20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Mini Aceman Concept EV – Ταράζει τα νερά!

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Mini παρουσίασε το Aceman Concept EV και με αυτό, τόσο την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί σχεδιαστικά στο μέλλον όσο και τα πλάνα της αναφορικά με την γκάμα καθώς το Aceman θα περάσει στην παραγωγή εντός της επόμενης διετίας αλλά δεν θα αντικαταστήσει το Countryman. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρία, το Aceman θα “γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στο Mini Cooper και το Mini Countryman”, με το πρώτο να έχει μήκος περί τα 3.8 μέτρα, το δεύτερο περί τα 4.3 μέτρα και το ολοκαίνουριο crossover, γύρω στα 4.0 μέτρα. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, μιλάμε φυσικά για την επόμενη γενιά μοντέλων της αγγλικής μάρκας, οπότε τα νούμερα ενδέχεται να διαφοροποιηθούν ελαφρώς αλλά οι συσχετισμοί όχι.

Το Aceman Concept EV ειδικότερα, φέρνει μία νέα εκδοχή της φιλοσοφίας “Χαρισματική Απλότητα” της Mini χάρη στο αμιγώς ηλεκτρικό κινητήριο σύνολο, την απόσταξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που ορίζουν την ταυτότητα των μοντέλων της τα τελευταία 60 χρόνια αλλά και χάρη στην πλήρη απουσία χρωμίου και δέρματος, τα οποία αντικαταστάθηκαν από πιο βιώσιμα υλικά. Η νέα σχεδιαστική γλώσσα της Mini θα μπορούσε πολύ εύκολα να χαρακτηριστεί ως μινιμαλιστική και με το Aceman να είναι η πρώτη υλοποίηση αυτής της φιλοσοφίας, τα σημάδια είναι ξεκάθαρα.

Ήδη από τη νέα μάσκα γίνονται ξεκάθαρες οι προθέσεις των σχεδιαστών καθώς είναι μεν άμεσα αναγνωρίσιμη ως Mini αλλά ταυτόχρονα, είναι απαλλαγμένη από οτιδήποτε περιττό. Χωρίς τα χρωμιωμένα διακοσμητικά (στις χειρολαβές, την γρίλια, τα φωτιστικά σώματα κ.α.) η Mini χρησιμοποιεί το φως για να δώσει χαρακτήρα ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην αεροδυναμική που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ηλεκτροκίνητο μέλλον της μάρκας. Ξεχωριστή αναφορά αξίζει και στην οροφή που έχει απαλλαγεί από τον ρόλο της ως δομικό κομμάτι του αμαξώματος χάρη τις μπαταρίες στο πάτωμα του αυτοκινήτου και έχει αποκτήσει μία νέα ελευθερία τόσο σε πρακτικό επίπεδο, όσο και σε αισθητικό – χαρακτηριστική είναι η σχάρα στο σχήμα του Union Jack που βλέπουμε στο πρωτότυπο.

Ανάλογα ριζοσπαστικό είναι και το εσωτερικό του Aceman Concept EV, όπου παρατηρούμε για άλλη μία φορά την προσπάθεια των σχεδιαστών να κρατήσουν μονάχα τα απολύτως απαραίτητα και να απαλλάξουν την καμπίνα από αχρείαστα στοιχεία με την βοήθεια της τεχνολογίας. Το εσωτερικό λοιπόν είναι πιο ευρύχωρο, πιο άνετο, πιο μοντέρνο, πιο λιτό και ταυτόχρονα, πιο βιώσιμο με την χρήση πλεκτών υφασμάτων από ανακυκλωμένα υλικά. Η στρόγγυλη OLED οθόνη στο κέντρο του ταμπλό λειτουργεί ως κέντρο ελέγχου για το σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης αλλά και για τα υπόλοιπα υποσυστήματα του αυτοκινήτου ενώ όλα τα υπόλοιπα χειριστήρια για τα modes οδήγησης και το “κιβώτιο ταχυτήτων” βρίσκονται λίγο πιο κάτω. Ακόμα και το τιμόνι είναι λιγότερο ογκώδες ενώ η αποσυμφόρηση έχει δημιουργήσει επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους σε ολόκληρη την καμπίνα.

Όσον αφορά στα μηχανικά, η Mini δεν παρέχει καμία πληροφόρηση αλλά θα έχουμε άπλετο χρόνο να μιλήσουμε γι’ αυτά στο προσεχές μέλλον. Ούτως ή άλλως, το Aceman έχει μπροστά του άλλα δύο χρόνια περίπου μέχρι να λανσαριστεί στην αγορά και μέχρι τότε θα έχουμε γνωρίσει την αμιγώς ηλεκτρική, νέα γενιά του hatchback που θα μας δώσει μία ένδειξη σχετικά με τα διαθέσιμα κινητήρια σύνολα και τις μπαταρίες. Το μέλλον της Mini αρχίζει να αποκτά πάντως ξεχωριστό ενδιαφέρον…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό