22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

MyData: Το τέλος των συγκεντρωτικών καταστάσεων – Πάνω από 500 κλάδοι το χρησιμοποιούν

Ειδήσεις Ελλάδα

Θέμα λίγων μηνών είναι πλέον η πλήρης απαλλαγή των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων από την υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών – πελατών (ΜΥΦ). 

Η υποχρεωτική χρήση της πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, myDATA, δηλαδή των ηλεκτρονικών βιβλίων (από 1/10 για επιχειρήσεις από ένα όριο τζίρου και άνω και από 1/11 για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις) οδηγεί στην κατάργηση αυτής της διαδικασίας, αφού όλα τα δεδομένα των τιμολογίων μεταξύ επιχειρήσεων διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ σε πρώτο χρόνο αυτόματα.

Για το σκοπο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ έθεσαν στόχο, όλες οι επιχειρήσεις να διαβιβάσουν τα δεδομένα των εσόδων τους για το 2021, μέχρι τις 31.3.2022.

Στόχος του υπουργείου και της ΑΑΔΕ είναι να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από μια γραφειοκρατική διαδικασία, που οδηγεί λογιστές στο να ζητούν παρατάσεις προκειμένου να μην επιβάλλονται πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.

Άλλωστε, σε ό,τι αφορά την χρήση της πλατφόρμας, τα στοιχεία δείχνουν ότι, ακόμα και τώρα που βρίσκεται σε στάδιο πιλοτικής εφαρμογής, έχουν εγγραφεί και διαβιβάζουν δεδομένα επιχειρήσεις από όλο το φάσμα του επιχειρείν, κάθε μεγέθους και αντικειμένου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό