η οποία έχει πάρει μια μικρή παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο ή μέχρι εξάντλησης του συμπληρωματικού ποσού που διατίθεται για τα νέα κουπόνια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό