26.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

MyCoast: Αθρόες καταγγελίες για αυθαιρεσίες

Ειδήσεις Ελλάδα

Σχεδόν 14.000 πολίτες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή MyCoast όπου υποβάλλονται καταγγελίες για αυθαιρεσίες σε παραλίες σε διάστημα λίγων ημερών από την έναρξη της λειτουργίας στις 29 Απριλίου, ενώ έχουν υποβληθεί περί τις 500 καταγγελίες.

Σημειώνεται πως, μέσω της εν λόγω εφαρμογής οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν αν στις παραλίες τηρείται η νομιμότητα των όρων παραχώρησης. Όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «πρωταθλητές» στις καταγγελίες είναι κάτοικοι της Δωδεκανήσου, ενώ ακολουθούν από τις περιοχές της Χαλκιδικής και των νησιών των Κυκλάδων.

Στην πρώτη πεντάδα των καταγγελιών βρίσκονται οι πολίτες από την Κέρκυρα και από την Ανατολική Αττική. Αρκετά καταγγελίες υπάρχουν επίσης από πολίτες σε Κορινθία και Πειραιά.

Στην εφαρμογή «MyCoast» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν καταχωρηθεί ήδη περισσότερες από 6.500 παραλίες που έχουν παραχωρηθεί, ενώ μέχρι 31 Μαΐου αναμένεται να συμπεριληφθούν επιπλέον 1.200 παραλίες.

Εκτός από καταγγελίες πολιτών, η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης να κάνει και αυτόματο έλεγχο νομιμότητας των επιχειρήσεων, σε ότι αφορά στη εκμετάλλευση παραλίας.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του «MyCoast» είναι να συμβάλει στη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στις ακτές, στην ενίσχυση της διαφάνειας στην παραχώρηση των αιγιαλών, καθώς και στην οργανωμένη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Η εφαρμογή «MyCoast» είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και tablet.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Ανοίγοντας την εφαρμογή, ο πολίτης θα πρέπει να εντοπίσει την περιοχή ενδιαφέροντος είτε με αναζήτηση στο χάρτη της εφαρμογής είτε «σκανάροντας» το QR code της παραχώρησης, που θα είναι αναρτημένος υποχρεωτικά σε πινακίδα στην παραλία. Μόλις γίνει ο εντοπισμός της περιοχής, εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού το πολύγωνο της παραχώρησης και τα στοιχεία της (τοποθεσία, έναρξη – λήξη, χρήση, εμβαδόν). Αν ο πολίτης διαπιστώσει αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, μπορεί να υποβάλει τις προαναφερόμενες καταγγελίες μέσω της εφαρμογής, επιλέγοντας τη συγκεκριμένη παραχώρηση ή το συγκεκριμένο σημείο στο χάρτη, εάν δεν υπάρχει ενεργή παραχώρηση.

Ο χρήστης προσδιορίζει τον λόγο της καταγγελίας, εισάγει μια συνοπτική περιγραφή του προβλήματος και επιλέγει εάν η καταγγελία θα υποβληθεί ανώνυμα ή επώνυμα. Στην τελευταία περίπτωση, απαιτείται η σύνδεσή του με προσωπικούς κωδικούς taxisnet για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό