28.1 C
Athens
Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024

Metron Analysis: Σε κρίση τα συστημικά κόμματα – Ποιοι «ψήλωσαν» μετά από τις ευρωεκλογές

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα απόλυτα ρευστό σκηνικό σε όλα τα κόμματα μετά από τις ευρωεκλογές αποτυπώνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το mega με τους πολίτες να στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα προς τα κόμματα με τη συνειδητή επιλογή της αποχής.

Η κεντροαριστερά βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή: Σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες εκτιμούν πως το κομματικό σύστημα βρίσκεται σε φάση ρευστότητας με τα ποσοστά να φθάνουν στο 72% για όσους δηλώνουν κεντρώοι, στο 83% για όσους δηλώνουν κεντροαριστεροί και στο 82% για όσους δηλώνουν αριστεροί.  

Metron Analysis / Mega

Το ποσοστό ρεκόρ της αποχής στις ευρωεκλογές – 58,6% – οφείλεται στην αδιαφορία για τα πολιτικά δρώμενα αλλά ερμηνεύεται από τους ερωτηθέντες και ως μία καθαρή στάση διαμαρτυρίας προς το πολιτικό σύστημα. 

Metron Analysis / Mega
Στα ποσοστά των ευρωεκλογών τα κόμματα 

Στην εκτίμηση ψήφου τα κόμματα βρίσκονται κοντά στα ποσοστά που πέτυχαν στις ευρωεκλογές εκτός από τη ΝΔ που καταγράφεται στο 30,4% ενώ στην ευρωκάλπη πήρε 28,3%. Στο δημοσκοπικό «χάρτη» έχει μπει η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου που καταγράφεται με ποσοστό 3,1%.

Metron Analysis / Mega

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 24,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 11,1% και το ΠΑΣΟΚ 10,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει στο 9,8%.

Metron Analysis / Mega

O Kυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού με ποσοστό 33% έχοντας ως μοναδικό αντίπαλο τον… «κανένα» που ακολουθεί με 32% . Είναι ενδεικτικό πως ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 7%, στην τρίτη θέση είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6% και ακολουθεί Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4%…. 

Metron Analysisi / Mega

Οι ευρωεκλογές πέρασαν η ακρίβεια όμως είναι εδώ και μάλιστα αποτελεί όχι μόνο το πρώτο από τα πέντε βασικότερα προβλήματα της χώρας αλλά αυτό που καταγράφει και αύξηση στο ποσοστό των απαντήσεων κατά 6 μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Μάϊου. 

Metron Analysis / Mega
«Αριστεροί» και «δεξιοί» δεν θέλουν κάλπες στο ΠΑΣΟΚ 

To 54% από 689 ερωτηθέντες συμφωνούν με τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ λόγω του αποτελέσματος που πέτυχε στις ευρωεκλογές, ωστόσο ένα ισχυρό ποσοστό 41% έχει αντίθετη άποψη. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες που τοποθετούνται ως «αριστεροί» ή «δεξιοί» δεν προκρίνουν την επιλογή των εκλογών. Αντίθετα όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί σε ποσοστό 63% συμφωνούν με την εκλογή νέου προέδρου. 

Metron Analysis / Mega

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό